Myjk 19.02.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 No nie wierzę! Potrzebuję twardych, matematycznych (bitowych) danych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Myjk, a te to niby jakie, choć może nie matematyczne Pusiu, ja Twoje zdjęce pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 19.02.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 dzień dobry wszystkim piszącym na tym forum. Śledzę z dużą ciekawością kilka dzienników budowy, bo mam nadzieję , że niedługo sam rozpocznę budowę parterówki ( gdy sprzedam obecny dom ! ilu nas jest z tym problemem ? ) .Ostanie wpisy dotyczyły pompy ciepła czyli ogrzewania domu . Chciałbym dołożyć swoje przemyślenia . Od jakiegoś czasu buduję się domy coraz "cieplejsze". Czyli poprzez zastosowanie odpowiednich materiałów i urządzeń jak rekuperator, zapotrzebowanie na ciepło ze źródeł zewnętrznych do ogrzania domu jest coraz mniejsze. Idziemy w kierunku domów tzw. zero energetycznych.Wnioskuję więc , że przy dobrze ocieplonym budynku trzeba do niego doprowadzić bardzo mało ciepła , aby utrzymać komfort cieplny w pomieszczeniach.Więc nie ma za bardzo różnicy czym grzejemy - gazem , pompą , kominkiem czy prądem bo jeśli z tych źródeł potrzebujemy mało ciepła to cena jego uzyskania jest drugorzędna.Na pierwszy plan wysuwa się koszt inwestycji w źródło ciepła. Koszt wybudowania np. kotłowni na piec z eco groszkiem albo podciągniecie gazu do domu i następne inwestycje w kotłownię. I tak dalej z różnymi źródłami ciepła.Jeżeli za wybudowanie taniego źródła ciepła zapłacimy np. 50 000 a za droższe źródło np 20 000 to przy małym zapotrzebowaniu na ciepło taka inwestycja może nigdy się nie zwrócić. Dlatego mój dom będzie na prąd . Grzejniki kumulacyjne i ogrzewanie podłogowe. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 19.02.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 No nie wierzę! Potrzebuję twardych, matematycznych (bitowych) danych! Mówiłam Ci świntuchu, że z Tobą nie gadam Pusiu, ja Twoje zdjęce pamiętam No to potwierdź, że mało piersiaste było bardziej persiaste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Ostrożnie z dykcją :lol2: Oj, persiaste jak rzadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.02.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Myjk, a te to niby jakie, choć może nie matematyczne Ale takie niePusiowate, anonimowe. Nie robią należytego wrażenia. Pusiu, ja Twoje zdjęce pamiętam Czyli w końcu wypłynie. Wszystko w końcu wypływa... Na pierwszy plan wysuwa się koszt inwestycji w źródło ciepła. Koszt wybudowania np. kotłowni na piec z eco groszkiem albo podciągniecie gazu do domu i następne inwestycje w kotłownię. I tak dalej z różnymi źródłami ciepła. Jeżeli za wybudowanie taniego źródła ciepła zapłacimy np. 50 000 a za droższe źródło np 20 000 to przy małym zapotrzebowaniu na ciepło taka inwestycja może nigdy się nie zwrócić. Dlatego mój dom będzie na prąd . Grzejniki kumulacyjne i ogrzewanie podłogowe. Racja. Przy czym ja tu widzę dwa "ale". Po pierwsze małe zapotrzebowanie, to małe urządzenie grzewcze. Więc tanie źródło nie będzie kosztować 50 tys. zł, a tak jak w przypadku domku gaja2, zaledwie 12-15 tys. zł. To są już koszty całkiem akceptowalne dla najtańszego w użytkowaniu źródła. Po drugie przewody w podłodze oraz grzejniki akumulacyjne to zupełne zamknięcie się tylko i wyłącznie na jedno źródło -- prąd. Oznacza to, że nie można w razie konieczności, jak to jest przy instalacji wodnej, przesiąść się na gaz czy nawet w skrajnym wypadku jakiś piec na paliwo stałe. Dlatego jeśli miałbym decydować się na grzanie czystym prądem, to jednak oparłbym to na wodzie w wylewce i piecyku elektrycznym. Koszty niewiele większe niż kable i grzejniki, a jednak jakaś droga "ewakuacji" jest. Zresztą już wspominałem, że moja żona niewierna jest (w sensie w technologię PC oraz w dostawy prądu) i będę dla Jej spokojnego snu, montować mały piecyk gazowy na propan butan. Nie zrobiłbym tego przy kablach w podłodze i grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 19.02.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Ale takie niePusiowate, Jak pragnę zakwitnąć ....... SKĄD WIESZ ?????? :jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.02.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Jak pragnę zakwitnąć ....... SKĄD WIESZ ?????? :jawdrop: Nie ciągnij tego dalej. gaja2 nas ukatrupi, a mnie to już w ogóle ze dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 19.02.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Nas????????????? Ciebie - bo zasłużyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.02.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Dobra, wezmę to na klatę. Kota znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Kota z pazurkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 19.02.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 . Zresztą już wspominałem, że moja żona niewierna jest (w sensie w technologię PC oraz w dostawy prądu) i będę dla Jej spokojnego snu, montować mały piecyk gazowy na propan butan. Nie zrobiłbym tego przy kablach w podłodze i grzejnikach. Więc Myjku, będziesz miał i PC i piec gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.02.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 (edytowane) Tak, piec gazowy (właściwie to zbyt wiele powiedziane, to piecyk normalnie służący do grzania CWU, koszt 1300 zł nowy, ale będę szukał używanego, na propan butan z butli 11kg -- takie jak do kuchenki gazowej) dla spokojności duszy żony (w razie "jakby prądu zabrakło na tydzień"). Ja bym tego nie montował gdyby Żona tak nie panikowała. W praktyce będzie to pewnie nigdy nie użyty grat. Edytowane 19 Lutego 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 A moze jakaś fotowoltaika na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 19.02.2016 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Uwielbiam Was!!!! I nie ważcie mi się nigdzie stąd wynosić! Wróciłam przed chwilą do domu - upsss - niestety do hotelu, po całym dniu tyrania, deszcz leje...ledwo na oczy patrzę, a tu - taki siurprajs Miłe towarzystwo się rozgościło i dobrze się ma nawet pod moją nieobecność. Persiaste walczą z piersiastymi, kot z pazurkami wlazł na klatę, niebieska peruka konkuruje z rożową (ja mam zdjęcie w zielonej, słowo honoru!) a PC dzielnie się broni! Zaprawdę - świat od razu jest piękniejszy:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 I oto chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 19.02.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 (edytowane) Ewa, a Ty pisz co nowego wymyśliłaś(bo w tym hotelu na pewno tylko o budowie myślisz?) O oknach już doczytałam, ze mają być 3-szybowe, a jak planujesz je montować? Ja myślę o montażu w izolacji (tzw. ciepłym), o rekuperacji czytam, ale ciągle nie mogę się przekonać. Edytowane 19 Lutego 2016 przez brasica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Myśmy zdecydowali, że rekuperacja zbytnio nas ograniczy. Uwielbiam otwarte okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.02.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 (edytowane) Ewa, a Ty pisz co nowego wymyśliłaś(bo w tym hotelu na pewno tylko o budowie myślisz?) O oknach już doczytałam, ze mają być 3-szybowe, a jak planujesz je montować? Ja myślę o montażu w izolacji (tzw. ciepłym), o rekuperacji czytam, ale ciągle nie mogę się przekonać. Też chciałem być fajny i zrobić ciepły montaż w warstwie ocieplenia -- ale szybko mi się odwidziało jak dostałem wycenę z oknami. Koszty dramatycznie wysokie, bez szans na zwrot. Więc nie będę fajny. MW i rekuperacja nie wyklucza otwierania okien (co innego jak się fixy zamontuje). Edytowane 19 Lutego 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Okey, żle się wyraziłam. Skoro rekuperator umożliwia wymianę powietrza przy jednoczesnym odzysku ciepła z powietrza usuwanego, to gdzie jest sens tego cudu, gdy otworzy się okno? A ja lubię mieć otwarte okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts