Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mamik, woda ze zmiekczacza nie jest pozbawiana mineralów!!!!!!!!!! mylisz zmiekczacz z filtrem osmotycznym.

Jak dla mnie woda z filtra nie nadaje sie do picia, wyczuwam jej smak nawet płucząc zęby, herbata smakuje jakby była z ludwikiem. wiec do gotowania leje wodę z butli. żeby mieć w kuchni wodę bez zmiekczenia musisz pociągnąć sobie rurkę dodatkową, można kupić krany które mają 3 kurki :lol2: u siebie tak planowałam.

albo zrób sobie przy kuchence taki kranik ze ściany - w amerykańskim stylu :D

i nie ustawiaj sobie mniejszej siły zmiękczenia, bo to nie ma sensu - ani wody się nie napijesz a będziesz mieć kamień wszędzie w łazience - bez sensu.

Nie podejmuję się przekonywać kogokolwiek o szkodliwości, bo sama nie wiem, natomiast opinie są podzielone, więc nie opowiadając się za żadną z nich .. zrobiłabym kranik :lol2:

Czy woda po zmiekczacza szkodzi czy nie - nie wiadomo, ale raczej nikt nie powie, że "kranówa" szkodzi, więc ... zrobiłabym kranik :lol2:

ale skoro i tak leje sie wode z butli, to ja bym nadal nie robila kranika w kuchni tylko w kotlowni, nie mam zielonego pojecia gdzie moglabym taki kranik wpiac w kuchni, zeby zwczajnie nie przeszkadzal i nie razil, pod zlewem bede miec szuflade śmieciową serwo i zmywarke, z kolei kranik ze sciany - nie moja bajka.:cool:

ale ja wciaz nie wiem czy w ogole zmiekczacz zakupie, tu gdzie teraz mieszkam mamy zmiekczana wode i przy kapieli dostaje szalu, strasznie wszystko dlugo sie splukuje, mycie i lanie wody = zuzycie x 3:bash:

woda nie jest szkodliwa, chyba że ktoś musi BAAARDZO unikać sodu, wtedy można by zrobić analizę szkodliwości. ale ta woda jest po prostu NIESMACZNA, zwłaszcza jak ktoś ma twardą wodę i duzo soli idzie. My ten smak wyczuwamy, moze mamy wrażliwe kubki smakowe - bo nie sole niczego, wszystko na parze, delikatnie doprawiane, nie palimy itp.

woda jest pozbawiana jedynie jonów wapnia, które są zastąpione jonami sodu, w wodzie zostaje magnez, żelazo i inne minerały. po za tym nikt nie czerpie minerałów z kranówki :lol2:

podobno właśnie czerpie, poza tym podobno woda pozbawiona związków wapnia "czerpie" je od nas, nie mam pojęcia czy tak jest w istocie - nie mam pojęcia, dlatego nie podejmuję siė merytorycznie kogokolwiek przekonywać :D

Woda ze zmiękczacza jest dobra do kąpieli, prania, prasowania, mycia auta i naczyń :p (bo mniej osadu zostawia) ale nie jest dobra do picia (szczególnie na surowo).

Dlatego ja będę mieć zmiękczacz do ww., ale do lodówki (kostkarka automatyczna i zimna woda) oraz przy czajniku/ekspresie będzie ujęcie z wodą nieuzdatnioną.

I owszem, nie chodzi aby czerpać minerały z wody (choć i to się odbywa), ale przede wszystkim żeby ich z ciała nie wypłukiwać jałową wodą (a w tym wypadku ubogą w wapń).