Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

Co do tynków warto zastosować listwy przyokienne są w różnych kolorach można dobrać do koloru okien zapobiegają pękaniu coś jak narożniki tylko do okien.

Przykład

https://sklep.grupamagnum.eu/pl/listwa-okienna-z-gumka-profil-przyokienny-2-5m-3mm.html?gclid=CKihmri02c0CFfAy0wodn3UAzQ

Ja dobierałam do winchestera są też inne brązy,kolor taki jak profila okna.

A co do łazienki to też miałam problem nie chciałam super nowocześnie ani retro staneło na marmuropodobnych i teaku który jest na jednej ścianie i suficie.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bejaro - chodzi o listwy, które się kładzie już później, na tynku?

...a nie, już kojarzę :)

A z łazienką miałam dokładnie tak samo - i w końcu będą płytki "betonopodobne", a na wannie i pod prysznicem mozaika. I chyba do tego jedna ściana granatowa i też kawałek sufitu - jeśli zdecyduję się zrobić po bokach podwieszany, to środek będzie granatowy. :)

Edytowane przez gaja2

u mnie robia i tynkarze na te listwy wewnatrz i elewacyjni na zewnątrz. Bardzo estetycznie to wyglada i nie bedzie problemu z wzerami brudu jak np. w akrylu.

Fajny patent nie pomyślałam u mnie już za późno ale innym się przyda ja bym się zdecydowała.

Edit

Na elewacyjne bo w środku mam...

Edytowane przez Bejaro

Bejaro - chodzi o listwy, które się kładzie już później, na tynku?

...a nie, już kojarzę :)

A z łazienką miałam dokładnie tak samo - i w końcu będą płytki "betonopodobne", a na wannie i pod prysznicem mozaika. I chyba do tego jedna ściana granatowa i też kawałek sufitu - jeśli zdecyduję się zrobić po bokach podwieszany, to środek będzie granatowy. :)

te listwy kładzie się przed tynkowaniem, później do nich przykleja sie folie, która chroni okna.

Edytowane przez Emila3000

na zewnątrz wyglada to tak (na dzien dzisiejszy)

CXbRYPrthNjmYTTCT6wRgU2V0IxHFWp6nXbFi87CRA3TSE_FNzA3RLmKQT7HePmlGe5T4flVWFDgYpZ68kUZm17Py98JjAT9l_h1-rQKg6zLVuceeN0r_rLxCY0gWxTgONsskH9Pl2wn641p_hdgseJouBhILzGqFHBDJNVm0EGWcVdP8_Il2vXQmNbSyYV8I2HLw9soTK00wxaUubU73A-lC1MTBxa_gn3O-l7Tqda5XWxb5YrGmDDNjL0X0FTOA_Pj7Xm2MhbgGQN1Iie3OeR_mSnBxfjYxNBu3n6Gcrx2Trrk1CNRNJGa-N8h5knzguvysumZQmWGnwzrT_Dz82l96m3kxhDC0VcCx5DmphiUeiZ498fXYMLpu2HGyS6EX7myvkVUE4_aNahE1lUSdSY22Vfe60VIrzgyJzJ05i813ZlwvBT-SaMu0pHAzY83Ey8xoOgYas_mSRvvBWXLBWGLz0wD55gY6OKvluF8uM5ZhYCvPWoJMvoGY08xyBBsmvqiT_1tMJM77XrhkGnkVbg0Kx4AUjaXex2vXgLpdj-CLz_7fz0oppxe1hV3tqRXKIGFYFOM4zEe4xmg9jg9WNtc5j7lWvE=w616-h925-no

a wewnatrz tak:

rcn7weslvbYPsE4VGT5eSeDpRgrVN4bChSPO6DTSG9xJgRs1JroYBW7HYWe50KEvng0-IwN9dQBMk3ZZgyqQQaid7xAL9IEn1SAppw4TsPOillB5uYClLh67thwqkCrGiy3ir1F_AMCUm8zUonbIvc-ikiGk9Ff7ntpfxJIJ0IUZ3yvveLlG2IJ8cJ_5dfM51pPGqzWstJVLdUzTroxXVfdWmHHs02ZSkq4dChaksDLyUD6dgExoVwaRwceEVDKz-pEQwJKSuwgE-ZvzzBmVm5CkRQNcZZ08jIFRlqc9QegVEaXX4m84uud93eOk1YmI0Bo_BMfF-UehV9MNMyrQISvrFapY2T4vvQZcbF7ANQww7oLU7T1eJmT5XNOt4yuh7tIlDfi5IKOfOUcIO57MfeA06vvbE622a-_XxHN5nKNQtH5UKUUu69G9E9tLOYMO6ZKLXRdQf87eobI_CrckXWY0PxGVAmOBzUxzHbbVX24fiQPmMkdtDbSf-0_rETsWNN52mSFnkpscE_HnatrKh9B3SdR1SgUa5Ryqy5cFCYsEe0uFtcWh6bLzjLf3ouaJp78DFOqb8hF5MxnI3hXXgRiVlTlUozg=w616-h925-no

naprawde świetny patent. wneki w oknach tez bede miec pomalowane na biało wiec listew nie bedzie widac. ale przy sprzataniu , myciu okien bedzie łatwiej. Ja zawsze mialam problem z naroznikami, caly brud tam zostawal a akryl lub silikon nie zdaly egzaminu albo sie kruszyly albo żółkły

