Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o opinie na zaproponowanego ocieplenia

ebyc87

Recommended Posts

To nie same materiały decydują o jakości budowy i użytkowania domu. Prawie każdy materiał budowlany spełniający określone normy może być użyty sensownie i spełniać swoją funkcję szereg lat, bądź na skutek błędów projektu czy budowy nie spełniać roli i ulec szybkiej degradacji.

To nie same materiały decydują o jakości budowy i użytkowania domu. Prawie każdy materiał budowlany spełniający określone normy może być użyty sensownie i spełniać swoją funkcję szereg lat, bądź na skutek błędów projektu czy budowy nie spełniać roli i ulec szybkiej degradacji.

No tak, ma Pan rację. Czyli podsumowując, spełnią swoje zadanie o ile po prostu inspektor oraz kierownik budowy przypilnują aby zostały dobrze zamontowane. Dobrze rozumiem ? :)

Dobrze ale aby coś więcej powiedzieć potrzebny projekt. Jaka ściana, jakie okna, jak montowane, jaki dach, WM cz WG, czym grzane itp?

nie odpisuje mi Pan na prywatną wiadomość to napiszę tutaj :)

ściana z ceramiki 25, okna trzyszybowe 0.5 BluEvolution profil 6 komorowy, chciałbym aby były montowane w warstwie ocieplenia, dach dwuspadowy, nie wiem co znaczy wm/wg, grzane piecem gazowym jednofunkcyjnym vaillant Ecotec plus 206/5-5 lub 246/5-5. ogrzewanie podłogowe na parterze i grzejniki na górze.

wm/wg - wentylacja mechaniczna/grawitacyjna

Materiały o wysokim współczynniku przenikania ciepła.

Wełna z linka moim zdaniem nie nadaje się do zastosowania w dachach skośnych.

Ocieplenie ścian fund. z nieodpowiedniego materiału.

Podłoga ujdzie, a na elewacje szukałbym czegoś lepszego.

nie odpisuje mi Pan na prywatną wiadomość to napiszę tutaj :)

ściana z ceramiki 25, okna trzyszybowe 0.5 BluEvolution profil 6 komorowy, chciałbym aby były montowane w warstwie ocieplenia, dach dwuspadowy, nie wiem co znaczy wm/wg, grzane piecem gazowym jednofunkcyjnym vaillant Ecotec plus 206/5-5 lub 246/5-5. ogrzewanie podłogowe na parterze i grzejniki na górze.

Dlaczego grzejniki na górze, tańszym w eksploatacji ogrzewaniem jest ogrzewanie podłogowe. Nie daj sobie wmówić, że w sypialniach lepiej mieć kalafiory.

Ogrzewanie mieszane może okazać się problematyczne gdy nie doświadczony w tego typu ogrzewania fachowiec schrzanić montaż i będą działały tylko grzejniki.

OP w całym domu.

wm/wg - wentylacja mechaniczna/grawitacyjna

Materiały o wysokim współczynniku przenikania ciepła.

Wełna z linka moim zdaniem nie nadaje się do zastosowania w dachach skośnych.

Ocieplenie ścian fund. z nieodpowiedniego materiału.

Podłoga ujdzie, a na elewacje szukałbym czegoś lepszego.

a jakie materiały uważa Pan za bardziej odpowiednie?

Jak juz zdecydowales sie kupic od dewelopera to doloz mu pare groszy na lepsze materialy. I na pewno wiecej centymetrow.

Za robote jego wykonawcy powinni wziasc tyle samo

Deweloper buduje tak aby zmiescic sie w normach, wiec nie oczekuj fajerwerkow.

Popieram zdanie Tomasza, podlogowka po calosci (warto poczytac jak ja zrobic prawidlowo)

Wartoby przypatrzec sie roweniez fachowcom jak wykonuja swoja prace, bo tutaj szczegoly odgrywaja b. wazna role (np. ulubione placki na plytach styropianu, upchana welna, szxczyty domu i sciany podmurowane pod membrane/deskowanie (tak jak wspominal surgi22)

Pozdrawiam

Edytowane przez zeusrulez

Jak juz zdecydowales sie kupic od dewelopera to doloz mu pare groszy na lepsze materialy. I na pewno wiecej centymetrow.

Za robote jego wykonawcy powinni wziasc tyle samo

Deweloper buduje tak aby zmiescic sie w normach, wiec nie oczekuj fajerwerkow.

Popieram zdanie Tomasza, podlogowka po calosci (warto poczytac jak ja zrobic prawidlowo)

Wartoby przypatrzec sie roweniez fachowcom jak wykonuja swoja prace, bo tutaj szczegoly odgrywaja b. wazna role (np. ulubione placki na plytach styropianu, upchana welna, szxczyty domu i sciany podmurowane pod membrane/deskowanie (tak jak wspominal surgi22)

Pozdrawiam

nie zdecydowałem się jeszcze, analizuję oferty i irytuje mnie to, że bardzo ciężko jest od nich otrzymać konkretne informacje na temat materiałów jakie chcą zastosować. coraz bardziej myślę o tym, żeby jednak zatrudnić kierownika budowy, który pomoże mi to zorganizować i nie wiem czy to nie będzie lepsza opcja...

Ze swieca szukac ogarnietego kierownika. Uwazam, ze lepiej doksztalcic sie samemu, czytac, czytac i raz jeszcze czytac

Wowczas nikt nie wcisnie Ci zadnej bajki.

Piszesz, ciezo hmmm bo jestes nietypowym klientem. Wiekszosc ludzi nastawia sie na zbicie ceny i nad tym jak ustawic scianki dzialowe.

Malo ludzi zastanawia sie przed, zazwyczaj pojawiaja sie tutaj Inwestorzy gdy jest juz za pozno,

Jesli sie zdecydujesz na cos konkretnego to warto przed budowa zapytac, tutaj na bank znajdziesz ludzi, ktorzy Ci lepiej doradza niz kierownik czy deweloper.

Tutaj co drugi dzien w tym dziale jest zadawane pytanie nt. ile styropianu. Szybko znajdziesz odpowiedz.

Co do wentylacji tez masz sporo watkow, tylko poczytac. Co do podlogi na gruncie czy tez plyty fundamentowej, wszystko jest.

Pozdrawiam

Edytowane przez zeusrulez