Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

Troche juz pozbierałam szczękę z podłogi...to z wrażenia dla wielości argumentów za i przeciw kranikowi do wody...chociaż dalej nie mam jasności co do wzmiankowanego kranika :)

Więc może tak, jak pisze Mamik - masz wątpliwość- zrób kranik:rotfl:

Niewątpliwie te ze zdjęc są urocze - dziękuję!

Bejaro - po twoim pytaniu na temat cyrkulacji musiałam przede wszystkim przeczytać, kto zacz :) chociaż nie powiem, żebym tak znowu wszystko rozumiała... w każdym razie nie planowaliśmy... ale tylu rzeczy nie planowaliśmy, więc może???

Zastanawiamy się jeszcze nad jedną rzeczą - ogrzewaniem (lub nie) garażu. Garaż miał nie być ogrzewany, ale będzie tam główny zawór wody, pewnie też jednostka centralna od odkurzacza jeśli go zrobimy, więc hydraulik radzi, żeby zrobić grzejnik, ale ustawić bardzo niską temperaturę. Trochę tego nie ogarniam - wszędzie będzie podłogówka, nie chcieliśmy łaczyć z grzejnikami, ale w końcu zdecydowaliśmy, że będzie dodatkowy grzejnik/suszarka w łazience (który będzie miał też grzałkę elektryczną), teraz wyglada, że będzie jeszcze w garażu - czy to jest ok?

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lepiej dać kabel grzewczy aby uyrzymywał rurkę powyżej 3-4 sC. W praktyce, jeśli garaż jest ocieplony i nie jest odseparowany ociepleniem od bryły domu oraz od gruntu, temp. poniżej zera będzie można policzyć na palcach jednej ręki. Montaż (szczególnie) kalafiora i grzanie garażu aby tylko woda w rurce nie zamarzła to jakiś skrajny mezalians... Edytowane przez Myjk

Garaż będzie ocieplony, ale nie ma przejścia m. domem a garażem i w związku z tym ściana między domem a garażem chyba powinna być ocieplona?...bo jeszcze nie jest. No właśnie - kolejne pytania.

Może być, może nie być. Jak ocieplicie tę ścianę, to będą niższe temperatury w garażu. Można nie ocieplać, będą dzięki temu wyższe temperatury w garażu, ale kosztem ciepła które będzie "kradzione" z pomieszczenia przylegającego (i trzeba te straty na rzecz garażu uwzględnić w projekcie podłogówki tego "okradanego" pomieszczenia).

Ja ostatecznie nie będę separować garażu, bo chcę mieć w nim trochę cieplej. Z OZC wyszło, że "straty" na mój garaż (2 stanowiska, prawie 36m2) wyniosą około 1MWh/rok. czyli około 100 zł (przy grzaniu PC -- czyli nie ma dramatu). Jeśli zrobić grzejnik, to będzie kosztować jeszcze więcej w czasie eksploatacji, a dodatkowo zapłaci się za instalację tegoż.

pewnie mnie zlinczujecie ale totalnie nie podobaja mi sie te kraniki na zdjeciach, nie chcialabym czegos takiego dodatkowego w kuchni, juz lepsze rozwiazanie Emilii z kranem na dwie wajchy. nad tym kranem sie zastanowie kiedy rzeczywiscie bede miec zmiekczacz, jak to mowia zajme sie tym ....kiedys :)

Garaz - zrobilismy podlogówkę troche "rzadziej" niz w domu, czy bede ją wlączać - tego nie wiem natomiast mam taka mozliwosc - koszt przy calosci żaden, jest sterownik jesli bedzie potrzeba właczymy - zalezy jak sprawdzi sie brama, kupilismy taka z dodatkowym dociepleniem. Na scianie pomiedzy domem a garazem mam styro 10 cm, a na scianie drugiej gdzie czesc sciany jest wewnetrzna a czesc zewnetrzna jest styro po calosci 5 cm- na to uparla sie architekt adaptujaca projekt, nie wyklocalam sie, mialam tak w poprzednim domu i bylo dobrze.

Taki kranik jest bardzo praktyczny, gdy ktoś dużo gotuje. Wtedy nalewanie, czy dolewanie wody do garnka, szczególnie gdy ten ciężki, jest bardzo łatwe.

Emi, uwierz mi, że butla 5-6 litrowa stanie się problemem z wiekiem :(

Zwariowałabym, gdybym jeszcze musiała pamiętać o ciągłym zapasie wody w butlach ;) Dla mnie byłoby to uciążliwe, dlatego pijemy i gotuję na kranówie.

Natomiast co do kranu nad kuchenką - uważam że jest praktyczny, może być ładny, ale nie toleruję niczego nad garami poza okapem, bo zaraz obrasta to tłuszczokurzem. Nie rozumiem jak można nad kuchenką mieć zawieszone chochle, przecież to niehigieniczne :confused:

Garaz - zrobilismy podlogówkę troche "rzadziej" niz w domu, czy bede ją wlączać - tego nie wiem natomiast mam taka mozliwosc - koszt przy calosci żaden, jest sterownik jesli bedzie potrzeba właczymy - zalezy jak sprawdzi sie brama, kupilismy taka z dodatkowym dociepleniem. Na scianie pomiedzy domem a garazem mam styro 10 cm, a na scianie drugiej gdzie czesc sciany jest wewnetrzna a czesc zewnetrzna jest styro po calosci 5 cm- na to uparla sie architekt adaptujaca projekt, nie wyklocalam sie, mialam tak w poprzednim domu i bylo dobrze.

Ekhm. Jak jest podłogówka w garażu, to zapewne jest styropian na podłodze, o rurkach, zaworkach i robociźnie nie wspomnę. Jak jest to wszystko, to są koszty i to podejrzewam nie takie wcale małe. Znaczy pewnie małe w stosunku do kosztu podłogówki w całym domu, ale "punktowo" ogromne, szczególnie jak się nie wie czy będzie to wykorzystywane czy nie. Garażu się nie izoluje od gruntu (chyba że właśnie zamierza się grzać, bo np. ktoś lubi całą zimę majsterkować), bo grunt w zimie grzeje na tyle mocno, aby utrzymać w ocieplonym garażu z ciepłą bramą temperaturę powyżej zera przez zdecydowaną większość okresu zimowego. Odseparowanie się od gruntu spowoduje więc konieczność grzania. Takie trochę błędne koło. Nie rozumiem także po co robić podłogówkę w garażu by go (może) ogrzewać i jeszcze wydawać pieniądze na styropian wewnątrz aby ten garaż odseparować od domu... Mezalians paradoks biczem pogania, a portfel wyje. :>

u mnie taki kranik bardzo by pasował :rolleyes: tylko, czy chce pić wodę z kranu???? :lol2: od połtora roku leje wodę z butli 5-6 litrów i jest spoko, nie wnerwia mnie to, nie jest uciążliwe - chociaż ja z tych co lubią wygody :lol2:

Może to będzie szokiem, ale woda kranowa jest często znacznie lepsza niż większość wód butelkowanych. Mówię to po będąc po wielu latach nauki ochrony środowiska, specjalizacja WODA. :D Trochę oczyszczalni ścieków zwiedziłem, zwiedziłem też trochę stacji uzdatniania wody. Było to lat temu -naście już wtedy woda była dobra w kranach (pomijając stare instalacje np. Ochota w Wawie które pamiętały lata przedwojenne i skażały bardzo dobrą wodę). Obecnie jest znacznie lepiej, szczególnie w domach jednorodzinnych gdzie doprowadzone wodociągi są zazwyczaj stosunkowo nowoczesne.

Taki kranik jest bardzo praktyczny, gdy ktoś dużo gotuje. Wtedy nalewanie, czy dolewanie wody do garnka, szczególnie gdy ten ciężki, jest bardzo łatwe.

Emi, uwierz mi, że butla 5-6 litrowa stanie się problemem z wiekiem :(

Szczególnie do gotowania zupy czy innego makaronu wlewanie wody butelkowanej mija się z celem, bo obróbka termiczna eliminuje wszystko co najgorsze (o ile w ogóle w wodzie wodociągowej taki element występuje). Dlatego, jako że moja kuchnia w przygotowaniu u projektantki, zaraz siadam do uwzględnienia kranika takżę gdzieś koło płyty. :D

Zwariowałabym, gdybym jeszcze musiała pamiętać o ciągłym zapasie wody w butlach ;) Dla mnie byłoby to uciążliwe, dlatego pijemy i gotuję na kranówie.

Natomiast co do kranu nad kuchenką - uważam że jest praktyczny, może być ładny, ale nie toleruję niczego nad garami poza okapem, bo zaraz obrasta to tłuszczokurzem. Nie rozumiem jak można nad kuchenką mieć zawieszone chochle, przecież to niehigieniczne :confused:

Istotnie, nad płytą to niepraktyczne. Ale wysięgnik gdzieś z boku, fajna sprawa.

Myjk - w sumie napisalam kontrargumenty ale wysypalo sie fm wiec drugi raz mi sie nie chce :D, pozostane przy swoim jesli pozwolisz :)

Mother - na aliexpresie troche sie czeka, czasem towar nie przyjdzie lub jest uszkodzony, pamietaj, ze to chinski portal takie chinskie alllegro i to co widnieje na zdjeciach nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzezywistosci, choc mozna calkiem przyzwoite rzeczy wyhaczyc. pare razy kupowalam i na 10 dobrych zakupow kolejne 10 bylo porazka. pare razy mnie oszukano tj. zaplacilam a towar nigdy nie dotarl ale sam portal zwrocil mi kase- takie maja warunki, jednak na kase czekałam ponad 60 dni. obecnie ich bojkotuje

Śpieszę powiadomić o losach kranika :)

Bo poza tym, że być może ma to praktyczny sens - bardzo mi się podobają!

Stanęło na tym, że hydraulik podciągnie wodę i kranik będzie, ale taki z blatu, nie ze ściany - dokładnie tak umieszczony, jak na zdjęciu od Pestki.

Dlaczego tak? A bo hydraulika już się robi, a kuchnia jeszcze nie jest zaprojektowana w szczegółach ( tzn. wiadomo co gdzie, ale nie do centymetra), więc w razie czego wężykiem od dołu mogę sobie pociągnąc trochę dalej lub bliżej. A poza tym...jakbym tak zmieniła zdanie, to nie mam kranu na stałe w ścianie i mogę jeszcze zrezygnować :p

Tylko skąd wziąć taki ładny kranik???? Na aliexpressie są tylko takie ścienne...

No też się nad tym zastanawiam...albo też zrobię tradycyjny, z długa wylewką, która się obraca i będzie mógł na stałe być w pozycji przy ścianie.

Wtedy pewnie bym sobie po prostu zrobiła w kuchni dwie jednakowe baterie; znalazłam np. takie w stylu retro.

large_IMG_4030_1.jpg

small_SLN-GY-1032-_antquebrass_-1.jpg

small_SLQL-YS3312-05-antiquebrass.jpg

Podoba mi się ta pierwsza :)

I jeszcze znalazłam taką - nie z mosiądzu.

123364_small.jpg

Edytowane przez gaja2