Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka poniżej drogi - co najpierw?

eryk77

Recommended Posts

Mam działkę jak na rysunku. Czarny kolor to droga, czerwony działka, która jest położona poniżej drogi o jakieś 20-30cm. I tak się zastanawiam od czego zacząć. Czy najpierw nawieźć ziemi i chociaż trochę podrównać teren przed budową? Trochę to wydaje mi sie bez sensu bo i tak muszę ziemię wybrać pod fundamenty. Więc może to zostawić tak jak jest, ściągnąć humus, zrobić wyższe ściany fundamentowe tak by sam dom był co najmniej na równi z drogą a dopiero na samym końcu jak już chałupa będzie stała to nawieźć sobie ziemi i ten teraz podrównać wokoło domu? Jak to widzicie?

http://i67.tinypic.com/1672v42.jpg

Ja akurat nawiozłem trochę ziemi przed planowaną budową z tego względu, że po wybudowaniu domu nie dojechałbym do najniższego rogu działki żadnym sprzętem - musiałbym wozić ziemię taczką. No i u mnie spadek był większy, sam humus spod domu by nie wystarczył.

Działka ma 12 arów. Dom to parterówka 80m2 + garaż. Wymiary całej chaty z garażem to jakieś 14.5x9.5. Zastanawiam się czy wjedzie tam jakiś cięższy sprzęt. Czy ten spadek 20-30cm nie będzie przeszkadzał gruszce albo ciężarówce z betonem. Zjechać pewnie zjedzie, ale czy wyjedzie

Taki spadek to raczej nie problem dla samochodu - ważniejsze jest jaki to teren - czy bagno, czy piasek.

Humusu, zakładając ok. 30cm jego warstwę będziesz miał ~ 50 metrów sześciennych + ziemia w wykopu ław to bedziesz miał ziemi wystarczającej na pokrycie ok 200 mkw warstrwą 20-30 cm.