Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie ma gotówkę i to w zielonych! Bo on właśnie powrócił zza oceanu, gdzie podobno przez kilkanaście lat zajmował się wzmiankowaną profesją i chce szybko kupic dom. Od razu chciał dawać zaliczkę, ale formalnie nie mogliśmy wziąć, bo działka jeszcze nie podzielona - a nieformalnie nie chcieliśmy. Zresztą - a propos $ - i tak wolimy w naszych.

A podział właśnie się załatwia - pojechałam do urzędu, zawiozlam dokumenty od geodety i podanie, dowiedziałam się, jakie załączniki są jeszcze potrzebne, poszłam do geodezji, zrobiłam oczy spaniela i wyprosiłam, że będą za godzinę ( zamiast za tydzień ), no i siedzę sobie na kawie i stukam z telefonu:)

No właśnie ma gotówkę i to w zielonych! Bo on właśnie powrócił zza oceanu, gdzie podobno przez kilkanaście lat zajmował się wzmiankowaną profesją i chce szybko kupic dom. Od razu chciał dawać zaliczkę, ale formalnie nie mogliśmy wziąć, bo działka jeszcze nie podzielona - a nieformalnie nie chcieliśmy. Zresztą - a propos $ - i tak wolimy w naszych.

A podział właśnie się załatwia - pojechałam do urzędu, zawiozlam dokumenty od geodety i podanie, dowiedziałam się, jakie załączniki są jeszcze potrzebne, poszłam do geodezji, zrobiłam oczy spaniela i wyprosiłam, że będą za godzinę ( zamiast za tydzień ), no i siedzę sobie na kawie i stukam z telefonu:)

No to kciuki, żeby te oczy spaniela na darmo nie poszły :hug:

fajnie, ze sie udalo :) pamietam rok temu jak bylam szczesliwa ze sprzedazy naszego domu. Bylismy w Wenecji kiedy kupcy zadzwonili, ze sie decyduja i ze mamy wracac, domek ogladali dwa dni przed naszym wyjazdem. Oczywiscie nie zrezygnowalam z wakacji ale zaraz po powrocie dokonalismy transakcji. To byly najbardziej odjechane wakacje, zszedl nam caly garb i moglismy na luzie planowac nowa budowe. Na zlocie muratora rok temu opijalismy te sprzedaz a w tym roku moze na zlocie (o ile uda mi sie dotrzec) opijemy przeprowadzke:lol2:

No w każdym razie wczoraj załatwiłam wszystko, co sie dało. Decyzja o podziale będzie za tydzień, a potem jeszcze 2 tygodnie na uprawomocnienie, ale podobno mozna złożyć podanie do naczelnika, żeby przyspieszył. Jeszcze tylko jest kwestia zmiany wpisu w księgach wieczystych, ale dowiedziałam się, że to może zrobić notariusz razem ze sprzedażą. Coraz bliżej...mam nadzieję, ze nic się w ostatniej chwili nie rypnie...tfu...odpukać!:bash:

A reszta drobnymi kroczkami do przodu. W sobotę lub poniedziałek mają wstawić drzwi zewnętrzne, dzisiaj bylismy w hurtowni łazienkowo-hydraulicznej, zamówiłam część wyposażenia łazienki - wanna, szafka z umywalką, sedes z całą maszynerią (właściwie dwa, bo drugi do WC); jutro mam w tym samym miejscu domówić resztę - baterie, umywalkę do WC i kabinę prysznicową. Z tą ostatnią jeszcze sie waham między porównywalnymi kabinami z Radaway'a lub z Sanswissa - na tę pierwszą w mojej hurtowni dają mi przyzwoitą cenę, tę drugą mogłabym prawdopodobnie kupić jeszcze taniej, ale nie w naszej miejscowości, więc dochodzi koszt transportu, a poza tym byłoby wygodniej zamawiać wszystko w jednym miejscu.

Z rzeczy innych - kupiliśmy gres do garażu, wybrałam płytki do WC i do pralnio-kotłowni. Ciągle się waham w sprawie płytek do łazienki i drewnopodobnych na podłogę do salonu i kuchni.

zwłaszcza latem i w okresach przejściowych, kiedy podłogówka nie działa. Zresztą zimą, też nie hajcuję 24h na dobę jak dom dobrze ocieplony. U mnie sią włącza co drugi dzień. Dlatego warto dać maty elektryczne w łazience, żeby nie wychodzić na zimne kafle z wanny - koszt minimalny.

mam takie maty teraz w wynajetym mieszkaniu, jakos nie zachwycaja, podłoga nie jest ciepla. moze dlatego, ze mam temperature ustawiona na 22 stopnie. ale w blokowych lazienkach jest tak goraco ze mozna oszalec i ten brak wentylacji mechanicznej:sick:

u nas pewnie bede zostawiac podlogowke na lato albo dokupie planowany grzejnik elekrtyczny, chwilowo ten ktory mi sie podoba jest za drogi

mialam panele w kuchni w mieszkaniu, nic sie z nimi nie dzialo :) u siebie w kaflach robie kuchnie, lazienki, wiatrolap i kotlownie. salon, sypialnie i korytarz w panelach. jakos kafle nie pasuja mi do salonu, chocby i najsliczniejsze. poza tym z powodow praktycznych, panele latwo i szybko wymienic jak sie znudza, kosztuja mniej niz kafle i robocizna tez jest nizsza niz kafelkowanie. moze w kuchni zrob kafle drewniane i dopasuj do nich panele. my postawilismy na szarosc w kuchni a panele w salonie niemalze biale :)

Jakoś nie widzę paneli w kuchni... Ja się nie obawiam płytek w salonie - znajoma tak ma ( i to wcale nie drewnopodobne) i jest zadowolona. A te drewnopodobne są takie ładne :)

Popieram zdanie Twojej znajomej :)

Mam płytki na całości domu położone (Thorno Bianko z Paradyża) nad którym się zastanawiasz :)

Chciałam uniknąć łączeń, progów itp.

Powiem Ci, ze to była jedna z lepszych decyzji. Wyglądają bosko, są proste do utrzymania w czystości i przemiłe dla stóp - i latem i zimą. Nigdy wcześniej, ani mieszkając w bloku, ani w starym domu nie chodziłam po domu na bosaka, teraz to uwielbiam.