Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chowanie rur od ogrzewania w ścianie a straty ciepła z tym związane.

evert

Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem ostatnio mieszkanie w kamienicy z XIX wieku, mam zrobione dosyć nowe (około 20-letnie) ogrzewanie gazowe i mam rurki miedziane poprowadzone przy listwach. Wymieniam podłogi i dostałem propozycję, aby schować te rurki w ścianie (mam taką możliwość). Zastanawiam się jak wyglądają straty ciepła w przypadku schowania rur. Nie jest ich dużo bo około 12mb. x2 rurki czyli 24mb.

W przypadku schowania rurek ciepło oczywiście też będzie oddawane, no ale część już pójdzie w mur. Szukałem tematów na forum i niestety nic nie znalazłem.

Mam po prostu dosyć chłodne mieszkanie i do tego wysokość to 3,5m i po prostu zastanawiam się czy to nie byłby dodatkowy strzał w kolano.

Mam również pytanie, czy mogę wykorzystać do takiej zmiany rurki aktualnie zamontowane? Czy będę zmuszony wymienić wszystkie rury?

Dziękuję z góry za pomoc.

Pozdrawiam!

Na pewno będzie ładniej jak schowasz rurki :)

Zakładaj izolację z pianki- tylko nie ładnie dla oka, a porządnie.

Najlepiej bez rozcinania. Jak juz musisz rozcinać, łaczenie izolacji rób wewnątrz by widzieć co kleisz.

Do tego miedź nie powninna mieć kontaktu z betonem/ zaprawą. Chyba, że lubisz częściej niż trzeba remonty robić.

Rury prowadzone w przegrodach budowlanych powinny być izolowane, tak jak podpowiadają Ci wyżej koledzy.

W ofercie dostępne są też rury w gotowej izolacji termicznej, w naszej ofercie są to rury tworzywowe PE-Xc lub PE-RT w izolacji o grubości 6 mm, z tego co się orientuje miedź też jest dostępna w takim wykonaniu.

Nie wiem jak wygląda źródło ciepła ale skoro pomieszczenia są dość chłodne to przy okazji takiego remontu można pomyśleć aby wspomóc aktualny system grzejny (np. grzejniki) poprzez wykonanie instalacji ogrzewania podłogowego. Taki system ogrzewania jest najlepszym rozwiązaniem dla pomieszczeń o dużej wysokości.