Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzień dobry wszystkim piszącym na tym forum.

Śledzę z dużą ciekawością kilka dzienników budowy, bo mam nadzieję , że niedługo sam rozpocznę budowę parterówki ( gdy sprzedam obecny dom ! ilu nas jest z tym problemem ? ) .

Ostanie wpisy dotyczyły pompy ciepła czyli ogrzewania domu . Chciałbym dołożyć swoje przemyślenia .

Od jakiegoś czasu buduję się domy coraz "cieplejsze".

Czyli poprzez zastosowanie odpowiednich materiałów i urządzeń jak rekuperator, zapotrzebowanie na ciepło ze źródeł zewnętrznych do ogrzania domu jest coraz mniejsze. Idziemy w kierunku domów tzw. zero energetycznych.

Wnioskuję więc , że przy dobrze ocieplonym budynku trzeba do niego doprowadzić bardzo mało ciepła , aby utrzymać komfort cieplny w pomieszczeniach.

Więc nie ma za bardzo różnicy czym grzejemy - gazem , pompą , kominkiem czy prądem bo jeśli z tych źródeł potrzebujemy mało ciepła to cena jego uzyskania jest drugorzędna.

Na pierwszy plan wysuwa się koszt inwestycji w źródło ciepła.

Koszt wybudowania np. kotłowni na piec z eco groszkiem albo podciągniecie gazu do domu i następne inwestycje w kotłownię. I tak dalej z różnymi źródłami ciepła.

Jeżeli za wybudowanie taniego źródła ciepła zapłacimy np. 50 000 a za droższe źródło np 20 000 to przy małym zapotrzebowaniu na ciepło taka inwestycja może nigdy się nie zwrócić.

Dlatego mój dom będzie na prąd . Grzejniki kumulacyjne i ogrzewanie podłogowe.

Pozdrawiam Tomek

Myjk, a te to niby jakie, choć może nie matematyczne :p

Ale takie niePusiowate, anonimowe. Nie robią należytego wrażenia. :p

Pusiu, ja Twoje zdjęce pamiętam :hug:

Czyli w końcu wypłynie. Wszystko w końcu wypływa... ;)

Na pierwszy plan wysuwa się koszt inwestycji w źródło ciepła.

Koszt wybudowania np. kotłowni na piec z eco groszkiem albo podciągniecie gazu do domu i następne inwestycje w kotłownię. I tak dalej z różnymi źródłami ciepła.

Jeżeli za wybudowanie taniego źródła ciepła zapłacimy np. 50 000 a za droższe źródło np 20 000 to przy małym zapotrzebowaniu na ciepło taka inwestycja może nigdy się nie zwrócić. Dlatego mój dom będzie na prąd . Grzejniki kumulacyjne i ogrzewanie podłogowe.

Racja. Przy czym ja tu widzę dwa "ale". Po pierwsze małe zapotrzebowanie, to małe urządzenie grzewcze. Więc tanie źródło nie będzie kosztować 50 tys. zł, a tak jak w przypadku domku gaja2, zaledwie 12-15 tys. zł. To są już koszty całkiem akceptowalne dla najtańszego w użytkowaniu źródła. Po drugie przewody w podłodze oraz grzejniki akumulacyjne to zupełne zamknięcie się tylko i wyłącznie na jedno źródło -- prąd. Oznacza to, że nie można w razie konieczności, jak to jest przy instalacji wodnej, przesiąść się na gaz czy nawet w skrajnym wypadku jakiś piec na paliwo stałe. Dlatego jeśli miałbym decydować się na grzanie czystym prądem, to jednak oparłbym to na wodzie w wylewce i piecyku elektrycznym. Koszty niewiele większe niż kable i grzejniki, a jednak jakaś droga "ewakuacji" jest. Zresztą już wspominałem, że moja żona niewierna jest (w sensie w technologię PC oraz w dostawy prądu) i będę dla Jej spokojnego snu, montować mały piecyk gazowy na propan butan. Nie zrobiłbym tego przy kablach w podłodze i grzejnikach.

. Zresztą już wspominałem, że moja żona niewierna jest (w sensie w technologię PC oraz w dostawy prądu) i będę dla Jej spokojnego snu, montować mały piecyk gazowy na propan butan. Nie zrobiłbym tego przy kablach w podłodze i grzejnikach.

Więc Myjku, będziesz miał i PC i piec gazowy?

Tak, piec gazowy (właściwie to zbyt wiele powiedziane, to piecyk normalnie służący do grzania CWU, koszt 1300 zł nowy, ale będę szukał używanego, na propan butan z butli 11kg -- takie jak do kuchenki gazowej) dla spokojności duszy żony (w razie "jakby prądu zabrakło na tydzień"). Ja bym tego nie montował gdyby Żona tak nie panikowała. W praktyce będzie to pewnie nigdy nie użyty grat. Edytowane przez Myjk

Uwielbiam Was!!!!:hug: I nie ważcie mi się nigdzie stąd wynosić!

Wróciłam przed chwilą do domu - upsss - niestety do hotelu, po całym dniu tyrania, deszcz leje...ledwo na oczy patrzę, a tu - taki siurprajs :D

Miłe towarzystwo się rozgościło i dobrze się ma nawet pod moją nieobecność. Persiaste walczą z piersiastymi, kot z pazurkami wlazł na klatę, niebieska peruka konkuruje z rożową (ja mam zdjęcie w zielonej, słowo honoru!) a PC dzielnie się broni! Zaprawdę - świat od razu jest piękniejszy:p

Ewa, a Ty pisz co nowego wymyśliłaś(bo w tym hotelu na pewno tylko o budowie myślisz?) O oknach już doczytałam, ze mają być 3-szybowe, a jak planujesz je montować? Ja myślę o montażu w izolacji (tzw. ciepłym), o rekuperacji czytam, ale ciągle nie mogę się przekonać. Edytowane przez brasica

Ewa, a Ty pisz co nowego wymyśliłaś(bo w tym hotelu na pewno tylko o budowie myślisz?) O oknach już doczytałam, ze mają być 3-szybowe, a jak planujesz je montować? Ja myślę o montażu w izolacji (tzw. ciepłym), o rekuperacji czytam, ale ciągle nie mogę się przekonać.

Też chciałem być fajny i zrobić ciepły montaż w warstwie ocieplenia -- ale szybko mi się odwidziało jak dostałem wycenę z oknami. Koszty dramatycznie wysokie, bez szans na zwrot. Więc nie będę fajny. MW i rekuperacja nie wyklucza otwierania okien (co innego jak się fixy zamontuje). ;)

Edytowane przez Myjk

Okey, żle się wyraziłam.

Skoro rekuperator umożliwia wymianę powietrza przy jednoczesnym odzysku ciepła z powietrza usuwanego, to gdzie jest sens tego cudu, gdy otworzy się okno?

A ja lubię mieć otwarte okna.