eryk77 05.02.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Mam działkę jak na rysunku. Czarny kolor to droga, czerwony działka, która jest położona poniżej drogi o jakieś 20-30cm. I tak się zastanawiam od czego zacząć. Czy najpierw nawieźć ziemi i chociaż trochę podrównać teren przed budową? Trochę to wydaje mi sie bez sensu bo i tak muszę ziemię wybrać pod fundamenty. Więc może to zostawić tak jak jest, ściągnąć humus, zrobić wyższe ściany fundamentowe tak by sam dom był co najmniej na równi z drogą a dopiero na samym końcu jak już chałupa będzie stała to nawieźć sobie ziemi i ten teraz podrównać wokoło domu? Jak to widzicie?http://i67.tinypic.com/1672v42.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.02.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Sypanie ziemi przed budowa to wyrzucona kasa. W czasie adpatacji ustaw dom na właściwej rzędnej a potem na końcu wyprowadzisz teren na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 05.02.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 ^^Dokładnie , samo zdjęcie humusu to już jest sporo ziemi do rozplantowania, a 20 - 30 cm to w sam raz na podrównanie humusem, ale już na końcowym etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.02.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Ja akurat nawiozłem trochę ziemi przed planowaną budową z tego względu, że po wybudowaniu domu nie dojechałbym do najniższego rogu działki żadnym sprzętem - musiałbym wozić ziemię taczką. No i u mnie spadek był większy, sam humus spod domu by nie wystarczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 05.02.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Nie napisałeś jaka duża jest działka , bo ziemi z fundamentów może być za mało , albo za dużo . Ale generalnie równanie terenu robi się po zakończonej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 08.02.2016 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Działka ma 12 arów. Dom to parterówka 80m2 + garaż. Wymiary całej chaty z garażem to jakieś 14.5x9.5. Zastanawiam się czy wjedzie tam jakiś cięższy sprzęt. Czy ten spadek 20-30cm nie będzie przeszkadzał gruszce albo ciężarówce z betonem. Zjechać pewnie zjedzie, ale czy wyjedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.02.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Taki spadek to raczej nie problem dla samochodu - ważniejsze jest jaki to teren - czy bagno, czy piasek.Humusu, zakładając ok. 30cm jego warstwę będziesz miał ~ 50 metrów sześciennych + ziemia w wykopu ław to bedziesz miał ziemi wystarczającej na pokrycie ok 200 mkw warstrwą 20-30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts