Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elewacja robiona w 2012 roku. Tynk mineralny + farba silikonowa - komplet Caparol kupiony u naszego doradcy z FM, fighter1983 :)

Od północnej strony, mały fragment (2 m2?), który jest narażony na działanie wody, zrobił się zielony.

Jakie działania na wiosnę? Coś słyszałem o Capatex'ie. Czy później trzeba malować czy wystarczy sam Capatex?

https://forum.murator.pl/topic/208162-fragment-elewacji-robi-si%C4%99-zielony-glony-jak-naprawi%C4%87/

Dzięki!

Do tej pory myślałem, że potrzebna mi myjka ciśnieniowa i że później Capatox trzeba zmyć, ale karta tylko potwierdza Twoje słowa. Na wiosnę działam!

W karcie produktu jest: Na oczyszczone uprzednio podłoże nanosić preparat Capatox, mocno wcierając go szczotką lub pędzlem. Zalecane jest 2 lub 3 krotne naniesienie preparatu. W zależności od rodzaju i właściwości (chłonności) podłoża przy jednokrotnym naniesieniu zużywa się ok. 100 ml/m2 (100 g). Następne naniesienie wykonać po wchłonięciu się poprzedniej warstwy preparatu. Dawka skutecznie zwalczająca glony to min 250 ml/m2 (250 g). Dezynfekcję można przeprowadzić, gdy temperatura powietrza i otoczenia wynosi min +5* C a maks. +25* C. Dezynfekcji nie przeprowadzać przy niesprzyjających warunkach atmosferycznych np. kiedy zachodzi ryzyko wystąpienia opadów atmosferycznych, ponieważ opad może spłukać preparat z podłoża. W takiej sytuacji dezynfekcja będzie nieskuteczna. Po wykonaniu dezynfekcji powierzchnię pozostawić do całkowitego wyschnięcia (min 48 godz.) Zdezynfekowanej powierzchni nie wolno ponownie zmywać! Preparatu nie nanosić metodą natrysku.

• 1 year później...

Zapraszamy do obejrzenia filmu z interwencji Pogotowia Budowlanego Muratora. Ten dom stoi na terenie podmokłym. Po 9 latach elewacja była zielona od glonów i grzybów. Wykonawca zastosował preparat glonobójczy i grzybobójczy FOVEO TECH. Efekt? Zobaczcie sami...

Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora

Moje ostatnie działania: naniesiony opryskiwaczem ogrodowym (niby nie zalecają) Capatox (zakupiłem przedłużkę 5 m w niezbyt wysokiej cenie).

Po jednym dniu ani śladu glonów. Przyszedł deszcz, zmył wszystko i mam piękne dachówki, jak nowe, bez zielonych śladów. Bez myjki, bez malowania, bez firmy.

Na elewacji w jednym miejscu robiliśmy samodzielnie wałkiem na przedłużce - też ani śladu zieloności.

Zostań bohaterem we własnym domu!

Moje ostatnie działania: naniesiony opryskiwaczem ogrodowym (niby nie zalecają) Capatox (zakupiłem przedłużkę 5 m w niezbyt wysokiej cenie).

Po jednym dniu ani śladu glonów. Przyszedł deszcz, zmył wszystko i mam piękne dachówki, jak nowe, bez zielonych śladów. Bez myjki, bez malowania, bez firmy.

Na elewacji w jednym miejscu robiliśmy samodzielnie wałkiem na przedłużce - też ani śladu zieloności.

Zostań bohaterem we własnym domu!

Brawo Ty :)