Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

pewnie tez bledy beda ale nie myli sie tylko ten co nic nie robi, i to moje bledy :)

Całkowicie się z tym zgadzam i jeszcze z jedna rzeczą, którą u siebie niedawno napisałaś - że nie uznajesz stwierdzenia "passe" - mam to samo, jeśli coś mnie się podoba to tłumy mogą twierdzić, że jest passe :D

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie jest trochę inaczej, bo właściwie nie miałam nigdy takiego porządnego, dużego domu z wyboru - to, co mam teraz to raczej domek i w dodatku z pewnymi rozwiązaniami zastanymi - i nie wszystko miałam okazję wypróbować, ale równiez zostawiam to, co mi się sprawdza...gorzej z tym, czego nie miałam okazji wypróbować :)

Pestko - dziękuję, ale już dam sobie i Wam spokój i odpuszczę wstawianie planu łazienki - muszę to jednak sama przegryźć i podjąc decyzję ;)

Całkowicie się z tym zgadzam i jeszcze z jedna rzeczą, którą u siebie niedawno napisałaś - że nie uznajesz stwierdzenia "passe" - mam to samo, jeśli coś mnie się podoba to tłumy mogą twierdzić, że jest passe :D

dokładnie, oczywiscie tez bez kiczu, bo wszystko ma swoje granice :D

powtorze, bo juz na ktoryms watku pisalysmy o tym:

sa bardzo wrazliwe na temperatury, latem gorace, zima zimne wychładzały wiatrołap (mialam stalowe z gerdy dodatkowo ocieplane ale to nic nie dalo) po 2 -3 latach panele zewnetrzne zaczely sie odksztalacac mysle ze to z powodu warunkow pogodowych, ciezkie do regulacji, przy zmianach temperatur ciagle problemy z zamkami, bo drzwi pracowały sobie jak chciały, zwłaszcza latem ciezko było "kluczyc". co tez bardzo dziwne nie były "ciche" kazdy dzwiek z zewnatrz przenosil sie do domu. wyglad - nawet najlepsza imitacja stalowych nie bedzie drewnem. byc moze teraz sa lepsze jakosciowo drzwi, jednak juz sie do takich zrazilam i wole drewniane. jesli chodzi o cene chyba oba materiały podobne cenowo.

O, a ja planuję na odwrót zrobić. Napiszesz, co Cię wkurzało w stalowych drzwiach?

Ja mam teraz drewniane wejściowe ,a do pomieszczenia gospodarczego stalowe.

Drewniane miałam też w starym domu no jakieś tanie deweloperskie mimo to nie narzekałam 16 lat i ok .

Te stalowe teraz to niestety pracują i właśnie znalazłam wybrzuszenie są na słonecznej stronie, lekkie zimne niestety ,ale to były tanie drzwi ,sąsiedzi mają stalowe lepsze i od wschodu i im roszą zimą....

A myślałaś nad kompozytowymi bo jak czerwone to chyba będziesz lakierować?

Kurcze, a ja właśnie w Gerdzie znalazłam czerwone.... I nie lakier a okleina.

Drewniane mam teraz i też pracują - 3 skrzydła, w tym jedno podwójne. Miałam nadzieję, że stalowe będą lepsze :(

O kompozytowych nic nie wiem, kto takie produkuje?

http://www.vikking.eu/linia-interior-kolekcja-klasyczna/

Czerwone i chyba od nich ma Elfir ale nowoczesne.

sa bardzo wrazliwe na temperatury, latem gorace, zima zimne wychładzały wiatrołap (mialam stalowe z gerdy dodatkowo ocieplane ale to nic nie dalo) po 2 -3 latach panele zewnetrzne zaczely sie odksztalacac mysle ze to z powodu warunkow pogodowych, ciezkie do regulacji, przy zmianach temperatur ciagle problemy z zamkami, bo drzwi pracowały sobie jak chciały, zwłaszcza latem ciezko było "kluczyc". co tez bardzo dziwne nie były "ciche" kazdy dzwiek z zewnatrz przenosil sie do domu. wyglad - nawet najlepsza imitacja stalowych nie bedzie drewnem. byc moze teraz sa lepsze jakosciowo drzwi, jednak juz sie do takich zrazilam i wole drewniane. jesli chodzi o cene chyba oba materiały podobne cenowo.

Drzwi stalowe nie są takie złe...zależy od jakiego producenta bierzemy...Gerda niestety jest fatalną firmą jeśli chodzi o drzwi wejściowe do domu. W necie jest ogromna ilość negatywnych info o tych drzwiach. Mają ogromną ilość reklamacji. We wszystkich firmach, w których miałam wycenę drzwi , odradzano mi jedynie Gerdę (mimo iż też je mieli w swojej ofercie). . Zewnętrzne klatkowe - tak. Zewnętrzne do domu - nigdy.

http://www.vikking.eu/linia-interior-kolekcja-klasyczna/

Czerwone i chyba od nich ma Elfir ale nowoczesne.

Ale Elfir chyba nie do konca jest z nich zadowolona (cos mi kiedys przemknelo w ktoryms wpisie)

Drzwi stalowe nie są takie złe...zależy od jakiego producenta bierzemy...Gerda niestety jest fatalną firmą jeśli chodzi o drzwi wejściowe do domu. W necie jest ogromna ilość negatywnych info o tych drzwiach. Mają ogromną ilość reklamacji. We wszystkich firmach, w których miałam wycenę drzwi , odradzano mi jedynie Gerdę (mimo iż też je mieli w swojej ofercie). . Zewnętrzne klatkowe - tak. Zewnętrzne do domu - nigdy.
nie mowimy o terazniejszosci, tamte drzwi byly montowane w 2010 i wtedy opinie o Gerdzie byly zgoła odmienne. Sama do biura mialam białe i byly super, te okladzinowe ala drewniane okazaly sie kiepskimi mimo najwyzszego modelu. U mnie były od południowego zachodu i nie miały poza daszkiem zadnego osłonięcia bocznego. najbardziej widoczne byly zdewastowane panele dolne zewnetrzne.

Jeszcze jedno, opinie w necie jak dla mnie sa niemiarodajne i ich nie traktuje powaznie (pare razy sie zawiodlam za to tez kilkukrotnie pozytywnie zaskoczylam), wole 3 opinie od znanych czy znajomych niz 1000 lub wiecej od ludzi widm.

Edytowane przez TAR

A masz doświadczenie z metalowymi w domu?

Moje tanie z KMT , sąsiedzi też nie mają Gerdy i lepsze parametry mimo to nie są zadowoleni.

Podpisuję się pod tym opisem.

Największy problem jest, bo zimą mimo ocieplenia są zimne, wręcz przemarzają. Latem nagrzewają się od słońca tak mocno, że nie można otworzyć nawet tylko z klamki. 2 razy wyrwałam klamkę przy próbie otwierania od wewnątrz.

Pracują pod wpływem temperatury i pukają, a czasem nawet potrafią huknąć.

dobrze pomalowane drzwi nie będą sie wypaczać. Muszą być malowane ciśnieniowo/próżniowo, żeby farby i lakiery wniknęły w głąb drewna, Nasze drewniane robiła ta sama firma, która robiła nam okna. w poprzednim domu najpierw miałam jakieś stare drzwi drewniane, i nic sie z nimi nie działo, chociaż farba sie łuszczyła, wymieniłam je na drewniane tanie drzwi i są super już ładne kilka lat.

gorzej jak się robi drzwi u stolarza indywidualnego, on nie pomaluje ich tak jak trzeba i wtedy mogą sie dziać z nimi różne rzeczy.

za to stalowe ma teściu - od strony zachodniej, cała okleina mu złazła od słońca, plus wszystko to co, dziewczyny pisały o ich wadach im dolega... :sick:

Edytowane przez Emila3000

Na dzień dzisiejszy stanęło, że od zachodu wezmę jednak drzwi drewniane, a od północy będą stalowe. Po przeprawach Elfir postanowiłam omijać kompozyty z daleka :sick:

Z moimi obecnymi drewnianymi nie dzieją się takie cuda, jak ludzie opisywali przy stalowych i kompozytowych, kolejny plus - mogę sobie wybrać dowolny kolor, więc będą czerwone z zewnątrz i białe od środka. Malowane ciśnieniowo.

Dziewczyny, bardzo dziękuję za Wasze opinie! :)

Będziesz miała piękne drzwi! :) Pierwsza moja myśl o drzwiach to też była: czerwone!

A u nas wczoraj kolejny mały kroczek został zrobiony - wybrałam i zamówiłam płytki do WC i pomieszczenia gospodarczego, poza tym zamówiona została też wanna, dwa sedesy z zestawami podtynkowymi i dwie umywalki z szafkami - do łazienki i WC.

No i jeszcze zdecydowałam się na płytki podłogowe, te drewnopodobne - będa w końcu Domino Oak White z Tubądzina. Kolor - jak nazwa wskazuje - też taki rozbielony, podobne trochę do Thorno Bianco, też rektyfikowane (chociaz te drugie mają trochę ładniejszą imitację usłojenia), no ale cena prawie o połowę niższa - a potrzebuję sporo - więc nie ma o czym gadać.

Edytowane przez gaja2

A u nas wczoraj kolejny mały kroczek został zrobiony - wybrałam i zamówiłam płytki do WC i pomieszczenia gospodarczego, poza tym zamówiona została też wanna, dwa sedesy z zestawami podtynkowymi i dwie umywalki z szafkami - do łazienki i WC.

No i jeszcze zdecydowałam się na płytki podłogowe, te drewnopodobne - będa w końcu Domino Oak White z Tubądzina. Kolor - jak nazwa wskazuje - też taki rozbielony, podobne trochę do Thorno Bianco, też rektyfikowane (chociaz te drugie mają trochę ładniejszą imitację usłojenia), no ale cena prawie o połowę niższa - a potrzebuję sporo - więc nie ma o czym gadać.

Gratuluję decyzji :)

Thorno bianco faktycznie trochę kosztują :) ale ja byłam w nich zakochana i nie było mowy o zmianie decyzji.