Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć!

Mam (w kartonie) centralkę SATEL INTEGRA 128. Chcę wykorzystać ją do prostej instalacji domu inteligentnego. Centralka ma rozpoznawać "wtargnięcie" w strefę i załączać konkretny obwód 230V.

Wyjścia centralki podłączę do przekaźników załączających obwody 230V.

Jakie przekaźniki wybrać, by instalacja była jak najprostsza a jednocześnie tania?

W jaki sposób steruje się przekaźnikiem? Podaje sie na wejście sterujące określone napięcie, masę, czy jeszcze coś innego?

Jak najprościej sterować przekaźnikami bezpośrednio wyjściami centralki Satel Integra?

Czy próbować umieścić przekaźniki w obudowie centralki,czy zastosować osobną obudowę z szyną DIN?

Będę wdzięczny, bardzo wdzięczny, za podanie konkretnych modeli przekaźników.

Do wejść centralki chcę podłączyć czujki ruchu/obecności.

Czy istnieją czujki, które "poinformują" centralkę o wtargnięciu w obszar chroniony, oraz o opuszczeniu strefy przez "intruza" (w końcu kiedyś to światło, które załączy się przy wejściu, musi zgasnąć : -)

Mogę prosić o konkretne modele czujek?

Da się to oprogramować centralkę w ten sposób, że w jednym trybie będzie to wszystko działało jako system domu inteligentnego, a w innym trybie jako typowa centralka alarmowa?

https://forum.murator.pl/topic/208186-jak-wykorzysta%C4%87-alarm-satel-integra-do-instalacji-domu-inteligentnego/

Satel nie nadaje się na system ID, tak samo jak pozostałe 100% systemów alarmowych.

Integra 128 jest za mała, jeśli będziesz chciał stworzyć coś bardziej inteligentnego.

Stworzenie prostego włączania z np 3 warunkami logicznymi to na ogół zużycie kilku wyjść/wejść.

Mam INTEGRĘ 128-WRL i wyprowadzoną instalację oświetlenia zewnętrznego do podłączenia do ekspanderów wyjść INT-ORS lub INT-IORS. System umożliwi włączenie oświetlenia wokół domu (w moim przypadku) w sytuacji np. załączenia się alarmu. Expandery umożliwią też zdalne sterownie roletami. Otwieranie / zamykanie komendami SMS. Właśnie ekspandery służą do rozbudowy liczby wejść i wyjść ...
Mam pytanko, czy da sie sterowac Integra 128 za pomoca Internetu - chodzi o polaczenie np 3g zamiast SMS-ow? Obecnie na budownie nie mam stalego łącza a SMS-y wysyłane za granice zżerają mi kartę bardzo szybko
  • 2 months później...

Witam. może ktoś mi podpowie czy mój alarm jest wystarczający do ochrony domu i czy cena jest w porządku za taki alarm. Firma ochroniarska zaproponowała mi założenie takiego alarmu bo oni będą monitorować ten alarm. Wysyłam zdjęcie kosztorysu. Jeszcze drugie pytanie czy ten alarm będzie obsługiwał rolety .

Screen Shot 04-12-16 at 10.51 AM.jpg

Witam. może ktoś mi podpowie czy mój alarm jest wystarczający do ochrony domu i czy cena jest w porządku za taki alarm. Firma ochroniarska zaproponowała mi założenie takiego alarmu bo oni będą monitorować ten alarm. Wysyłam zdjęcie kosztorysu. Jeszcze drugie pytanie czy ten alarm będzie obsługiwał rolety .

[ATTACH=CONFIG]352677[/ATTACH]

To czy jest wystarczający do ochrony domu (do sygnalizacji włamania i napadu, bo tak na prawdę "alarm" nie ochroni Twojego domu) nie możemy odpowiedzieć nie znając jego budowy.

Ceny podzespołów raczej katalogowe - możesz porównać w internecie, robocizna ok.

Ta centrala nie ma możliwości rozszerzenia o moduł typu INT-ORS, czy ktoś próbował na zwykłych przekaźnikach - nie wiem, ale sam producent w przypadku automatyki budynku zaleca centrale Integra

Dzięki za odpowiedż. Przeczytałem już tyle o alarmach że sam nie wiem co wybrać. Może doradzicie z własnych doświadczeń jaki alarm wybrać. Mój dom jest nowo wybudowany i nie ma jeszcze tynków dlatego chcę alarm przewodowy który obsługiwałby rolety i światło oraz wysyłał smsy z powiadomieniem o włamaniu do firmy ochroniarskiej i do mnie. Czytałem o satelu versa plus który ma wszystkie opcje tylko nie wiem czy ten instalator z firmy ogarnie to bo cały czas mi proponował jak najprostszy alarm, bo jak mówił po co generować dodatkowe koszty, czy po prostu tylko takie zakłada. Najgorsze że ta firma będzie ochraniała mój dom i daje gwarancję i serwis na swój alarm .

Witam

Tak na prawdę wszystko zależy od Ciebie, musisz wiedzieć czego oczekujesz od tego systemu alarmowego.

Pierwsza rzecz - jeżeli instalator sugeruje tylko jeden typ centrali - lepiej od razu go zmienić, chyba, że sam powiedziałeś mu, że interesuje Cię tylko najprostsze, podstawowe i tanie rozwiązanie.

Moim zdaniem obecnie minimum przy centrali alarmowej to możliwość zdalnego zazbrojenia/rozbrojenia systemu alarmowego (np. SMS-ami) - zestawienie które Tobie zaproponowali nie daje takiej funkcji. (jest opcja za pomocą dodatkowego rozszerzenia, sterowania poprzez wybieranie tonowe na tel.)

W sytuacji kiedy chciałbyś sterować roletami oraz światłami - najlepiej zastosować centrale Integra - niestety ja nie jestem zwolennikiem oraz nie doradzam montowania automatyki na centralach alarmowych - od tego są inne systemy IB.

Jeżeli masz możliwości finansowe - pomyśl o Nexo - płytę główną wykorzystujesz jako system alarmowy (20 wejść wbudowanych) przy dołożeniu modułów wykonawczych, masz swobodną możliwość sterowania światłem, roletami, ogrzewaniem itd. do tego możliwości powiązań między poszczególnymi instalacjami jest prawie nieograniczona. http://nexwell.info/produkty-nexo/