@TAR, ta żółta "tasiemka" to jak rozumiem klej, żeby zabezpieczyć okno przyklejając doń folię ochronną -- potem kryje to tynk, folię się odcina na równo z listwą i zostaje czyste okno?? Listwy od środka też fajny patent, dzięki za hint.

nie trzeba odcinać, listwa jest tak zrobiona, że ten kawałek z klejem sie odrywa od listwy :)

Niestety u mnie nie ma takiej taśmy; pozostaje mi przypilnować, żeby zrobili przy elewacjach.

Dzisiaj w ogóle złapałam lekkiego doła...podejmowanie decyzji w sprawach, na których się zupełnie nie znam jest co najmniej frustrujące :(

W dodatku sąsiadka podrzuciła mi 2 worki ogórków (niezły podrzut, co?) i jutro mam robotę.

A jutro miało byc tak pięknie - fryzjer, manikiurzystka...:p

Nie, generalnie aż tak bardzo się nie przejmuję, tylko dzisiaj jakoś tak :(

A z tym pytaniem to jest tak, że pytam... tylko czasami nawet nie wiem, że jest o co zapytać :) Czasem niestety nawet nie mam pojęcia, że istnieją jakieś rozwiązania (jak na przykład te listwy), więc uznałam, ze tynkarz wie, co robi... Tzn. tak w ogóle to na pewno zna się na swojej robocie, ale takiego rozwiązania niestety nie zastosował.

Jutro hydraulik - tak jak wcześniej pisałam - muszę z nim sporo rzeczy poustalać. Mam też nadzieję, że się zna wystarczająco dobrze na zmiękczaczach i potrafi odpowiednio przygotować instalację.

u siebie robie instalacje pod zmiekczacz ale go na razie nie kupuje. choc mam dobra cene od tej samej firmy w ktorej kupilam wszystko do lazienki od kranow po wanne i kabiny. ale jak z odkurzaczem instalacja bedzie na wszelki wypadek. przeciez nie musisz decydowac juz jaki zmiekczacz kupowac, zrob tylko instalacje i w kazdej chwili bedzie mozna podlaczyc. nasz hydraulik nie robi z tego problemu, zreszta pare rzeczy fajnych tez mi podpowiedzial. od poniedzialku nastepnego chyba zaczna robic reszte hydrauliki, podlogowke i ogrzewanie w sypialniach. ale hydraulike mialam juz rozpracowana zanim pnb dostalam :D zima kupilismy kafle i pani projektant (w cenie kafli) od razu nam wszystko zwymiarowała i wiadomo gdzie co bedzie, nie chcielismy kombinowac potem gdyby fugi sie nie zgrywaly.

dziewczyny, patrzac na wykonawce zarowno tynkow (polecany na bialej liscie) jak i elewacji w poprzednim domu stwierdzam, ze mialam zrobione badziewiasto i beznadziejnie. o ile tynki jeszcze ostatecznie jakos wyszly to elewacja zrobiona tragicznie. zle obrobione parapety, zle wneki okienne, krzywe narozniki. ale wtedy szlo o cene a teraz czlowiek madrzejszy patrzy tez na jakosc - na szczescie mam bardzo zaufanego Wykonawce, ktory podpowiada mi rozwiazania i wspolpracuje z dobrymi ekipami. tynk na elewacji beda klasc w przyszlym tygodniu, az ciekawa jestem koloru :cool: na zywo widzialam go tylko 2 razy u Wusi:D dzis obrabiaja okna pod parapety, narozniki, kleja siatke i to maja zrobic do konca tygodnia. Czekamy jeszcze na rodeo.

uwaga - pytam! :)

O zmiękczacz, a dokładnie o ten ewentualny dodatkowy kranik z wodą nie zmiękczoną, co byłaby do gotowania itp. - bo tak zrozumiałam ideę. Mój hydraulik mówi, że to nie jest konieczne, że się ewentualnie tak ustawi twardość wody, żeby nie była tak całkiem całkowicie miękka po całości i że dotąd zawsze tak robił - ale oczywiście zrobi, jak bedę chciała.

Moje pytania są dwa: czy robić ten kranik (myślę, że jednak tak), a jeśli - to gdzie proponujecie? Np. gdzieś pod zlewem? Czy gdzieś indziej?

Gaja, jeśli dodatkowy kranik na wodę niezmiękczoną w kuchni, to chyba trzeba ciągnąć osobną rurę, trojnik wpięty przed zmiękczaczem, a po filtrze

chyba dobry pomysł, ja tak niestety nie mam, bo nikt na to nie wpadł :-(

Pusia, Tar, bo są opinie o szkodliwości wody pozbawionej minerałów

można się spierać, czy to prawda, czy nie, ale po co :-)

wystarczy dodatkowy kranik i po temacie :-)