gaja2 16.05.2016 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Kawałek Ciebie tam widać?? . Tak, inwestorka dała się sfotografować Drzewa rzeczywiście dodają uroku; niestety te widoczne na zdjęciu, gdzie jest tył domu, to juz drzewa na 2 sąsiednich działkach...poza jabłonką po lewej blisko domu, która nie wiadomo zresztą, czy zostanie, bo niewykluczone, ze to jakaś dziczka. A z koloru dachu też jestem bardzo zadowolona! Edytowane 16 Maja 2016 przez gaja2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 16.05.2016 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Ogród planujesz w tym roku rozpocząć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 16.05.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Bardzo zgrabny domek wyszedł, jak dojdzie ogród, to będziesz mieć jak w raju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 16.05.2016 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Ogród planujesz w tym roku rozpocząć?? I to jest bardzo dobre pytanie:yes: odpowiedż w zasadzie brzmi twierdząco, ale jakoś na razie nie mam koncepcji, jak się do tego zabrać...Nigdy nie zakładałam ogrodu od poczatku; obecny przerabiałam gruntownie (a raczej robiłam ogród z wszechobecnego trawnika), a to zupełnie co innego. Myślę nawet od paru dni, żeby poszukać pomocy na forumowym ogrodowym wątku Elfir. Na pewno trzeba zacząć od nawiezienia ziemi, ale przedtem chyba jednak pójdzie Randap, bo nie damy rady inaczej. A potem? No bo przecież na tej nowej ziemi chwasty też wyrosną, a na trawnik jeszcze za wcześnie...??? Wstepnie mam zamiar z grubsza wytyczyć rabaty i przykryć je czarną folią lub grubą agrowłókniną, żeby chwasty udusiło, a jesienią posadzę na nich trochę roślin (a co się da - to przesadzę z obecnego ogrodu). Chociaż to wytyczenie rabat nie będzie dla mnie proste; nie mam umiejętności takiego przestrzennego widzenia ...szczególnie brak mi koncepcji na układ rabat przed domem. Myśle też nad żywopłotem - na pewno nie będą to tuje a raczej taki liściasty nieformalny - różne pęcherznice, dereń biały elegantissima, może krzewuszki, tawuła van Houttea...coś w tym rodzaju. Generalnie powinny też być to rośliny dość szybko rosnące. Tył ogrodzenie chciałabym obsadzić czymś wyższym - wczoraj poczytałam na temat świerka serbskiego i biorę go pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 16.05.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 jakoś na razie nie mam koncepcji, Jakoś ciężko uwierzyć w brak koncepcji u Ciebie, to nie będzie Twój pierwszy ogród, nie jesteś początkującym zielonym ogrodnikiem, który nie wie co z czym Mnie się wydaje, że jesteś zmęczona kłopotami ze sprzedażą domu, budowa nowego, przeprowadzką, zostawieniem swojego ogrodu. Przyjdzie taki czas, że Cię olśni i zobaczysz wizję swojego nowego ogrodu U nas w tej chwili robią się mury, następnie gdzie się da powsadzam rośliny (90% kupuje w donicach), a tam gdzie z różnych względów sadzenie roślinek będzie w późniejszym terminie - pójdzie w ruch roundup i czarna folia. Więc podobnie jak u Ciebie. Nie przewiduję ani pół tui, nie cierpię ich, jest tyle pięknych roślin na żywopłoty - choćby te które wymieniłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 16.05.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Domek przy ulicy Czereśniowej jest przeuroczy! A jak sprawa z panami żulami, rozrabiają czy cisza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 16.05.2016 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Domek przy ulicy Czereśniowej jest przeuroczy! A jak sprawa z panami żulami, rozrabiają czy cisza? Panowie z jednej strony jakby zniknęli, z drugiej - pozostawiają ślady działalności. Podejrzewam, że po prostu pracują na inną zmianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.05.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Gaja, zaczynaj ogród Już masz gdzie i czas najwyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 16.05.2016 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Gaja, zaczynaj ogród Już masz gdzie i czas najwyższy No wiem o tym...jesteś moim żywym wyrzutem sumienia tylko jakoś nie mogę się zebrać i to mnie martwi i wkurza mam teraz strasznie dużo pracy, co ze względów finansowych jest nawet sympatyczne, ale czasem nie wyrabiam. Patrzę przez okno na mój nieskoszony trawnik i trochę juz marzę o tym, że będę miała mniej więcej 1/3 tego, co teraz:lol2: no dobra - ale za to dzisiaj był pan od prądu i za jakis miesiąc możemy mieć już elektryczność I jeszcze było - ale to już tutaj na wsi - dwóch panów w sprawie ewentualnego kupna. Yyyy...znaczy...jakby co...nie był to związek partnerski tylko dwaj bracia - jeden mieszka niedaleko, a drugi - górnik ze Śląska, który właśnie odchodzi na emeryturę i chciałby się przenieść gdzieś w pobliże. Nie nastawiam się specjalnie, ale dobrze, że przynajmniej od czasu do czasu jacyś chętni się pojawiają. Chociaż efektu finalnego na razie brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.05.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Kupią wreszcie, kupią, a ty z pośpiechu buciki pogubisz zakładając ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 16.05.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Ewuniu piękny masz domek Kiedy ja taki będę miała... Też uważam, że czas na ogród;) Dasz radę ! Twój "stary" ogród jest cudowny, teraz zrób podobnie...tajemniczo i romantycznie. Już to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 16.05.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Jakoś ciężko uwierzyć w brak koncepcji u Ciebie, to nie będzie Twój pierwszy ogród, nie jesteś początkującym zielonym ogrodnikiem, który nie wie co z czym Mnie się wydaje, że jesteś zmęczona kłopotami ze sprzedażą domu, budowa nowego, przeprowadzką, zostawieniem swojego ogrodu. Przyjdzie taki czas, że Cię olśni i zobaczysz wizję swojego nowego ogrodu U nas w tej chwili robią się mury, następnie gdzie się da powsadzam rośliny (90% kupuje w donicach), a tam gdzie z różnych względów sadzenie roślinek będzie w późniejszym terminie - pójdzie w ruch roundup i czarna folia. Więc podobnie jak u Ciebie. Nie przewiduję ani pół tui, nie cierpię ich, jest tyle pięknych roślin na żywopłoty - choćby te które wymieniłaś. Gdzie kupujesz te roślinki w donicach? Podpisuję się obiema ręcami pod tym, co napisałaś o tujach, też ich nie lubię BARDZO i mieć nie będę Cyprysy, które widziałam na żywo we Francji powaliły mnie na kolana, pięknie pasują do tamtych krajobrazów, ale u nas wszelkie takie rośliny nie Cudnie u Ciebie Ewcia i jak ładnie pozujesz Może na razie wysiej sobie jakąś grykę, wykę, czy coś, póki nie masz koncepcji, zagłuszy chwasty, nie użyjesz chemii i nawozu sobie naprodukujesz? a w międzyczasie pomysły same przyjdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 16.05.2016 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Ewuniu piękny masz domek Kiedy ja taki będę miała... Też uważam, że czas na ogród;) Dasz radę ! Twój "stary" ogród jest cudowny, teraz zrób podobnie...tajemniczo i romantycznie. Już to widzę Dana, zobaczysz - zbudujecie szybciej, niz myślisz! A jeśli nawet jeszcze nie wiadomo kiedy, to na pewno wiadomo, że Twój nowy dom będzie piekny:) Kupią wreszcie, kupią, a ty z pośpiechu buciki pogubisz zakładając ogród ....no trochę sie tego boję... Może na razie wysiej sobie jakąś grykę, wykę, czy coś, póki nie masz koncepcji, zagłuszy chwasty, nie użyjesz chemii i nawozu sobie naprodukujesz? a w międzyczasie pomysły same przyjdą A wiesz, że to jest dobra myśl! A skoro jeszcze nie mogę się pochwalić nowym ogrodem, to niech będzie stary. Edytowane 16 Maja 2016 przez gaja2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 16.05.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Ślicznie, a co to, czosnek ozdobny, czy co innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 16.05.2016 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Tak, czosnek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 17.05.2016 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Gdzie kupujesz te roślinki w donicach? Rośliny w donicach w sklepach ogrodniczych stacjonarnych i internetowych. A skoro jeszcze nie mogę się pochwalić nowym ogrodem, to niech będzie stary. Piękny ogród, piękna studnia, piękne czosnki, tylko ja się pytam bardzo uprzejmie - a gdzie lilie dla Pusi, gdzie Arabelka, którą obiecałaś pokazać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 17.05.2016 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Piękny ogród, piękna studnia, piękne czosnki, tylko ja się pytam bardzo uprzejmie - a gdzie lilie dla Pusi, gdzie Arabelka, którą obiecałaś pokazać??? Nie pokazałam Arabelki??? O kurczę, byłam przekonana, że wstawiłam... Poprawię się - ale dopiero po południu, bo zaraz wybywam z domu załatwiać ważne sprawy w mieście wojewódzkim I będą też lilie dla Pusi Chociaż oczywiście te z poprzednich lat...bo teraz jeszcze czekamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 17.05.2016 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Nie pokazałam Arabelki??? O kurczę, byłam przekonana, że wstawiłam... Poprawię się - ale dopiero po południu, bo zaraz wybywam z domu załatwiać ważne sprawy w mieście wojewódzkim I będą też lilie dla Pusi Chociaż oczywiście te z poprzednich lat...bo teraz jeszcze czekamy... No dobra, mam to na piśmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 17.05.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Takiego z drutu 2,5 nawet nie brałam pod uwagę. Dzwoniłam do firmy w Kielcach polecanej przez Ciebie, pan zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie (nawiasem mówiąc pytał, jak znalazłam jego firmę, powiedziałam, ze polecił mi ją zadowolony klient - bardzo się ucieszył). Cena przyzwoita - co niestety nie oznacza, że niska - zamówienie może być z montażem lub bez, ale w tej pierwszej wersji wchodzi w grę dopiero sierpień! Czasem okazuje się, że biorąc z montażem wychodzi niewiele więcej, bo VAT schodzi na 8% u nas tak miało być z rekuperacją, że z montażem wychodziło niecałe 1000 zł więcej niż bez montażu, ale mąż uparł się, że on to będzie sam robił... Bardzo fajny domek a jak umocowaliście deski do pustaków? gwoździami?? bo ja nie wiem jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.05.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Gaja, ten czosnek, ktory kwitnie u Ciebie to Purple Sensation ? Moje szaleją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts