Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

Pasjonującego serialu "Łazienka Gai" odcinek 5738: zadzwoniłam do Radaway'a, bo miałam pomysł, zeby jedne drzwi zrobić w wersji łamanej do środka, a drugie - w przesuwnej...niestety tak się podobno nie da. Napisałam więc maila z dokładnym opisem, żeby mi zaproponowali jakiś specjalny wynalazek. Cdn. :)

jak dobra ekipa to jakie negatywne skutki, domek sie dobrze wysuszy i mozna mieszkac.

No właśnie tego się obawiam; żeby się dobrze wysuszył.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czekam na prąd...Masakra - jeszcze podobno do 2 miesięcy! Dzisiaj właśnie byliśmy kolejny raz w firmie.

Na razie do prac budowlanych pożyczamy od sąsiada, ale o osuszaczu nie ma mowy :(

Poza tym udało się znowu popchnąc sprawy do przodu...o parę centymetrów :)

W czwartek montaż bramy garażowej:lol2:

umówiliśmy się też z hydraulikiem i panem od wylewek; ten pierwszy w następny poniedziałek zacznie robić podłogówkę, ten drugi wejdzie zaraz po nim, więc pod koniec lipca już powinno być to wszystko zrobione.

Aha - i jeszcze dzwonił geodeta! Podział naszej obecnej działki podobno na dobrej drodze; jutro ma się u nas pojawić, więc się dowiem, kiedy możemy sprzedawać :p

My tez czekalismy na prad budowlany prawie 2 mce. Ciekawe jak bedzie z przepieciem z budowlanego na normalny:rolleyes:. U nas dzis skonczyli hydraulike i podlogowke. We wtorek ponoc posadzki. I czekamy na kociol zeby wlaczyli gaz co by troche powygrzewac. Jak wszystko sie uda to wykonczeniowiec za miesiac wejdzie

To chyba wszedzie, my podpisalismy umowe w styczniu 2015 skrzynke postawili w marcu 2016 i tak 3 miesiace przed terminem. Na szczescie obok stala wolna do innej dzialk i tam nam pozwolili sie wpiac z budowlana, ale i tak na podlacznie stracilismy 2 miechy, bo glupia torba z obslugi klienta zapodziala nasza umowe:wtf:

Artur - półtora roku??? :o Nie strasz, to nie rokuje nam dobrze...w końcu to samo województwo :p

No różne ciekawe rzeczy o tym prądzie piszecie, aż strach pomyśleć, co sie jeszcze może objawić.

My nie wystepowaliśmy wcale o prąd budowlany i - tak jak pisałam - bierzemy od sąsiada. Ja juz tego nie ogarniam - umowa podpisana dośc dawno temu, najpierw ktoś tam robił projekt i czekaliśmy, aż zrobi, teraz właśnie juz zrobił i pójdzie zlecenie do firmy zewnętrznej, ale okazało się - dobrze, ze wczoraj tam pojechaliśmy - że musimy im jeszcze dołączyć pozwolenie na budowę; podobno to jest w umowie...nie doczytalismy, fakt...ale bylismy tam już od czasu podpisania kilka razy - nie mogli nam powiedzieć??? A firma zewnętrzna ma podobno 2 miesiące na zrobienie przyłącza.

Zresztą gazu też jeszcze nie mamy. Jest tylko woda - w razie czego z atrakcji pozostanie nam kąpiel po ciemku i to w zimnej wodzie.

Ewa - jestem pewna, że zaraz nadgonicie, zwłaszcza że u nas niedługo przerwa; wykończeniowiec ma wejść dopiero w połowie września, więc do tej pory mamy w planie tylko jakieś małe ogarnięcie terenu na zewnątrz, może ogrodzenie.

Gaja, jeśli masz dobrego sąsiada, to może spróbujcie się z nim dogadać na poprowadzenie prądu z odlicznikiem. Można to zrobić z błogosławieństwem elektrowni. Można też kupić w Castoramie, czy Leroy Merlin niedrogie urządzenie, które wpina się w kontakt, a do niego kabel elektryczny ze zwykłą wtyczką. Taki elektroniczny liczniczek–rejestrator pobieranej energii.

My korzystamy w domu z takich sprawdzając od czasu do czasu pobór przez różne urządzenia, bo zdarzyły się nam przesadzone rachunki.

Gaja, jeśli masz dobrego sąsiada, to może spróbujcie się z nim dogadać na poprowadzenie prądu z odlicznikiem. Można to zrobić z błogosławieństwem elektrowni. Można też kupić w Castoramie, czy Leroy Merlin niedrogie urządzenie, które wpina się w kontakt, a do niego kabel elektryczny ze zwykłą wtyczką. Taki elektroniczny liczniczek–rejestrator pobieranej energii.

My korzystamy w domu z takich sprawdzając od czasu do czasu pobór przez różne urządzenia, bo zdarzyły się nam przesadzone rachunki.

Ale Gaja ma prąd od sąsiada.. tyle że to oficjalnie zabronione, a żeby robić to z dostawcą to też czas minie - bo nie pozwolą na przedłużaczu, zresztą osuszacz dużo zżera i grubego przedłużacza by trzba.. lepiej już poczekać i jak jest możliwość to od razu taryfę Gxx brać.. tylko wyprzedzać ruchy i każdy papier mieć przygotowany