Mariusz1 19.07.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Witam, mam serdeczną prośbę o szybką poradę. Na jakiej głębokości powinien znajdować się wypust rury kanalizacyjnej ze ściany fundamentowej ?Chodzi mi o to, aby był on umieszczony jak najwyżej ponieważ będę miał szambo i nie mogę kopać głębokiego ze zględu na wysoki poziom wody gruntowej. Jednocześnie wiem, że nie może być zbyt wysoko, ponieważ może zamarzać w zimie. Czy rura kanalizacyjna może być przy samym wyjściu ze ściany fundamentowej przykryta warstwą ziemi np tylko 40 cm ? pozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 19.07.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 wg przepisów rura powinna być zagłąbiona 20cm poniżej przemarzania gruntuale jeśli nie ma warunków na takie zagłębienie - to należy rurę kanalizacyjna ocieplić np. wełną mineralną w łupkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 19.07.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Ja będę miał przydomową oczyszczalnię i wyjście rury będę miał 40 cm po poziomem gruntu. Tak zaleca producent oczyszczalni i przy odległości do 4 m od fundamentów taka rura nie musi być ocieplona z względu na dość krótkie odległości do osadnika gnilnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.07.2004 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 zanim zrobili mi kanalize w ulicy mialem tak: wyjscie tuz pod lawa fundamentowa na zjezdzie do garazu czyli w praktyce 40 cm od zewnetrznej powierzchni betonu a rura Do pierwszej komory szamba tak cos kolo 2-3 metry Zima nie mialem zadnych klopotow, malo tego w tym miejscu gdzie rura przebiegala nie musialem nigdy odsniezac ani skrobac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 22.07.2004 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 my mamy wyjście głównej rury kanalizacyjnej fi 160 ok 30 cm poniżej gruntu, ale z uwagi na spadek terenu będę nadsypywał ziemią ok 40-50 cm; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 22.07.2004 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 No a ja się martwiłem Mam wierzch ławy na wysokości około 20-30 cm pod gruntem + to co będzie nadsypane - wyjdę na jakieś 30-40 cm od wierzchu rury i to na bardzo krótkim odcinku bo 1,5 m od domu mam studzienkę. Czyli - jest nieźle! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 22.07.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 ja obsypałem swoją rurę keramzytem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 22.07.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Ławy powinne byc przykryte co najmniej 1m ziemi. Rura przeprowadzona pod ławami ZAWSZE będzie głębiej niż ten 1m. Przy zachowaniu spadku, nawet małego mamy (w zależności od odległości do szamba) około 1-1,5 m poniżej pozimu gruntu wlot do szamba, a to daje dośc głeboki wykop (co najmniej 3 m). Mam podobny problem co Mariusz1 i pytanie brzmi czy można i czym grozi wypuszczenie rury NAD ławą (czyli mniej niż 1 m pod pow. gruntu docelowego oczywiście)? Ocieplenie jest rozwiązaniem, a jak go nie zrobimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.07.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 jak wyzej - z praktyki wiem, ze, tak jak u mnie - czyli wlasciwie z jakies 10 cm piasku i pozniej 30 cm betonu nie zaowocowalo zadnymi przykrymo konsekwencjami - z tym tylko ze komore mialem blisko lawy - taz jak pamietam maksimum 2 metry a podane przez ciebie zasady sa niby prawidlowe z tym tylk ze chcac byc dokladnym podtsawa jest polozenie rury tak by jej giona krawedz byla PONIZEJ wartwy przemarzania gruntu a ona jest rozna w zaleznosci od rejonu kraju i wynosi od 80 do 120 cm - wiadomo - te 120 cm to Sywalszczyzna ocieplanie rury te wartosci oczywiscie zmienic moze a by pozbawic sie ryzyka naprezen pod wplywem ruchu gruntu to oprocz cieplenia proponowalbym obsypac taka rure piaskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 22.07.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 No właśnie! To położenie ponizej głębokości przemarzania ma zabezpieczyc przed zamarzaniem samej rury (w której w zasdzie nic nie ma) czy przed ruchami gruntu aby nam rura się nie przerwała na połączeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.07.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Marcin - takze - aby nie pekla w ekstremalnych sytuacjach - a co do zasad - sa po to by sie do nich stosowac ale nie zabraniaja nam eksperymentowac - ja zaryzykowalem - gdyby nie to to rure odplywowa mialbym 150 ponizej lawy fundametowej na zjazdzie do garazu - czyli realnie 3 metry ponizej poziomu gruntu a gline mialem (sam kopalem to wiem) na 6 metrach - coz warta taka komora by byla? - jedno dluzsze posiedzenie przy lekturze ksiazki i szmbo do wybrania - bez sensu I tak wyszlo malo ale dzialalo zanim uszczesliwili mnie przykanalikiem (dobrze zrobilem ze sam wylewalem konstrukcje szamba w wlasnrecznie wykonanym szalunku przesuwnym o srednicy wewnetrznej 120 cm - nie musieli nic robic tylko kinete uksztaltowali w betonie robiac z pierwszej komory rewizje) i kanaliza w ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 22.07.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 czytając ten temat troche sie zaniepokoiłem. U mnie rura idzie nad ławą w tej chwili jest to jakieś 60 -70 cm poniżej poziomu gruntu. Po wyrównaniu terenu dojdzie max. do 1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.07.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 czytając ten temat troche sie zaniepokoiłem. U mnie rura idzie nad ławą w tej chwili jest to jakieś 60 -70 cm poniżej poziomu gruntu. Po wyrównaniu terenu dojdzie max. do 1 m. w jakim rejonie kraju mieszkasz? i jak daleko masz pierwsza komore od wyjscia z domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 22.07.2004 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 U mnie rura od domu do szamba na całej długości (ok. 8m) leży tuż pod ziemią (jakieś 40cm). Nawet półciężarówki po niej jeździły i oczywiście sam. osobowe też i nic jej się nie stało, zima (a była dość ostra) też jej nie zaszkodziła a przy odpowiednim spadku nic nie powinno w niej zostawać, zatem ciężko by coś w niej zamarzało. Studniarz z 30-letnim doświadczeniem, który mi to robił nawet nie dopuszcza możliwości zamarzania, a przynajmniej żaden jego klient nigdy mu nie zgłaszał takich przypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 22.07.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 U mnie rura od domu do szamba na całej długości (ok. 8m) leży tuż pod ziemią (jakieś 40cm). Nawet półciężarówki po niej jeździły i oczywiście sam. osobowe też i nic jej się nie stało, zima (a była dość ostra) też jej nie zaszkodziła a przy odpowiednim spadku nic nie powinno w niej zostawać, zatem ciężko by coś w niej zamarzało. Studniarz z 30-letnim doświadczeniem, który mi to robił nawet nie dopuszcza możliwości zamarzania, a przynajmniej żaden jego klient nigdy mu nie zgłaszał takich przypadków. no i mnie pocieszyłeś teraz mam 30 cm poniżej gruntu ale jeszcze nadsypię i będę miał ok 70-80 cm poniżej gruntu (a może nawet mniej) - w przyszłym roku mają robić kanalizacje więc mam nadzieję, że nie będe musiał robić szamba, a jeśli jednak to jakieś prowizoryczne np na 1 rok (np 2 kontenery 1000 l) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 22.07.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 u mnie wyszla ok 40 cm pod poziomem gruntu - ulozylem na niej wate i styropian (choc po czasie to pewnie bedzie marna ochrona) - zero problemow mimo mrozow tej zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 22.07.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Aha, a więc mam pytanie i innej strony.. Czy komuś z forumowiczów zamarzała zawartoś w rurze. Bo może te 30,40 cm jest O.K zwłaszcza iż przecież, spuszcza się wodę i inne rzeczy ciepłe (od 5 do 95%), Ja planuję jakieś 50-60cm pod ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 22.07.2004 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Problem nie jest samo zamarzanie ścieków tylko tłuszcze. One to przy niższej temp "zalepiaja" rure. Dlatego tez zmywanie powinno odbywać się w cieplejszej wodzie. Kanalizacje można ocieplic np. żużlem. Jak rura jest dość płytko to lepiej dac ją typu cięzkiego (m typy są : lekki L ,normalny N, ciężki S) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 22.07.2004 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Obawy przed zamarznięciem rury ściekowej wydają mi sie znacznie przesadzone. Eksploatowałem kanalizację w domku w górach. Ze względu na spadek terenu początek rury (wyjście z domu) osadzone jest tuż pod powierchnią ziemi. Powiem więcej odcinek około 0,5 jest odkryty. Zimą podczas trzaskających mrozów nie zamarzło. Ścieki są znacznie cieplejsze a czas przebywania w rurze krótki- nie ma szans na zamarznięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 25.07.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 Obawy przed zamarznięciem rury ściekowej wydają mi sie znacznie przesadzone. .... Ścieki są znacznie cieplejsze a czas przebywania w rurze krótki- nie ma szans na zamarznięcie. I tak właściwie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts