Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o opinie na temat kotła na pellet SAS BIO SOLID 14kW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

poczekam az spali cały pellet a potem go wyłacze do jesieni .....wydaje mi sie, ze wszystko jest ok....ale dopiero na jesień jak dam styropian na sciany podłącze wszystkie czujniki wyjdzie co i jak ... wczoraj zamontowałem jeszcze osiem siłowników na podłogówkę to tez pewnie zrobi swoje....

Witam jestem nowy na forum więc z góry przepraszam jeśli coś pisze nie tak :) Też chce zakupić ten model pieca, pytanie czy 14kw wystarczy by ogrzać dom 190m ( w tym garaż i inne pomieszczenia gospodarcze które będą ogrzewane w mniejszym stopniu bądź w cale) 140m użytkowej, ogrzewanie podłogowe + kaloryfery+ cwu ...?? jaki metraż mają wasze domy jeśli można spytać ?.

wczoraj odpalili kociolek i instalatorzy ustawili go w sterowaniu recznym, przyjechalem pokombinowalem na PID ale wyrzucalo blad i kociolek wygasal (nie mogl osiagnac zadanej temperatury). Dzis sprobowalem na ocpji PID turbo i chodził ładnie, jutro sie przejadę zobaczyć czy nie wygasł. Grzejniki gorące, pelletu za wiele nie poszło (a kupiłem od lokalnego producenta na próbę 6x15kg- 50zl). Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne ;)

• 2 weeks później...
w kociołku popaliłem z tydzień, w domu cieplutko. pierwsze 100+ kg poszlo szybko, ale później spalanie zmalało. Póki co wrażenia pozytywne, czekam jeszcze na pokojowy regulator temperatury i sterowany siłownik na zaworze czterodrogowym ( żeby w pełni wykorzystać sterownik)

• 8 months później...
  • 3 weeks później...
Witam czy ktoś mam jeszcze ten kociołek ze sterownikiem multufan, bo ja go użytkuje 3 miesiące i moim zdaniem dużo mi pali bo 2 worki na dobę, dom 100m2 ocieplony. Proszę o jakieś ustawienia jakie macie u siebie. lub kontakt 691233245 Piotrek

robiles jakies korekty? jak mozesz to daj znac jakie masz ustawienia. ja mam pid turbo palenie (nadmuch 8, paliwo 20 lub 25%), podtrzymanie jak dobrze pamietam (nadmuch 60%, paliwo 10). w cieplejsze dni palil mi worek dziennie, teraz jak mrozy i male dziecko w domu to ponad 2. a no i moc minimalna 35%

• 1 month później...

Witam. Prosił bym o informacje na temat oprzyrządowania a dokładnie chyba sterownik bo przy zamówieniu no to sie pewnie wezmie to co wliczą czyli pewnie coś najtańszego, mianowicie po jakimś czasie exploatacji jaki byście polecili?

Ogólnie nad tym właśnie piecem się zastanawiam. Może jeszcze jakieś opinie po dłuższym użytkowaniu?

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 7 months później...

Witam wszystkich serdecznie , jako że jestem nowym forumowiczem prosze o wyrozumiałość w razie popełnionych błędów z umieszczaniem posta.

Drodzy koledzy ,stoje przed wymianą kotła na pelet . Z racji że wybór jest ogromny mam pewien problem z doborem mocy kotła do budynku. Może zacznę od modeli które biorę pod uwage najbardziej. kostrzewa EEI Pellets 12 - 21kW problem jaka moc kotła 12 kw czy 21kw nastepny model to witkowski ECOPELL MINI 16 kw no i kocioł sas SAS BIO EFEKT 17 kw Teraz troszke podam informacji o budynku

Dom wybudowany w 1979 roku jest to połowa blizniaka ( klocek) wymiary budynku 10 m na 10 pietrowy z piwnicą powierznia budynku to około 145m2 Dom jest bez ocieplenia sciana 24cm przerwa i 12 cm suporeks, dach ocieplony styropapą 12 cm okna dwu szybowe plastiki .Bardzo bym prosił osoby z wiedzą o pomoc w doborze mocy tych kotłów które podaje faworyt moj to kostrzewa ale jaka moc 12kw czy 21? dodam że bede przeabiał centralne na miedz. Wyjscie z pieca i rozprowadzenie rur po piwnicy do trzech pionów rurą 28 mm potem piony 22mm i gaałazki do grzejników 18 mm. Bardzo prosze o pomoć.. Remont planuje zacząc juz od zakonczania sezonu grzewczego i jest czas na rozwianie wątpliwości

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziekuje