Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze ich nie robię... A podobały mi się po prostu :D

W ogóle nie wiem, czy zrobię cokolwiek we wzorki w WC - to jest maleńka klitka 110 cm2 - więc tak jak pisałam najpewniej coś jasnego i gładkiego.

Chyba znalazłam stolarza, który zrobi mi meble do kuchni - przypomnieliśmy sobie o panu, który robił nam szafę kilka lat temu, nie mieliśmy jego telefonu, ale mąż zapamiętał, gdzie on mieszka. Pojechaliśmy dzisiaj i najbardziej mi się spodobało, że powiedział, że zrobi wszystko :) Mogę przynieśc mu zdjęcia i zobowiązuje się zrobić tak samo.

Te kafle "zdjęciowe" wpadły mi w oko, fajnie wyglądały, pomyślałam o kuchni, nie przepadam za wielkimi truskawkami albo lewitujacymi sztućcami na płytkach kuchennych, stąd pomysł

ja z kolei mam jakąś awersję do tapet, walczę z tym, bo to sensu nie ma, ale jakoś za bardzo mi się kojarzą z mieszkaniami w wielkiej płycie, gdzie tynki to było za dużo szczęścia, więc wszędzie kleili tapety do betonu, w całym bloku takie same trzy wzory :D

Gaja - stolarz i plytkarz to dwa filary wykończeniowki :yes:

Te kafle "zdjęciowe" wpadły mi w oko, fajnie wyglądały, pomyślałam o kuchni, nie przepadam za wielkimi truskawkami albo lewitujacymi sztućcami na płytkach kuchennych, stąd pomysł

ja z kolei mam jakąś awersję do tapet, walczę z tym, bo to sensu nie ma, ale jakoś za bardzo mi się kojarzą z mieszkaniami w wielkiej płycie, gdzie tynki to było za dużo szczęścia, więc wszędzie kleili tapety do betonu, w całym bloku takie same trzy wzory :D

moj maż mial tak samo z tapetami ale go przekonałam, te ktore przyszly sa przepiekne i jaka jakosc - przekonal sie ze etapety tez moga byc piekne :)

z kafli drukowanych i takich z widoczkami wyleczylam sie skutecznie po porzednim domu, takich wzorkowych tez nie bardzo ale zauwazylam, ze ostatnio sa modne a mnie sie kojarza z takimi starymi meksykanskimi hacjednami lub starymi willami w hiszpanii. ale bez urazy niech kazdy sobie robi w swoim domu to co mu pasuje i co sie podoba :) wychodze z zalozenia "wolnoć Tomku w swoim domku" :cool:

Edytowane przez TAR

Ja z kolei nie bardzo widzę tapety w takich pomieszczeniach jak WC i łazienka...tzn. u siebie nie widzę, bo na zdjęciach lub u kogoś czasami mi sie podobają. Tapetę na pewno zrobię w wiatrołapie i chyba tyle... Plakaty to też nie moja bajka.

No mam nadzieje, że obaj należycie podtrzymają strop :D

TAR - słusznie prawisz!

Aha - mam bramę garażową! Tylko jakoś nie mogę wkleić zdjęcia...O nie, juz mogę :)

http://images75.fotosik.pl/765/1e84475a8e92d889med.jpg

Edytowane przez gaja2

a ja pod prysznicem bede miec fale windsurfingowe na szkle drukowane, bo kocham wode a morze szczegolniee. Kupilam duza deszczownie i chce miec wrazenie podczas kapieli, ze jestem w oceanie:cool::D Poza tym to jedyny kolor w łazience poza szaroscia i drewnianymi meblami. Na wizkach efekt fajny.

Stare meksykańskie hacjendy nie są złe, gorzej, jeśli w jednym pomieszczeniu masz hacjendę, a w drugim szwedzkie klimaty :p

Brama jest, tylko na leżąco :lol2: ładnie wygląda :wiggle:

Jaki będzie kolor elewacji?

Już ją chyba postawiłam do pionu :)

Elewacja na pewno bardzo jasna, prawie biała, tylko albo z odrobiną wanilii, albo z kroplą szarego - to jeszcze zależy, co zrobię we wnęce przy drzwiach. Myślałam tam o rodeo i gdyby były jasnoszare, to elewacja też w tym kierunku.

No tak bez przesady...Praecoxa w sumie tak - po prostu go cięłam wiosną krótko i po całości; i jest rzeczywiście gigantem, co do Arabelli niestety trochę je zaniedbywałam (mam dwa) i też może dlatego nie mam specjalnych efektów.

Rozumiem, wczytałam i dziękuję.

Czyli Arabellki miałaś dwie sadzonki?? Ile metrów były w stanie "okryć" przez sezon??

Rozumiem, wczytałam i dziękuję.

Czyli Arabellki miałaś dwie sadzonki?? Ile metrów były w stanie "okryć" przez sezon??

Miałam w sumie dwie sadzonki, ale nie były posadzone obok siebie. Ta jedna jakoś lepiej rośnie, bo ma więcej słońca - chociaz w tym roku niestety ją zagłuszyło cos innego obok - i myslę, że można przyjąć około 1 m2.

Pestko - jeśli tu przypadkiem zajrzysz - ja się odzywam znowu w sprawie kominka, czyli: jak wyliczyć, ile zostawić na niego miejsca bez podłogówki? Bo w poniedziałek juz będą robić... Jeszcze wprawdzie nie zdecydowałam, czy Blanka 8, czy Thorma Valencja:confused:

Mieliśmy potężną awarię prądową. Jeszcze nadrabiam zaległości w pracy :( , ale wyliczenie powierzchni proszę mogę zrobić.

Thorma i obie Blanki nie różnią się wielkością tak bardzo, więc uśredniłam do największego wymiaru – szer. 59 x głęb. 48 cm. Jeśli dodamy do tego obudowę, będzie potrzeba miejsca na podłodze szer. 85 x głęb. 61 cm (niebieski prostokąt na planie).

Dołożyłabym miejsce na polana. Thorma wymaga polan nie dłuższych niż 25 cm, a do Blanek wchodzą max 30 cm. Fioletowy prostokąt to zabudowa z przeznaczeniem na drewno. Pozostaje wtedy 195 cm na postawienie mebelka i umieszczenie TV.

__Gaja-rzut salonu+kuchni_miejsce na kominek.jpg

Znalazłam instrukcję montażu Thorma Alicante i Valencja

http://499.com.pl/doc/thorma/Instrukcja%20Thorma%20wk%B3ady%20v2.pdf

Edytowane przez pestka56

Dumam nad kominkiem i dumam...i jeszcze przypomiała mi się jedna rzecz. Otóż w tym miejscu, gdzie ma być kominek, nie została wylana stopa fundamentowa - po prostu pomyłkowo zrobili ją w innym miejscu i tak zostało zalane chudziakiem. Czy to może byc duży problem - w przypadku kominka, który w sumie nie będzie zbyt dużo ważył np. Thorma Valencja tylko 68 kg? Pan budowlany twierdzi, że podłoże jest dobrze zagęszczone i nie powinno być problemu... Bo ostatecznie możemy kominek przesunąć w inne miejsce (to jest ta sama ściana, tylko bliżej okna), ale wygladałoby wtedy dośc słabo, byłby prawie w środku ściany.

Kolejna sprawa - czy pod kominek dawać styropian? Znalazłam na ten temat cały wątek - odpowiedzi są generalnie takie, że albo tak, albo nie...

Tak - bo ociepla i nie będzie mostka cieplnego, nie - bo to materiał palny i zabraniaja przepisy ppoż, a poza tym jest ryzyko, że coś może pęknąć. No i co?

Edytowane przez gaja2

Miałam w sumie dwie sadzonki, ale nie były posadzone obok siebie. Ta jedna jakoś lepiej rośnie, bo ma więcej słońca - chociaz w tym roku niestety ją zagłuszyło cos innego obok - i myslę, że można przyjąć około 1 m2.

Ok dzięki, czyli 20 sadzonek na rosarium powinno wystarczyć.

Nie będzie problemu bez stopy pod taki lekki kominek :)

Olej ten styropian. Jeśli jest, to go zostaw. Tu nie mam mowy, żeby jakiś pożar w tym miejscu powstał. No, chyba, że wysypią się płonące polana na podłogę ;) ale Ty wokół kominka będziesz mieć płytki, a pod nimi beton.

Nie dajmy się zwariować :no:

Kominek, to wprawdzie urządzenie ogniowe, ale jeśli z niego właściwie korzysta się, to nic nie może się zapalić. Największe niebezpieczeństwo to pożar w kominie.

Edytowane przez pestka56