Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Autorytety z ITB mówi? ?e ?ciany nie oddychaj?!

Z czego masz (lub planujesz mieć) ocieplenie domu?  

109 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego masz (lub planujesz mieć) ocieplenie domu?

Recommended Posts

Było sporo na ten temat, czy ściany "oddychają" czy nie. Teraz do akcji włączył się ITB. I mówi że jednak nie oddychają.

Poczytac można to tu: http://www.muratorplus.pl/ED329ABF6A4E4E5783F17F3BAE9FA25F_B11DB6FD44EF40EB90DBB571835B8CF0.htm

Styropianowcy śpijcie spokojnie - nie udusimy się! :D :D :D

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I tak smok wywołał (starego) wilka z lasu :)

Ten artykuł czytałem już jakieś dwa lata temu. I już się na niego powoływałem. Zwolennicy "oddychania" stwierdzili, że w obliczeniach jest błąd bo przyjęto ścinę z cegły. Gdyby ściana była z materiału "oddychającego" (wtedy chodziło o Ytong'a) to wynik byłby inny. A wogóle artykuł jest tendencyjny bo opublikowany na stronach stowarzyszenia producentów styropianu ;)

IMHO z "oddychaniem" jest jak z Feng-Shui. Jak ktoś w to wierzy to, żadne argumenty do niego nie trafią, więc dyskusja nie ma sensu.

Ja też czytałem podobny artykuł jakiś czas temu. Hmmmm... podejrzewałem tendencyjność producentów styropianu którzy zamówili ekspertyzę.

Ale zastanawiające jest dlaczego nie ma podobnych tendencyjnych artykułów i ekspertyz popierających wełnę mineralną...

Eksperci pewnie się nie mylą. Nie myli się też pewnie właściciel domku, którego zdjęcia po zdjęciu styropianu opublikowano kilka lat temu w muratorze...

Pewnie, że w prawidłowo wykonanej ścianie i dobrze wentylowanym budynku nie będzie problemu. Nie ma tylko marginesu bezpieczeństawa na błędy.

Margines błędu jest wystarczająco duży.

Owy właściciel:

1. Albo miał nieprawidłową wentylację (a może wentylacja była OK, tylko z oszczędności ją pozatykał ?)

2. Albo miał nieprawidłową izolację przeciwwilgociową i mur podciągał kapilarnie, albo zaciekało z nieszczelnego dachu.

3. Albo miał za cienkie ocieplenie - gdzies o tym już pisałem. Handlowiec w jednym ze składów budowlanych opowiadał, że jeszcze jakiś czas temu bloki ocieplano styropianem o grubości 5-8cm. W takim murze punkt rosy występuje na tyle często, że może to powodowac (i nierzadko powodowało) zawilgocenie.

4. Albo (najprawdopodobniej) jakaś kombinacja 1, 2, 3

Wystarczy przestrzegać ogólnieznanych i nieskomplikowanych zasad budowy i eksploatacji żeby mur był suchy jak pieprz :)

Sama śmietanka Forum poruszyła tak drażliwy dla wielu temat. :roll: No no. Ja tak i tak będę ocieplał styropianem nawet przy takiej technologi jak silikaty (wiadomo, że mają najbardziej sprzyjające parametry dla tak naciąganej tezy jak poruszanej w temacie). Wełnę napewno zastosuję przy ocieplaniu dachu i podług z dech sosnowych bo gdzie tam wkładać styropian? Jak go docinać? To jest miejsce dla wełny!!! Styropian na ściany zewnętrzne dwuwarstwowe.

:lol: Ale będzie wrzawa.

Znowu zaczną się boje typu:

- styropian jest gorszy od wełny,

- wełna oddycha,

- ile dać czegoś tam na ocieplenie, itp.

Troszeczkę mnie śmieszą te porównania. Co chwila nowe wypowiedzi cutujące chwyty reklamowe firm sprzedających materiały budowlane. Bynajmniej raz na dwa tygodnie jest taki wątek.

niestety nie literowka

600 slownie szescset

zrodlo Licz i Buduj sierpien 2003

elewacja wentylowana firmy Sto

cytuje za materialem

Rozwizanie zapobiega trwalemu zawilgoceniu ściany i materiału termoizolacyjnego powodującemu pogorszenie jego własciwosci i tworzy w przegrodzie warunki zblizone do idealnych z punktu widzenia fizyki budowli

tylko cena chyba z kosmosu !

i stad moje pytanie czy ktos slyszal, widzial, wie ?

a po przeczytaniu zarzuconego tutaj artykulu nie dziwie sie jego wnioskom

te tzw autorytety sa w kieszeni styropieniaczy :)

Te badania są nierzetelne i niepełne. Brakuje sytuacji, gdy temperatury są równe : 20 C na zewnątrz i wewnątrz i np. ściany z pustaków na pióro i wpust, które mają tylko spoinę poziomą a przez pionową gwiżdże wiatr. Barierą dla dyfuzji w takiej ścianie nie jest cegła i spoina, ale tynk i wełna lub styropian. Zatkajcie szczelinę wełną i styropianem i porównajcie dyfuzję.

Te badania są nierzetelne i niepełne. Brakuje sytuacji, gdy temperatury są równe : 20 C na zewnątrz i wewnątrz ...

Obliczenia wykonano przy założeniu temperatury powietrza wewnętrznego 20°C i dwóch wartości temperatury powietrza zewnętrznego: 0°C i -20°C, tak więc brakuje jeszcze pomiarów dla 19°C, 18°C, 17°C, 16°C, 15°C, 14°C 13°C, 12°C ...

... i np. ściany z pustaków na pióro i wpust, które mają tylko spoinę poziomą a przez pionową gwiżdże wiatr....

A to ciekawe. Ja mam zamiar wybudować domek z silikatów na klej bez spoiny pionowej tak więc w domku będę miał przeciąg? Ale ja nie chcę :( :wink: .

... Zatkajcie szczelinę wełną i styropianem i porównajcie dyfuzję.

Tego to już wogóle nie rozumiem :oops: .

Mam ocieplony dom wełną 12 cm (ściana dwuwarstwowa). Tego lata pogoda nas nie rozpieszcza, leje cały czas. Nie mam jeszcze zewnętrznych parapetów. Deszcze zacinają na wełnę, wełna zamaka, ale wystarczy dzień słoneczka a wszystko staje się suche jak pieprz. I chyba o to się rozchodzi przy ociepleniu wełną- aby cała ściana oddawała nagromadzoną w niej wilgoć a nie o oddychanie... :wink:

... chyba o to się rozchodzi przy ociepleniu wełną- aby cała ściana oddawała nagromadzoną w niej wilgoć a nie o oddychanie...

No dobra tylko skąd ma być ta wilgoć w ścianie? A może jak będzie zaciekać z dachu? Albo podmywać od dołu? No niewiem tak do końca skąd ma być ta wilgoć w ścianie? Oczywiście pomijam budowę domu w jeden sezon gdzie ściany nie zdąrzyły wyschnąć.

Powiedzcie mi skąd ma być wilgoć w ścianie zakładając współcześnie wybudowany dom z dobrze działającą wentylacją grawitacyjną.

\Nie mam jeszcze zewnętrznych parapetów...

u mnie nie ma jeszcze wewnętrznych parapetów, ale szybciuteńko zamówiłem właśnie dzisiaj - drewniane.

bez tego nici z pierwszej imprezki, no bo gdzie pywko postawić ??? :wink:

a wracając do tematu oddychania scian ...

ech, trzeba by znowu wypracowanie napisać ...

przecie ta dyskusja jest bez sensu ludziska !

dziwię się, że nie wiedzą o tym właśnie weterani forum ??? :o

Że firmy od styropianu, czy wełny o tym piszą to rozumiem - marketing, ale uświadomieni forumowicze, co już pobudowali się ???

Chyba, ze czegoś nie kumam :o :cry:

Cz.

Wilgoć w ścianie może wystąpić w zimie.

Powietrze wewnątrz budynku o temperaturze +20 i wilgotności względnej 50% wnika do ściany i w miarę zbliżania się do styropianu obniża swoją temperaturę, przez co zwiększa swoją wilgotność względną.

Gdy osiągnie 100% (punkt rosy) zaczne wykraplać się woda.

Woda w murze - to grzyb.

Są dwa sposoby aby temu zapobiec.

- zamiast nie przepuszczającego pary wodnej styropianu dać wełnę, to przy najbliższej okazji woda odparuje na zewnątrz (ściana oddycha).

- dać gruby styropian, aby temperatura na granicy styropianu z murem była na tyle wysoka, aby powietrze nie osiągało punktu rosy przy największych mrozach.

Dom nie oddycha przez ściany (nawet ocieplane wełną), lecz przez wentylację.

Ściany oddychają poprzez ocieplenie z wełny i odpowiedni tynk.