Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no jasne, że mniejsza i to o ok 1/3, bo przecież odpada ten ścięty róg. Zresztą idz do marketu i wleź do różnych kabin. w okrągłej nie dasz rady schylić się po mydło :rotfl:

:rotfl::rotfl::rotfl:

Kiedyś poszliśmy wybierać kabinę dla mojego brata (było nas 6 sztuk), miły Pan z obsługi przyszedł zapytać w czym nam pomóc, powiedzieliśmy, że potrzebujemy największej kabiny jaką mają, Pan nas zaprowadził do takowej. Brat zapytał: "można się przymierzyć" - Pan na to że tak. Całą szóstką zaczęliśmy ściągać buty, wlazł brat, bratowa, nogę przekładał mój mąż - Pan zdębiał i pyta co robimy - a my równocześnie - "bo my się zawsze razem kąpiemy". Pan zdębiał, ale załapał dowcip :lol2:

Gaja, po obejrzeniu projektu Twojej kuchni, zastanawiam się nad zmianą swojego projektu, bo jednak dobrze wyglądają wszystkie wysokie słupki na jednej ścianie.

Ja tak miałam w poprzednim mieszkaniu i było naprawdę bardzo dobrze - była lodówka, potem duże cargo i słupek z piekarnikiem i to wszystko "zakręcało" na drugą ścianę, gdzie juz była tylko dolna zabudowa. A w samym rogu była szafka z żaluzją - od góry do blatu i to też jest pomysł przedni; podpatrzyłam u syna. Niewykluczone, że teraz też sobie zrobię taką szafkę, zamiast otwartych półek w rogu.

Z tym że chyba teraz nie zrobię wysokiego cargo, bo pod dużym ciężarem jakoś się rozregulowywał cały mechanizm jeżdżący i się nie domykało.

Mam pytanie ważne - ile trzeba doliczyć w łazience do wielkości wanny na tynki, płytki i takie tam (chociaz właściwie to z grubsza wiadomo), ale przede wszystkim chodzi mi o zabudowę, zwłaszcza z przodu.

Muszę przesunąć kabelki prądowe w łazience - w związku z jej nową wizją :)

Pan elektryk jeszcze o tym nie wie...;)

no jasne, że mniejsza i to o ok 1/3, bo przecież odpada ten ścięty róg. Zresztą idz do marketu i wleź do różnych kabin. w okrągłej nie dasz rady schylić się po mydło :rotfl:

E no nie... ja się schylam jakoś i daję radę w okrągłej.

Ale prezentować na FM nie będę, bo jeszcze by wszyscy uciekli :rotfl:

Gaja, przynoszę jeszcze raz łazienkę :) Podaję wymiary, przy których łazienka będzie najwygodniejsza :) Wkucie geberita w ścianę 8-centymetrową nie jest wcale takie trudne i wersja geberit slim weszłaby na styk :)

Gorąco Cię namawiam, żeby nie robić kabiny 80x80 cm. To jest bardzo mała kabina i przy ścianie długości 278 cm spokojnie zmieści się prysznic 80x90 cm. Uwierz, że te 10 cm robią wielką różnicę :) Proponuję drzwi składane do środka na każdym boku. Znasz kabinę Radaway EOS KDD-B? Ona właśnie ma składane dwa skrzydła. I mogą ją wykonać w rozmiarze, jaki zechcesz. Ja robiłam drzwi u nich na wymiar i nie potwierdzam wiadomości, że cena jest o 30% wyższa :no: Moją wyceniono chyba 150 zł więcej niż standardową i dodatkowo jeszcze dostałam rabat :) Musiałabyś tylko tak wymierzyć umiejscowienie baterii prysznicowej, żeby żadne ze skrzydeł o nią nie uderzało, ale wydaje mi się, że nie będzie z tym żadnego problemu (dłuższe skrzydło łamałoby się w połowie, czyli 45 cm na ścianę 80 cm, a krótsze również w połowie, czyli 40 cm na ściankę 90 cm) :) Bateria musiałaby być lekko przesunięta w stronę ściany z drzwiami wejściowymi.

Umywalkę dałabym symetrycznie na wprost wc, zmieści Ci się porządna 80-centymetrowa. Głębokość może mieć 40 cm. Ja mam taką i jest super wygodna, szafka Elita Dance razem z ceramiczną umywalką :) Zmieści Ci się też przyzwoita wanna 170 cm i możesz dać 20 cm odstępu od ściany z oknem - na półkę na przybory równą z poziomem wanny. Wtedy bateria wannowa musiałaby być nablatowa, jeżeli dasz ją na ścianie z oknem lub normalna, jeżeli na ścianie z prysznicem.

Nic nie pisałaś o obecności grzejnika, ale jeżeli takowy musiałby być, to ma idealne miejsce naprzeciwko prysznica :)

łazienka a.jpg

Czyli prysznicowanie z mężulkiem w takiej kabince odpada ;) Ok, przekonałaś mnie do kwadratowej. Jakoś ten wystający na łazienkę róg mnie odstraszał, ale wygoda ważniejsza.