mother_nature 18.05.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Palcami to ja tylko mszyce zgniatam Poskrzypki długo mi było żal, zwłaszcza, że ze mną konwersowała Teraz zadeptuję na twardym podłożu, żeby było szybko. Mam nadzieję także bezboleśnie Wiecie, że truskawki już kwitną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 18.05.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Ewa, parę dni mnie było, a tu widzę Twój dom w całej krasie. Teraz chyba będziecie elektrykę robić? Niestety musicie zachować czujność, bo spotkałam się już z przypadkiem, że świeżo założone kable zniknęły ze ścian w ciągu jednej nocy. Na osiedlu niedaleko mnie zdarzyła się też kradzież zamontowanych okien. Tak sobie piszę, bo przeczytałam co przydarzyło się na budowie Ewymewy. Ręce opadają jak się o takim czymś słyszy, niby wkoło sami uczciwi ludzie, a skąd tyle kradzieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 18.05.2016 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Tak, Ewa, bierzemy pod uwagę to ryzyko. Okna mamy mieć za jakiś tydzień, wtedy też wstawimy tymczasowe drzwi - jedne (do garażu) mąż kupił dzisiaj na jakiejś wyprzedaży za 170 zł, drugie mamy dostać od sąsiada, który lada chwila ma wstawić już te właściwe, pozostałe otwory (brama garażowa i wyjście na zewnątrz z pomieszczenia gospodarczego) zostały zabite deskami. No i wtedy wejdzie elektryk - właśnie przed chwilą mąż dzwonił do niego i się umówił.Jednocześnie to będą dwie ostatnie rzeczy, na które mamy gotówkę - okna i elektryka - no i trzeba myśleć o kredycie...Byłam wczoraj u doradcy kredytowego, coś tam wiem, chociaz przeraża mnie ta ilość potrzebnych/niepotrzebnych papierów. Stoimy w rozkroku między kredytem hipotecznym a gotówkowym, ze wskazaniem jednak na ten drugi, żeby - na wypadek udanej sprzedaży domu - umożliwić sobie wcześniejszą spłatę całości bez żadnych procentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 18.05.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Fajnie się czyta te wszystkie ogrodnicze porady! Będę wracać do tego bardziej uważnie, gdy przyjdzie czas na ogródek! Trzymam kciuki za przeboje bankowe - to zawsze jest nerwowy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla1986 18.05.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Witam przewertowałam cały twój dziennik i jestem pod ogromnym wrażeniem tempa jakie macie gratuluje te twoje kwiaty i ogród przepiękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.05.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 (edytowane) Pusiu, to jabłonka ozdobna. Jest u mnie chyba od 5 lat. Kupiłam na targach Zieleń to życie jako Olę, ale im dłużej przeglądam net, tym bardziej wydaje mi się, że ona nie Ola. Ma zielone jabłuszka, które żółkną i na koniec całe czerwienieją. Edytowane 18 Maja 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 18.05.2016 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Ja też mam taką ozdobną jabłonkę! http://images75.fotosik.pl/605/b85ada0adf79794bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.05.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Moja tak wygląda we wrześniu, ale Twoja zgrabniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 18.05.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Ewa, parę dni mnie było, a tu widzę Twój dom w całej krasie. Teraz chyba będziecie elektrykę robić? Niestety musicie zachować czujność, bo spotkałam się już z przypadkiem, że świeżo założone kable zniknęły ze ścian w ciągu jednej nocy. Na osiedlu niedaleko mnie zdarzyła się też kradzież zamontowanych okien. Tak sobie piszę, bo przeczytałam co przydarzyło się na budowie Ewymewy. Ręce opadają jak się o takim czymś słyszy, niby wkoło sami uczciwi ludzie, a skąd tyle kradzieży? ech... tylko jak się zastanawiam, jak okna są zakotwiczone to szybko się wyjąć ich nie da.. ale w okolicy mojej koleżanki prawdopodobnie okna ukradła... ekipa je montująca bo wycięli tylko z pianki. Natomiast w innym domu ukradziono cały sprzęt AGD, inwestor zamówił, nie otworzył nawet z kartonów, a w nocy ukradli... ktoś musiał obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 18.05.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Też mam jabłoń ozdobną(właśnie Ola), tylko gdzieś mi się zdjęcie zakitrało, ale z całą pewnością jabłoń Pestki to nie Ola. Ola ma mocno różowe kwiaty, które z czasem bledną, a także czerwone( z wiosny mocno, później mniej) listki. Pestko, szukaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 19.05.2016 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 No to nie rozpoznałam ozdobnej jabłoni A mam w planach i jabłonki i wiśnie i śliwki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 19.05.2016 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 (edytowane) Spotkaliśmy się wczoraj z hydraulikami i zamącili nam trochę w głowie... Po pierwsze radzą połączenie podłogówki z grzejnikami ( w sypialniach grzejniki). Zdziwiło mnie to, bo naczytałam się i byłam przekonana do podłogówki na całości, tymczasem oni twierdzą, że przy panelach w sypialniach będzie to duża strata ciepła. Aha - i jeszcze żeby w łazience nie robić elektrycznego kaloryfera- suszarki, tylko zwykły kaloryfer. Niestety kompletnie się oboje na tym nie znamy i pozostaje nam tylko komuś uwierzyć, lub nie... czy ktoś kompetentny może mnie oświecić, please??? A może na podłogę w sypialniach dać coś innego...tylko co? Żeby nas też finansowo nie zabiło... Hydraulicy mieli też inne uwagi, ale te juz wkładam między bajki - że niezdrowo, że to jest tak jak chodzenie bez przerwy po żyle wodnej itp.....Ale zaczynam się juz zastanawiać nad ich kompetencją Edytowane 19 Maja 2016 przez gaja2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 19.05.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 ....Ale zaczynam się juz zastanawiać nad ich kompetencją O matko najgorsze co może być, trafiliście na głupio-mądrych "fachowców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 19.05.2016 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 O matko najgorsze co może być, trafiliście na głupio-mądrych "fachowców" Wiesz, chyba dobrze to określiłaś... Miał nam robić kto inny, wypróbowany i sprawdzony, ale okazało się, że ma jakies opóźnienie i będzie wolny dopiero w lipcu... ten niby też jest "z polecenia"...juz sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 19.05.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Wiesz, chyba dobrze to określiłaś... Miał nam robić kto inny, wypróbowany i sprawdzony, ale okazało się, że ma jakies opóźnienie i będzie wolny dopiero w lipcu... ten niby też jest "z polecenia"...juz sama nie wiem. Nasz hydraulik nie ma nic przeciwko parkietowi na podłogówce, doradził nam tylko(parkieciarz mówi to samo), żeby ten parkiet położyć trochę cieńszy tzn. 16 zamiast 22mm. Obaj sprawdzeni, z dużym doświadczeniem. Myślę, że jeśli może być parkiet, to panele tym bardziej, zwłaszcza,że są panele dedykowane do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 19.05.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 gaja2 moja koleżanka ma grzejnik w łazienke podłączony do CO, ale ma dodatkowy kabel do prądu, jeste to o tyle wygodne, że w zimie jak grzeje dom to i grzejnik, ale latem, podłączy do pradu i ma szybko nagrzany grzejnik, by np. wysuszyć ręcznik, albo ubranko dla dziecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.05.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Co do normalnego kaloryfera plus grzałka popieram mam korzystam w okresie wyłączonego grzania-są nawet takie które mają możliwość nastawnia czasowego grzeją np dwie godziny jeszcze po kąpieli suszą reczniki później mogą włączyć się nad ranem itp. Panele i podłogówkę mamy od 16 lat i jest ok,teraz mamy podłogówkę po całości plus grzejniki w łazience z grzałkami,ale jeśli jest tak że zasilanie jest tylko z podłogówki to nie będzie gorący bo w podłogę idzie mniejsza temperatura na zasilaniu,teraz mam instalację mieszaną kaloryfery i grzejniki skomplikowana instalacja i dodatkowo sprzęgło mieszacz. Ja zdecydowałam o podłogówce po całości i drewno warstwowe plus te drabinki z grzałkami należy przy kaloryferze zaplanować gniazdko. No i nie do każdego modelu grzejnika można zamontować taką grzałkę. http://1.allegroimg.pl/original/11/60/45/26/93/6045269393 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 19.05.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 jeśli jest tak że zasilanie jest tylko z podłogówki to nie będzie gorący bo w podłogę idzie mniejsza temperatura na zasilaniu,teraz mam instalację mieszaną kaloryfery i grzejniki skomplikowana instalacja i dodatkowo sprzęgło mieszacz. No dokładnie. Mam wrażenie, że hydraulicy Ewy to albo ciemniaki, albo chcą ją na dodatkowe, niepotrzebne koszty naciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata B 19.05.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Włosy mi dęba stają jak czytam takie opinie "hydraulików"! Nigdy nie powierzyłabym instalacji takim "fachowcom". Wysłałam priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 19.05.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Gaja, do lipca nie aż tak daleko, poczekaj na sprawdzonych wykonawcówprzed hydrauliką zrobiłabym tynki, później hydraulika, podłogówka i wylewkiu mnie najpierw były instalacje wod-kan i jak przyszli tynkarze to marudzili, że jak oni teraz po tych rurkch i otulinach mają maszynę ciągnąć - było to kłopotliwe po elektrykach tynkami zakryjesz kable, a instalacje wod kan i tak głównie na podłodze się kładzie, na ścianach tylko podłączenie baterii, a na to i tak kładziesz kafle ja mam podłogówkę i grzejniki, jeszcze nie mieszkam, więc się o użytkowaniu nie wypowiem, tak chciałam i tak mam, instalacja nie jest jakoś specjanie skomplikowana, jeśli obiegi w podłogówce nie przekraczają 80mb, to jest jakoś mniej wymagający układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts