macgiz 05.02.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Witam szanownych specjalistów 3 lata temu pokryłem domek letniskowy gontem. Wszystko w tej kwestii jest fajnie i szczelne. Ale nasunął się problem jeden. Dziś przechodząc obok domku zacząłem się zastanawiać czy połączenie gonta i gąsiora (blacha ocynkowana odpowiednio wyprofilowana) jest to szczelne połączenie? Blacha jest przykręcona nie wkrętami farmerskimi z uszczelka ale wzięta jest podkładka do papy duża i blacha przymocowana jest wkrętem czarnym z tą podkładka , wkręt przebija gont i papę podkładowa i wchodzi w deskę....Czy mogę ufać temu połączeniu? ze jest to szczelne? W czasie 3 zim i deszczów nie leje się do środka domku Macie może doświadczenia z takim czymś? Wziąć uszczelnić to uszczelniaczem dla pewności w miarę szybko?? Czy wymienić na wkręty farmerskie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macgiz 06.02.2016 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Nie ma fachowca dekarza co ma doświadczenie w tym temacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.02.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Nie jest to typowe rozwiązanie dla gontu bitumicznego co nie znaczy, że złe. Dokręcony gąsior blaszany wcisnął się w gont. Przeciek po wkręcie możliwy ale mało prawdopodobny. Jak jest OK to nic nie ruszać. Wkręcenie farmerów w te same miejsca może się nie udać i wówczas będzie problem. Rozwiązaniem może być luzowanie wkrętów, wprowadzenie silikonu dekarskiego pod podkładki i ponowne dokręcenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts