Bejaro 19.05.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 (edytowane) Instalacja bez względu na długość musi być bardziej rozbudowana ważne też źródło ciepła. Przy pompie lub gazie szczególnie piecu kondensacyjnym do instalacji idzie woda o niższej temperaturze gdyby tą samą wodę podać na grzejniki i podłogówkę to albo podłoga za gorąca i kaloryfery odpowiednio ciepłe ,lub ta sama woda do kaloryferów i podłogówki o odpowiedniej dla niej temperaturze grzejniki będą letnie . Mam w tej chwili mieszane na dole podłogówka po całości a na górze sypialnie kaloryfery a łazienka i reszta podłogówka bardzo ciężko tym sterować, i ten mieszacz miesza j wode do rurek z podłogówki a ta cieplejsz idzie w kaloryfery tak to działa inaczej się nie da. Edit Teraz podłogówka po całości działa już ale nie mieszkam,ale tak wybrałam . Edytowane 19 Maja 2016 przez Bejaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 19.05.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Bejaro, u mnie chyba jest tak samo, a przy dłuższych podłogówkach chyba jeszcze pompa dochodziła mówisz, że sterowanie kłopotliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.05.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Spotkaliśmy się wczoraj z hydraulikami i zamącili nam trochę w głowie... Po pierwsze radzą połączenie podłogówki z grzejnikami ( w sypialniach grzejniki). Zdziwiło mnie to, bo naczytałam się i byłam przekonana do podłogówki na całości, tymczasem oni twierdzą, że przy panelach w sypialniach będzie to duża strata ciepła. Aha - i jeszcze żeby w łazience nie robić elektrycznego kaloryfera- suszarki, tylko zwykły kaloryfer. Niestety kompletnie się oboje na tym nie znamy i pozostaje nam tylko komuś uwierzyć, lub nie... czy ktoś kompetentny może mnie oświecić, please??? A może na podłogę w sypialniach dać coś innego...tylko co? Żeby nas też finansowo nie zabiło... Hydraulicy mieli też inne uwagi, ale te juz wkładam między bajki - że niezdrowo, że to jest tak jak chodzenie bez przerwy po żyle wodnej itp.....Ale zaczynam się juz zastanawiać nad ich kompetencją to jakieś ćwoki, co tak robią jak im się wydaje.. zapytaj jak sobie wyobrażają sterowanie skoro na podłogówkę woda ma 30* a na grzejniki 55* lub więcej.. zawór mieszający wcale sprawy nie załatwi bo musisz mieć źródło ciepła o tej wyższej temperaturze, a nie trzeba fachowca żeby wymyśleć że łatwiej nagrzać wodę do 30 niż do 55.. No dokładnie. Mam wrażenie, że hydraulicy Ewy to albo ciemniaki, albo chcą ją na dodatkowe, niepotrzebne koszty naciągnąć. też tak uważam.. Włosy mi dęba stają jak czytam takie opinie "hydraulików"! Nigdy nie powierzyłabym instalacji takim "fachowcom". Wysłałam priv jak widać nie tylko ja.. mamik ma rację - poczekaj do lipca na tych co nie jęczą.. parkiet i panele bez problemu można pod podłogówkę kłaść.. Mam w tej chwili mieszane na dole podłogówka po całości a na górze sypialnie kaloryfery a łazienka i reszta podłogówka bardzo ciężko tym sterować, i ten mieszacz miesza j wode do rurek z podłogówki a ta cieplejsz idzie w kaloryfery tak to działa inaczej się nie da. no właśnie.. pogoń tych i poczekaj na takich co nie widzą problemu.. jakiej mocy i jakie planujecie źródło ciepła bo mi wyleciało z głowy albo nie pisałaś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 19.05.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 jakiej mocy i jakie planujecie źródło ciepła bo mi wyleciało z głowy albo nie pisałaś.. Z tego co pamiętam to Gaja ma mieć ogrzewanie gazowe, o mocy pieca chyba jeszcze nie było mowy. Podpinam się pod temat, bo też chcę podłogówkę, ale żeby nie komplikować sprawy(czytaj- nie mnożyć kosztów), to w łazience dołożę grzejniczek elektryczny, a poza tym bez kaloryferów. Zastanawiam się tylko jak potraktować garaż, bo mam w bryle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.05.2016 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 jak chcesz ocieplona ściana domu od garażu? ja nie mam tego problemu bo nie mam garażu ale osobiście bym nie dawał..bo grzany garaż dla auta to tylko problemy.. fajnie jest do ciepłego wsiąśc ale jak śnieg to sl kapie, wżera w podwozie.. nie mówiąc o stratach przez bramę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 19.05.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 jak chcesz ocieplona ściana domu od garażu? ja nie mam tego problemu bo nie mam garażu ale osobiście bym nie dawał..bo grzany garaż dla auta to tylko problemy.. fajnie jest do ciepłego wsiąśc ale jak śnieg to sl kapie, wżera w podwozie.. nie mówiąc o stratach przez bramę.. Oczywiście ściana od garażu ocieplona, ale może mogę zrobić coś więcej? Doradzają mi też jakiś elektryczny grzejnik na wszelki wypadek w razie wielkich mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.05.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 nie ma co kombinować, jakby co to farelkę z nadmuchem postawsz jakby ktoś miał coś tam robić i starczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 19.05.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Ewciu ja teraz mam kaloryfery w sypialniach i podlogówkę na reszcie i wiecznie są problemy ...albo za zimno w sypialniach albo za gorąco w salonie i kuchni . Cuda robiliśmy wymienniki, zawór trójdrożny mieszający i ...nic:( Teraz chcę tylko podłogówkę i grzejnik el do łazienki w razie czego. Ja też się nie znam ,ale mieszkam 7 lat i ciągle mam problem z ogrzaniem domu. U mojego szwagra , mieszka 8 lat tylko kaloryfery i sobie chwali ,a u teścia tylko podłogówka i jest cieplutko . Takie pomieszanie jest dobre tylko w żywopłocie Buziaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewedela 19.05.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 gaja2 fantastycznie już wygląda Wasz dom. Hydraulików którzy takie rady dają uważam że lepiej odpuścić.My u siebie w sypialniach będziemy mieć panele, podłogówka wszędzie plus w łazienkach/pralni drabinki (tylko się zastanawiam nad takimi z grzałką czy tylko z pompy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 19.05.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 WitamMam podłogówkę i grzejniki w sypialniach, w łazienkach dodatkowo też grzejniki. W garażu ze względu na rekuperator mam zamontowany grzejnik, który jest zasilany z podłogówki. Nie rozumiem problemu z temperaturami - podłogówka i grzejniki chodzą oddzielnie - każde ma swoją temperaturę. Jeżeli chodzi o garaż to nie nie jest tam ciepło w zimie chodzi o to żeby była plusowa i tak ma w największe mrozy 3 - 4 stopnie. i tyle wystarczy. Na dzień dzisiejszy wszędzie zrobiłabym podłogówkę i grzejniki elektryczne w łazienkach, a i dodatkowo na pewno grzejnik w garażu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 19.05.2016 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Kochani wszyscy - jesteście dobrymi duchami mojej budowy:yes: Jutro napiszę i podziękuję detalicznie, ale w każdym razie - panowie hydraulicy zostali już skreśleni! Oni jeszcze o tym nie wiedzą...ale my już wiemy:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 19.05.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 My mamy na części podłogówkę ( łazienka, korytarz i kuchnia), w pokojach ze względów zdrowotnych wybrałam grzejniki i mam nadzieję, że to zda egzamin. U mojej siostry jest takie samo rozwiązanie i sprawdza sie doskonale od ośmiu lat. Widocznie ile ludzi - tyle zdań. I tylu ( moich "ukochanych" ) hydraulików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.05.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 A czemu uważasz, ze grzejniki są zdrowsze od podłogówki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.05.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 My mamy na części podłogówkę ( łazienka, korytarz i kuchnia), w pokojach ze względów zdrowotnych wybrałam grzejniki i mam nadzieję, że to zda egzamin. zdrowotnych ??? tylko nie pisz proszę, że to dlatego bo ciepła podłoga źle wpływa na krążenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 19.05.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Moja siostra ma problemy z pękającą skórą na stopach, gdy za dużo przebywa w gabinecie ( tam akurat ma podłogówkę), kiedy kilka dni nie przebywa w tym pomieszczeniu problem znika. Być może nie na każdego tak działa podłogówka i nie neguję jej absolutnie, jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 19.05.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Moja siostra ma problemy z pękającą skórą na stopach, gdy za dużo przebywa w gabinecie ( tam akurat ma podłogówkę), kiedy kilka dni nie przebywa w tym pomieszczeniu problem znika. Być może nie na każdego tak działa podłogówka i nie neguję jej absolutnie, jakby co Jaką siostra ma ustawioną temperaturę zasilania na podłogówce? Ja mam podłogówkę w pracy i bardzo sobie chwalę. Nawet kurzu mniej niż przy grzejnikach miałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 19.05.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Nie wiem niestety, jaką ma temperaturę ustawioną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.05.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Warto jeszcze spojrzeć na to zagadnienie ze strony żródła ciepła np niektóre bardziej ekonomicznie i funkcjonalnie sprawdzają się w przypadku instalacji jednego rodzaju co innego kocioł na eco groszek i tak energia leci w dużej części do komina. Ja po 12 latach wymieniałam piec gazowy na kondensat,weszła nowa technologia i tak myślę czy jak za taki czas przyjdzie czas na wymianę to nie skuszę się na pompę ciepła tania chyba będzie i opinii więcej, lub co tam innego wymyślą przy podłogówce na całości będzie prościej,bo ponoć to system do takiego ogrzewania a nie mieszanego. A co do ogrzewania garażu to na razie mam tak że od reku idzie kanał z wyrzutni z przepustnicą tak chyba się zwie taka wajcha na rurze zimą ustawiamy tak że dmucha tym ciepłym powietrzem do garażu,latem zmieniamy i wylatuje normalnie poza dom jak to się sprawdzi nie wiem w naszym przypadku nie mamy wejścia z garażu do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 19.05.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Nie wiem niestety, jaką ma temperaturę ustawioną Nie pytałam, aby krytykować, a raczej by znaleźć źródło problemu. Porozmawiaj z siostrą, dla jej zdrowia właśnie. Jeśli ma temperaturę zasilania ustawioną wyższą niż 30 stopni, to już może odczuwać dyskomfort. Przy 35 st i wyżej jest po prostu niezdrowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.05.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Moja siostra ma problemy z pękającą skórą na stopach, gdy za dużo przebywa w gabinecie ( tam akurat ma podłogówkę), kiedy kilka dni nie przebywa w tym pomieszczeniu problem znika. Być może nie na każdego tak działa podłogówka i nie neguję jej absolutnie, jakby co zapytaj o temperaturę zasilania -28- 30* jest optymalnie, maksymalnie 35, ale to naprawdę maksimum, dobrze wyregulowanej podłogówki nie czuje się w ogóle jako ciepłej podłogi (oprócz łazienki oczywiście) - właśnie dzięki takim kombinacjom z mieszaniem z grzejnikami, mieszaczmi których się nie da wyregulować bo są źle dobrane i niedouczonymi hydraulikami powstają takie mity.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts