Pawel P. 25.07.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 Popieram - u mnie jest ~14 metrów fi160 ze spadkiem 3%. Od strony domu leży w gruncie na głębokości 30cm od wierzchu rury a przy zbiorniku jakieś 70-75cm. Co do ocieplenia to pierwsze 1,5m od domu jest ocieplone styropianem z góry i boków. To raczej mało co daje - sam nie wiem po co to kiedyś zrobiłem Generalnie działa dobrze - zero problemów w zimie. Warunek jest taki - jak wlewamy do kanalizacji jakieś tłuszcze to ZAWSZE lejemy dużo gorącej wody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał Storm 25.07.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 A powiedzcie mi drodzy forumowicze, co w przypadku jeżeli chce się mieć piwnicę i w piwnicy np. natrysk lub "basen" ( no z tym basenem to przesadziłem, ale podobno idzie na lepsze i kto wie ), co wtedy, na jakiej wysokości rura kanalizacyjna, czy konieczna jest jakaś przepompownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.07.2004 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 moja byla po podziale domu jednorodzinnego na dwurodzinny w "spadku" po mnie odziedziczyla caly parter i piwnice - nie majac gdzie lazienki zrobic - zrobila w piwnicy i by nie zaczynac od nowa calej kanalizacji zwlaszcza ze kopac juz nie bylo gdzie - podlaczyla sie do MOJEJ rury poprzez takie fajne urzadzonko - kroi, miele, miesza i twarde i rzadkie i pompuje prawie 2 metry w gore rurka fi-32 by pozniej naturalnie fiiiiiiiiuuuuuuuuuu do glownej rury ma to juz 6 lat i jakos zwrotnie tym calym smierdzacym tematem jej nie zalalo ( a szkoda ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz Godlewski 25.07.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 Aha, a więc mam pytanie i innej strony.. Czy komuś z forumowiczów zamarzała zawartoś w rurze. Bo może te 30,40 cm jest O.K zwłaszcza iż przecież, spuszcza się wodę i inne rzeczy ciepłe (od 5 do 95%), Ja planuję jakieś 50-60cm pod ziemią Moj kolega miał rurę od 30 do 50 cm pod ziemią i zamarzło . Miał z tym niezły problem. Szambo jakieś15 m od domu i bądź mądry i znajdź miejsce zamarznięcia . Zimą przy -15 średnia przyjemność . Ja mam u siebie 1 - 1,2 m pod ziemią Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz Godlewski 25.07.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 moja byla po podziale domu jednorodzinnego na dwurodzinny w "spadku" po mnie odziedziczyla caly parter i piwnice - nie majac gdzie lazienki zrobic - zrobila w piwnicy i by nie zaczynac od nowa calej kanalizacji zwlaszcza ze kopac juz nie bylo gdzie - podlaczyla sie do MOJEJ rury poprzez takie fajne urzadzonko - kroi, miele, miesza i twarde i rzadkie i pompuje prawie 2 metry w gore rurka fi-32 by pozniej naturalnie fiiiiiiiiuuuuuuuuuu do glownej rury ma to juz 6 lat i jakos zwrotnie tym calym smierdzacym tematem jej nie zalalo ( a szkoda ) Jareko, tak sobie czytam Twoje posty i ostatnio co raz częściej zaczynasz od "moja była"... WYLUZUJ!!! Była, to była i nie ma co psów wieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał Storm 25.07.2004 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 Dlaczego ma luzować. Chce i tak pisze, a temat jest budowlany bo żonie została piwnica i tego dotyczyło moje pytanie, ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.07.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 Arkadiusz Godlewski ja wyluzowany jestem nie widzisz ze wciaz jak o niej pisze to z usmiechem? w koncu 22 lata bylismy ze soba i tak naprawde ja do niej nic nie mam - moze nawet ja jeszcze lubie? Ale mego nastepcy nie trawie!!!! Choc bardzo dobry fachowiec - mozna powiedziec - artysta - tak jak on uklada glazure czy terakote - nine widzialem jeszcze takiego speca - i muwie to powaznie i z podziwem dla jego umiejetnosci. A ze wlasnie za jej kadencji dom wlasnemi rencami (pisownia specjalnei taka) stawialem i pewne doswiadczenia w budowlance mam to chyba tez i jej w tym zasluga - kurcze - nawet czasem zupe i drugie dla mnie i swego pierwszego meza z ktorym te chalupe stawialismy przywozila - znaczy - dobra kobieta byla - tylka ja dran i lobuz No dobrze - dosc prywaty w takim razie Czasem mam po prostu dobry humor - czy to zle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 25.07.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 już curry napisał jak ma być wg przepisów. a jak ktoś ma zrobione to już inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 03.08.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Przed zalaniem fundamentów włożyłem w wykop rurę fi 200 jako rurę osłonową do rury kanalizacyjnej fi 160, szczelinę wypełniłem pianką (zwykłą montażową) - mam pytanie teraz powinienem obsmarować to np Izoplastem czy uszczelniacie wokół rury czymś innym???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 03.08.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 tak więc czym najlepiej ocieplic rurę, gdy będzie ona biegła tylko 30 cm (lub mniej) pod powierzchnią. U mnie chyba niestety tak będzie. Z domu rura bedzie wychodzić na wys chudziaka, aby mieć kanalizację chyba będę musiał zrobić nasyp, który schowa rurę( z powodu za wysoko wykonanej studzienki). Czy takie rozwiązanie ma wogóle sens, czy zapomniec o kanalizacji? Przepompownia to podobno +7-8 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 03.08.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Ocieplenie rury kanalizacyjnej (czy też wodociągowej) trzeba wykonać tylko od góry. Od dołu ma docierać ciepło z głębin ziemi.Dla tego szerokość ocieplenia powinna być znaczna (80-100cm).Można użyć do tego odpady styropianowe, lub lepiej keramzyt nakryty grubą folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 03.08.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Przed zalaniem fundamentów włożyłem w wykop rurę fi 200 jako rurę osłonową do rury kanalizacyjnej fi 160, szczelinę wypełniłem pianką (zwykłą montażową) - mam pytanie teraz powinienem obsmarować to np Izoplastem czy uszczelniacie wokół rury czymś innym???? a co z uszczelnieniem przejścia przez ścianę????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardi 19.02.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Mam dzialke ze spadkiem od drogi, w drodze bedzie kanalizacja obecnie kanalizacja jest to na etapie projektuMam pytanie na jakie glebokosci standardowa umieszczaja rure kanalizacyjna , jest to dla mnie wazne bo dom bedzie odsuniety od drogi o jakies 10 metrow, a przez spadek dziaki bedzie to jakies 1,5 ponizej poziomu drogi i nie wiem czy to nie bedzie za nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 20.02.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Głebokość umieszczenia rury wymuszają jej spadki hydrauliczne, rzeźba terenu i odbiornik do którego będzie podłączona. nie ma więc standartów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardi 20.02.2005 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Głebokość umieszczenia rury wymuszają jej spadki hydrauliczne, rzeźba terenu i odbiornik do którego będzie podłączona. nie ma więc standartów. Oki ale czy możecie tak orientacyjnie powiedziec na jakiej glebokosci idzie rura sieci kanalizacyjnej czy to jest metr czy moze glebiej ??? pozdr ardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość oczyszczalnia 21.02.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Witam, mam serdeczną prośbę o szybką poradę. Na jakiej głębokości powinien znajdować się wypust rury kanalizacyjnej ze ściany fundamentowej ?Chodzi mi o to, aby był on umieszczony jak najwyżej ponieważ będę miał szambo i nie mogę kopać głębokiego ze zględu na wysoki poziom wody gruntowej. Jednocześnie wiem, że nie może być zbyt wysoko, ponieważ może zamarzać w zimie. Czy rura kanalizacyjna może być przy samym wyjściu ze ściany fundamentowej przykryta warstwą ziemi np tylko 40 cm ? pozdrawiam Mariusz Witam wszystkich forumowiczów! Czytając wasze wypowiedzi i wszystkie zdania wynikające z praktyki pragnę przedstawić także swoje-oparte na doświadczeniach. Przy montażu przydomowej oczyszczalni lub szamba montujemy rurę kanalizacyjną z budynku na głębokości do 60cm pod ziemią. Rura jest ze spadkiem 3% od budynku do zbiornika, ocieplona w literę c od góry. Wykonujemy ocieplnie ze styropianu o grubości 5cm po bokach i "daszek" 5-10cm w zależności od głębokości (ocieplenie w ziemi musi być wykonane z materiałów nie nasiąkliwych. Wykonanie docieplenia z łupek z wełny jest błędem, wełna nasiąknie i tak zamarznie). Oczywiście zawsze dajemy rewizje na odcinku od budynku do zbiornika w razie gdyby trzeba było przepchać rurę, Urzytkownicy szamb muszą wziąść pod uwagę fakt że wywożą szambo dopiero w tedy gdy jest pełne i np.bulgocze w rurach. W tym okresie na ściekach stojących w rurach odkłada się tłuszcz. Proponowane przez nas średnice rur kanalizacyjnych to: szambo 160mm, oczyszczalnia 110mm. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 21.02.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Głebokość umieszczenia rury wymuszają jej spadki hydrauliczne, rzeźba terenu i odbiornik do którego będzie podłączona. nie ma więc standartów. Oki ale czy możecie tak orientacyjnie powiedziec na jakiej glebokosci idzie rura sieci kanalizacyjnej czy to jest metr czy moze glebiej ??? pozdr ardi Zeszłoroczny rekord 5.20 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 13.12.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Odświeżę temat, u mnie jest na głębokości 50 cm i do szamba 2-3 m i jak wynika z Waszych wypowiedzi nie powinno być problemu z przemarzaniem, ale jest jedno ALE: do rury wpada kondensat z kotła kondensacyjnego, a jak wiadomo jest to takie kapanie kap-kap. Dlatego moje wątpliwości polegają na tym, czy takie powolne kapanie nie spowoduje powolnego przymarzania kolejnych kropelek na rurze i docelowo powstania ładnego zatoru? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 13.12.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Odświeżę temat, u mnie jest na głębokości 50 cm i do szamba 2-3 m i jak wynika z Waszych wypowiedzi nie powinno być problemu z przemarzaniem, ale jest jedno ALE: do rury wpada kondensat z kotła kondensacyjnego, a jak wiadomo jest to takie kapanie kap-kap. Dlatego moje wątpliwości polegają na tym, czy takie powolne kapanie nie spowoduje powolnego przymarzania kolejnych kropelek na rurze i docelowo powstania ładnego zatoru? Co o tym myślicie? najważniejsza jest średnica rury - im mniejsza średnica tym ryzyko zamarznięcia większe - jak masz 160 mm to nic sie nie powinno stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 13.12.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Takie powolne kapanie może byc groźne tylko w czasie dłuższego urlopu.Jeśli rura będzie przepłukiwana ściekami - nic nie grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts