gaja2 20.06.2016 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Mały Biały Domku, dzięki Ja w sumie jestem z oczka zadowolona, chociaż w tej chwili jest nieco zaniedbane ... co tu dużo ukrywać, już sobie troche odpuściliśmy. Zrobilismy oczko ze 4 lata temu, w założeniach miało być "samooczyszczajace się", więc nie ma żadnych filtrów, ani różnych takich - tylko odpowiednie rośliny w dużej ilości i przez pierwsze 2 lata było super, woda przejrzysta, zadnych glonów. W ubiegłym roku juz trochę z nim walczyliśmy - wyczyściliśmy, zmieniliśmy wodę, za to w tym roku nie posprzątaliśmy dokładnie po zimie tych różnych pozostałości roślinnych, no i niestety trochę się zanieczyściło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 20.06.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Etam, dla mnie jest piękne sama natura zresztą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 20.06.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Dzisiaj będą obrazki z natury na specjalne życzenie co poniektórych koleżanek Właśnie wyszłam w plener - w piżamie, a jakże - i natrzaskałam jak leciało. [ATTACH=CONFIG]358848[/ATTACH] zakątek idealny! piękne zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 20.06.2016 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Pestko - bo ja sobie nie wyobrażam - w każdym razie w moim wykonaniu - innego sposobu tworzenia ogrodu Mam znajomych, którzy projektują (najczęściej nie sami) cały ogród i potem juz tylko dążą do doskonałości...wydaje mi się to trochę nudne Pusia - ja miałam też pomysł, żeby na studni położyć jakąś ładną płytę kamienną Niechaj - miło mi Takie robienie zakątków w ogrodzie bardzo mi się sprawdziło, pamiętam jak kiedyś ktos to porównał do pokoi w amfiladzie...wchodzisz do jednego, wydaje się, ze to juz koniec i dopiero wtedy otwierają sie drzwi do następnego...i tak dalej...Zawsze staram się mieć to w pamięci. No dobra, my tu gadu-gadu o ogródkach, a budowa czeka! Pisałam, że zaczęłam rozgryzać łazienkę i wstawiłam swoje wątpliwości i pomysły do wątku łazienkowego - mysląc, że to najlepsze miejsce - aż tu Mamik całkiem słusznie zadała pytanie: dlaczego nie tutaj:confused: No właśnie...bez sensu:eek: Więc pora na moja łazienkę. Ma powierzchnię 4,85 m2 - 175 cm szerokości i 278 cm długości. Na wprost wejścia jest okno - 90x90; nie jest po środku ściany, tylko bardziej na lewo. Drzwi wejściowe będa miały 80 cm szerokości i są maksymalnie po lewej stronie ściany wejściowej. [ATTACH=CONFIG]358737[/ATTACH] Mój plan był taki: na prawo od wejścia kabina prysznicowa; na pewno ten bok obok drzwi będzie miał 80 cm, bo więcej się nie zmieści...za to gdyby druga ścianka miała chociaż 90 cm, to byłoby super. Kabina będzie bez brodzika, więc nie powinno byc problemu z docięciem odpowiednich ścianek. Odpływ liniowy. Obok kabiny na tej samej (prawej) ścianie sedes (zestaw podtynkowy), dalej umywalka - najchętniej nablatowa. Pod oknem wanna - 170 albo 160 długości. Wyglada, że albo prostokatna, albo narożna. Za tą ostatnią przemawiałaby oszczędność miejsca w prawym rogu pod oknem i w związku z tym mozliwość dosunięcia umywalki maksymalnie w stronę wanny...ale dośc głupio wyglądałoby chyba takie miejsce między szafką umywalkową, a narozną wanną - taki trójkąt, którego w dodatku nigdy się nie posprząta...Więc może odwrotnie? Sedes bliżej wanny, a umywalka obok prysznica? Mankamentem jest mała ilośc miejsca na przechowywanie różnych różności - właściwie tylko szafka pod umywalką - dlatego myślę o jakiejś szafce nad sedesem (chyba zabudowa do samej góry?). A może jakiś inny pomysł? Aha - wszystkie odpływy są na tej jednej ścianie, na prawo od wejścia. Ściana na lewo w pierwotnym pomyśle miałaby być zajęta wyłącznie przez kaloryfer - suszarkę, ewentualnie jakieś wieszaki. Kolejne pytania dotyczą kolorystyki, rodzaju płytek itp. Na razie jakoś widzę łazienkę w szarościach - podłoga trochę ciemniejsza, ściany jasnoszare - ale chętnie dodałabym jakieś kolorowe akcenty. Zresztą nie jestem aż tak bardzo przywiązana do takiego pomysłu. Nie wiem też, do jakiej wysokości robić płytki na ścianach - szczególnie nad wanną. Może tylko do wysokości parapetu? i podobnie pociągnąc kawałek ściany na prawo od wanny? Próbowałam zrobić jakąs wizualizację, chociaż zdaję sobie sprawę, że jest bardzo przybliżona ...np. drzwi wchodzą na prysznic [ATTACH=CONFIG]358738[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]358739[/ATTACH] Dostałam jedną propozycję - od Tomkowej - żeby umywalkę przenieśc na drugą ścianę i jakoś pewnie byłoby to mozliwe, ale nie wiem, czy nie będzie wtedy za mało miejsca przed nią. [ATTACH=CONFIG]358740[/ATTACH] Potem jeszcze coś tam sama wymyśliłam, ale nie umiem tego w żaden sposób umieścić w planerze, więc może spróbuję dzisiaj narysować i sfotografować. A na razie - oddaję w Wasze ręce! Edytowane 20 Czerwca 2016 przez gaja2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 20.06.2016 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Kochana masz układ bardzo podobny do mojej łazienki, tylko trochę mniejsza, za to z większym oknem (ja mam 2x3 m). Zobacz, jak to u mnie wygląda, ja jestem bardzo zadowolona z rozmieszczenia, jest to wszystko funkcjonalne i zdaje egzamin, przy czym nie zabiera optycznie miejsca. Jasne kolory powiększają, duże lustro na jednej ścianie optycznie powiększa, bierz to pod uwagę, bo myślę, że to ważne aspekty przy małych wnętrzach. Acha i jeszcze wszystko "stojące" zabiera optycznie miejsce, "wiszące" daje ułudę przestrzeni. Łazienka mimo, że malutka zabrała mi przy projektowaniu chyba najwięcej czasu ze wszystkich pomieszczeń Pomysł Tomkowej popieram, też przyszło mi to do głowy, zresztą mam podobnie u siebie Nie mam wszystkiego w jednym ciągu Edytowane 20 Czerwca 2016 przez mały biały domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 20.06.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Gaja, pół dnia dzisiaj myślałam o Twojej łazience , niestety nic mądrego nie wymyśliłam rozwiązanie z kabiną prysznicową zamykaną do środka też mam u siebie i potwierdzam to co pisze Mały Biały Domek, że do małych łazienek to jest rozwiazanie genialne. U Ciebie byłby dodatkowy kłopot, bo kabina 80 jest mało komfortowa, przydałoby się 80/100 (tak jak narysowałaś Tomkowa), ale w takie sytuacji chyba trzeba by było postawić ściankę 20cm i do niej dać kabinę 80/80 umywalka na drugą stronę, tak jak u Tomkowej , jedynie umywalka ma na tyle wysoko odpływ, że można ją podłączyć do odpływu w pewnej odległości toaletę możesz wkuć w ścianę, tak żeby zabudowa nie wystawała, albo wystawała mniej umywalkę można umiejscowić z pewnym przesunięciem w stosunku do wc, nie dokładnie na przeciwko, umywalka płytka, ale szeroka, szafka płytka na około 25 cm, szeroka na około 1m, duże lustro, j.n., ale z prawej strony umywalk byłaby wanna wiem, że to nic odkrywczego niestety, ale myślę, że przeniesienie umywalki daje możliwości dużo ciekawszego zaaranżowania wnętrza Edytowane 20 Czerwca 2016 przez mamik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.06.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Płytki wygodniej będzie wysoko zrobić..i jedna uwaga już do sameg robienia odpływu liniowego - niech ekipa,od wylewki zrobi głęboką dziurę na normalny syfon, potem płytkarz klejem wyrówna pasując odpływ.. sporo odpływów liniowych ma syfony szerokie ale niskoprofilowe (szerokie żeby wydajność była odpowiednia). i to jest duża wada bo jak syfon jest niski to zwłaszcza w zimę jak ogrzewanie dziala (ale w lato przy upałach też) woda z dużej powierzchni syfonu szubko paruje i po paru godzinach może już być tak że ten 1-2mm opadnie poniżej poziomu rurek i zaczyna śmierdzieć.. u sąsiadów rano musieli dolewać wodę bo jak zapomnieli o po południu po powrocie już było czuć.. po dwóch latach sąsiad sie wkur.wił w końcu i rozkuwał to wsadzając normalny syfon.. ale kucie w płytkach i rozbieranie tego to makabra, tak że lepiej od razu pamiętać bo takie rzeczy denerwują bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 20.06.2016 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Dziękuję Wam bardzo! Twoje uwagi, Artur - bezcenne - przekaże na pewno panom od wylwek i płytek. mamik, toalety nie da sie wkuć w ścianę, bo to ścianka działowa i w dodatku bardzo cienka... Nie bardzo też chcę płytką umywalkę (rozumiem, ze masz na myśli jej "głębokośc" od przodu do ściany), no i szafka pod nią też się liczy, bo w ogóle miejsc na przechowywanie czegokolwiek będzie w tej łazience niewiele... na pewno powieszę, co się da i duże lustro też na pewno będzie, żeby optycznie powiększyć przestrzeń. Mały Biały Domku tak właśnie pamiętałam, ze masz podobna łazienkę, chociaz jednak ten metr2 robi różnicę...W ogóle masz bardzo piekną tę łazienkę! Z ta umywalką po drugiej stronie muszę się przespać...jakoś ona mi u mnie nie pasuje...nie wiem czemu. na razie kombinuję w sprawie wanny i zaczęłam mysleć o asymetrycznej Aquaform ARCLINE 160x70; niby bardzo wąska, ale podobno wygodna, a oszczędziłaby trochę miejsca. Lub podobna - troche szersza - Aquaform Simi 160x80. Kształt obu mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 20.06.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Przylazłam. Macham. Mówię i idę czytac od poczatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 20.06.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Ale jajca!!! Ja juz Cię czytałam tylko coś mnie pomrocznośc dorwała. Witam zatem jeszcze raz i rozpłaszczam sie na trawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 20.06.2016 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Ale jajca!!! Ja juz Cię czytałam tylko coś mnie pomrocznośc dorwała. Witam zatem jeszcze raz i rozpłaszczam sie na trawie Tylko uważaj z rozpłaszczaniem, bo mam od cholery mrówek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 20.06.2016 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Kurna, przyszedł człowiek i juz go straszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 20.06.2016 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 No dobra, dam Ci namiar na moje tajne miejsce, gdzie nie włażą...nie wiadomo zreszta czemu. Fajne, pod jabłonką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 21.06.2016 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Na mrówki w ogrodzie taki różowy proszek dobrze robi. Znaczy nam dobrze robi, nie mrówkom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 21.06.2016 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Próbowałam - rzeczywiście działało... ale musiałabym tego proszku kupić tak circa kilkanaście kilogramów:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 21.06.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 A powiedzcie mi co myślicie o mieszankach gatunkowych roślin "jadalnych" typu porzeczkoagrest, malinojeżyna itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.06.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 (edytowane) A powiedzcie mi co myślicie o mieszankach gatunkowych roślin "jadalnych" typu porzeczkoagrest, malinojeżyna itp. mysle bardzo zle, jakos takie hybrydy kojarza mi sie niedobrze, z ziolami tez tak jest np. mieta cytrynowa czy ananasowa - czego to ludzie nie wymysla Edytowane 21 Czerwca 2016 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 21.06.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 mysle bardzo zle, jakos takie hybrydy kojarza mi sie niedobrze, z zoilami tez tak jest np. mieta cytrynowa czy ananasowa - czego to ludzie nie wymysla No to mamy takie samo stanowisko, też jestem nieufna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.06.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Dziękuję Wam bardzo! [ATTACH=CONFIG]358933[/ATTACH] Lub podobna - troche szersza - Aquaform Simi 160x80. Kształt obu mi odpowiada. [ATTACH=CONFIG]358932[/ATTACH] wanny z aquaformu sa swietne, ładne i wygodne sama zdecydowalam sie na senso, bo byla akurat najszersza z wszystkich podobnych ksztaltem i co wazne ceny nie zabijaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.06.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 No to mamy takie samo stanowisko, też jestem nieufna. to jak ze zwierzetami hybrydami, grzebanie w genach niekoniecznie jest dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts