Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa, parę dni mnie było, a tu widzę Twój dom w całej krasie. Teraz chyba będziecie elektrykę robić? Niestety musicie zachować czujność, bo spotkałam się już z przypadkiem, że świeżo założone kable zniknęły ze ścian w ciągu jednej nocy. Na osiedlu niedaleko mnie zdarzyła się też kradzież zamontowanych okien. Tak sobie piszę, bo przeczytałam co przydarzyło się na budowie Ewymewy. Ręce opadają jak się o takim czymś słyszy, niby wkoło sami uczciwi ludzie, a skąd tyle kradzieży?

Tak, Ewa, bierzemy pod uwagę to ryzyko. Okna mamy mieć za jakiś tydzień, wtedy też wstawimy tymczasowe drzwi - jedne (do garażu) mąż kupił dzisiaj na jakiejś wyprzedaży za 170 zł, drugie mamy dostać od sąsiada, który lada chwila ma wstawić już te właściwe, pozostałe otwory (brama garażowa i wyjście na zewnątrz z pomieszczenia gospodarczego) zostały zabite deskami. No i wtedy wejdzie elektryk - właśnie przed chwilą mąż dzwonił do niego i się umówił.

Jednocześnie to będą dwie ostatnie rzeczy, na które mamy gotówkę - okna i elektryka - no i trzeba myśleć o kredycie...Byłam wczoraj u doradcy kredytowego, coś tam wiem, chociaz przeraża mnie ta ilość potrzebnych/niepotrzebnych papierów. Stoimy w rozkroku między kredytem hipotecznym a gotówkowym, ze wskazaniem jednak na ten drugi, żeby - na wypadek udanej sprzedaży domu - umożliwić sobie wcześniejszą spłatę całości bez żadnych procentów.

Pusiu, to jabłonka ozdobna. Jest u mnie chyba od 5 lat. Kupiłam na targach Zieleń to życie jako Olę, ale im dłużej przeglądam net, tym bardziej wydaje mi się, że ona nie Ola. Ma zielone jabłuszka, które żółkną i na koniec całe czerwienieją.

2016_05-03-do-06maj-P1010043w.jpg

2016_05-07maj-P1010030w.jpg

Edytowane przez pestka56

Ewa, parę dni mnie było, a tu widzę Twój dom w całej krasie. Teraz chyba będziecie elektrykę robić? Niestety musicie zachować czujność, bo spotkałam się już z przypadkiem, że świeżo założone kable zniknęły ze ścian w ciągu jednej nocy. Na osiedlu niedaleko mnie zdarzyła się też kradzież zamontowanych okien. Tak sobie piszę, bo przeczytałam co przydarzyło się na budowie Ewymewy. Ręce opadają jak się o takim czymś słyszy, niby wkoło sami uczciwi ludzie, a skąd tyle kradzieży?

ech... tylko jak się zastanawiam, jak okna są zakotwiczone to szybko się wyjąć ich nie da.. ale w okolicy mojej koleżanki prawdopodobnie okna ukradła... ekipa je montująca :eek: bo wycięli tylko z pianki.

Natomiast w innym domu ukradziono cały sprzęt AGD, inwestor zamówił, nie otworzył nawet z kartonów, a w nocy ukradli... ktoś musiał obserwować.

Spotkaliśmy się wczoraj z hydraulikami i zamącili nam trochę w głowie...;)

Po pierwsze radzą połączenie podłogówki z grzejnikami ( w sypialniach grzejniki). Zdziwiło mnie to, bo naczytałam się i byłam przekonana do podłogówki na całości, tymczasem oni twierdzą, że przy panelach w sypialniach będzie to duża strata ciepła. Aha - i jeszcze żeby w łazience nie robić elektrycznego kaloryfera- suszarki, tylko zwykły kaloryfer. Niestety kompletnie się oboje na tym nie znamy i pozostaje nam tylko komuś uwierzyć, lub nie... czy ktoś kompetentny może mnie oświecić, please??? A może na podłogę w sypialniach dać coś innego...tylko co? Żeby nas też finansowo nie zabiło...

Hydraulicy mieli też inne uwagi, ale te juz wkładam między bajki - że niezdrowo, że to jest tak jak chodzenie bez przerwy po żyle wodnej itp.....Ale zaczynam się juz zastanawiać nad ich kompetencją:(

Edytowane przez gaja2

O matko :( najgorsze co może być, trafiliście na głupio-mądrych "fachowców" :(

Wiesz, chyba dobrze to określiłaś...;)

Miał nam robić kto inny, wypróbowany i sprawdzony, ale okazało się, że ma jakies opóźnienie i będzie wolny dopiero w lipcu... ten niby też jest "z polecenia"...juz sama nie wiem.

Wiesz, chyba dobrze to określiłaś...;)

Miał nam robić kto inny, wypróbowany i sprawdzony, ale okazało się, że ma jakies opóźnienie i będzie wolny dopiero w lipcu... ten niby też jest "z polecenia"...juz sama nie wiem.

Nasz hydraulik nie ma nic przeciwko parkietowi na podłogówce, doradził nam tylko(parkieciarz mówi to samo), żeby ten parkiet położyć trochę cieńszy tzn. 16 zamiast 22mm. Obaj sprawdzeni, z dużym doświadczeniem. Myślę, że jeśli może być parkiet, to panele tym bardziej, zwłaszcza,że są panele dedykowane do podłogówki.

Co do normalnego kaloryfera plus grzałka popieram mam korzystam w okresie wyłączonego grzania-są nawet takie które mają możliwość nastawnia czasowego grzeją np dwie godziny jeszcze po kąpieli suszą reczniki później mogą włączyć się nad ranem itp.

Panele i podłogówkę mamy od 16 lat i jest ok,teraz mamy podłogówkę po całości plus grzejniki w łazience z grzałkami,ale jeśli jest tak że zasilanie jest tylko z podłogówki to nie będzie gorący bo w podłogę idzie mniejsza temperatura na zasilaniu,teraz mam instalację mieszaną kaloryfery i grzejniki skomplikowana instalacja i dodatkowo sprzęgło mieszacz.

Ja zdecydowałam o podłogówce po całości i drewno warstwowe plus te drabinki z grzałkami należy przy kaloryferze zaplanować gniazdko.

No i nie do każdego modelu grzejnika można zamontować taką grzałkę.

http://1.allegroimg.pl/original/11/60/45/26/93/6045269393

jeśli jest tak że zasilanie jest tylko z podłogówki to nie będzie gorący bo w podłogę idzie mniejsza temperatura na zasilaniu,teraz mam instalację mieszaną kaloryfery i grzejniki skomplikowana instalacja i dodatkowo sprzęgło mieszacz.

No dokładnie.

Mam wrażenie, że hydraulicy Ewy to albo ciemniaki, albo chcą ją na dodatkowe, niepotrzebne koszty naciągnąć.

Gaja, do lipca nie aż tak daleko, poczekaj na sprawdzonych wykonawców

przed hydrauliką zrobiłabym tynki, później hydraulika, podłogówka i wylewki

u mnie najpierw były instalacje wod-kan i jak przyszli tynkarze to marudzili, że jak oni teraz po tych rurkch i otulinach mają maszynę ciągnąć - było to kłopotliwe

po elektrykach tynkami zakryjesz kable, a instalacje wod kan i tak głównie na podłodze się kładzie, na ścianach tylko podłączenie baterii, a na to i tak kładziesz kafle

ja mam podłogówkę i grzejniki, jeszcze nie mieszkam, więc się o użytkowaniu nie wypowiem, tak chciałam i tak mam, instalacja nie jest jakoś specjanie skomplikowana, jeśli obiegi w podłogówce nie przekraczają 80mb, to jest jakoś mniej wymagający układ