Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o opinie na temat kotła na pellet SAS BIO SOLID 14kW

Recommended Posts

Proszę o poradę użytkowników/instalatorów tych pieców. Chcę kupić kocioł SAS BIO SOLID 14kW. Oglądałem też kotły metal fach sokół ale w sklepie polecili mi ten kociołek. Wygląda bardzo masywnie ale chciałbym się dowiedzieć od forumowiczów jak w praktyce to się sprawuje i czy warto zainwestować w ten piec. Widziałem trochę wątków o dużej ilości spalanego pelletu przez piece tego producenta i boję się żeby i z tym nie było podobnie. Edytowane przez bogus1

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

będzie u mnie zamontowany w tym tygodniu też 14 kw, więc w kolejnym tygodniu coś już będę mógł powiedzieć.........

oo to bede wdzieczny za wszelkie informacje :) a na który ze sterowników sie zdecydowałeś? ja mysle wlasnie o sterowniku Recalart. a no i mam pytanie czy razem z kotłem jest sonda lambda czy to jako opcja jest?

niestety u mnie w gminie nie ma dofinansowania do kociołkow :( ale i tak chyba zostane przy solidzie bo cena podobna jak multi i slim a masywniejszy i nowszy (lepsza sprawnosc itp itd). W drugim domu mam 300l na wode to na dzien czasu latem spokojnie styka dla 3 os rodziny (raz dziennie zagrzac), na dwa dni to troszke za malo. z tym buforem na wode to zobacze co hydraulicy powiedza... pojutrze sie z nimi zobacze i maja obejrzec dom. Pozdrawiam

niestety nie...... wyskoczyły instalatorowi dwa dni no i sie przesuwa termin....... dziś dopiero bojler przyszedł ....... jutro rano go ustawimy .......rano jak byłem to pompy sprzęgło juz były zamontowane plus zawór trójdrożny ... nie wiem ile dziś zrobił..... jak wrócę jutro wieczorem po pracy to wkleje jakąś fotkę

i nic nie było......... piec zgasł .........palił różnie czasem jakieś spieki ...czasem lepiej... czasem gorzej....przez poprzednie dni na zmianę kolejno bawiłem sie ustawieniami ale coś było nie tak ....... koniec końców w sobotę zadzwoniłem po serwis .....wentylator cały czas buczał i chodził miejscami na 100 % a powinien na 20....Tak czy owak producent podszedł poważnie do tematu ... jeden dzień i przyjechał serwisant wymienił wentylator wgrał nowe oprogramowanie .. coś tam jeszcze powymieniał..poustawiał.... instalator mówi że teraz juz wszystko ok.....mam nadzieje....A jak Twój zakup?

od zamontowania przez kilka dni spalił około 200 kg:))))))).....w poniedziałek był serwisant po południu ....w środę przed południem zasypałem go w całości około 100 kg do dzisiejszego południa spalił około 30 kg, plus minus, ciężko wyczuć ile dokładnie ....... wygląda to rewelacyjnie w domu od 25 stopni na początku od środy około 16 nastawione. Najlepsze w tym wszystkim ze dom nieocieplony jeszcze domyślam się ze spalił na początku te 200 kg zeby ogrzać a potem zwolnił.... jak ocieplę dom na jesień bedzie dobrze... na chwilę obecną piec pochodzi jeszcze dwa trzy dni i tyle sprawdzony... z kilkudniowego doświadczenia już wiem że i tak jesienią spędzę przy nim "kilka" wieczorów ustawiając maksymalne parametry ...chyba ze internetowo się to ogarnie...