Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lejemy strop w upale

Recommended Posts

Jutro lejemy strop, na najblizsze dni planowane jest ponad 30 st C. Strop bedzie lany grubosci 15 cm, beton B-25, na plytach prefabrykowanych filigran gr. 5 cm.

Czy powinno sie dodawac opózniacze, czy wystarczy czeste polewanie po wylaniu?

Jak szybko zacząc polewanie, zeby nie wyplukać wody zarobowej?

W sumie to polewać można już po godzinie od zatarcia ale tylko drobniutką strużką. Ja ławy polewałem najpier wężykiem o średnicy wew. 0,5 cm i to tak, że go położyłem na betonie i woda powoli się wylewała. Jak często? W upale to lepiej przez pierwszy dzień to cały czas aby nie pozwolić na nawet niewielkie wysuszenie powierzchni. Lej cały czas ale powoli. Następnie przez minimum 3 dniu ale już można coraz mniej.

jeśli się wykonawca nie upora z tym na czas to weż opóźniacz - możesz wymóc wtedy aby porządnie Ci zatarli strop i najlepiej zakryc folią, wolniej paruje a jak nie masz folii to przygotuj sobie kilkanaście wiader wody i wystaw je na słońce i polewaj świeży beton ciepła wodą, przynajmniej tak z wierzchu i najlepiej zawsze na poczatek miej przygotowana ciepła lub letnią wodę

w jakimś innym poście o stropach temat techniczny betonu i użycia ciepłej wody był opisany

Andrzej myślę że ta folia to najlepsze wyjście ja dorzuciłbym pod nią jeszcze jakieś worki które lepiej utrzykałby wilgoć chociaż te 280 m2 to masakra

pozdr

ps mam już ścianę szczytową i połowę kolankowych. rzczywiście coś się ślimaczą myślałem że mnie dużo prześcigniesz :roll:

• 2 weeks później...

Strop zostal wylany 6 dni temu, byl lany rzeczywiscie w upale - od 13.00 do 21.00 i mimo temp. 28 stopni nie popekal! A zastygal w niesamowicie szybkim tempie - po 30 minutach od wylania juz byl poltwardy. No ale tak to jest z B25.

6 ludzi robilo go przez 7 godzin, ale ruszali sie jak muchy w smole. Zatarli dosc ladnie na gladko, ale nie trzymali poziomu.

Byl bardzo intensywnie polewany przez pierwsze 4 dni, praktycznie caly czas mokry. Ustawilismy z sasiadem zraszacz na stropie i co 2 godz. sikal przez jakies pol godziny. Tylko w jednym miejscu jest pare pekniec.

Znacznie gorzej z poziomami - w kilku miejscach nad garazem odchylki od zadanego poziomu dochodzą do -2cm. Na szczescie calu strop jest grubszy o ok 1 cm od zakladen grubosci, wiec nie bedzie problemu z wytrzymaloscia.

Od poniedzialku bedziemy murowac scianki kolankowe. Rozszalujemy po 21 dniach.

nie mówcie mi nawet o równości stropu

u mnie wylewka na parterze różnice poziomu jakieś 6 cm w mordę

strop trochę lepiej jest tam taka depresja na jakieś 2-3 cm ale te 6 mnie załamuje

nic to trzeba będzie wykonawcy potrącić parę złotych za dodatkowe koszty przy posadzce

woprz,

mnie bardziej chodziło o Twój rozbudowany system controllingu,

ale masz racje, że najgorzej jest jak ekipa się uczy na Twojej budowie. ale jeszcze gorzej jest jak ekipa wie jak należy zrobić równo a świadomie robi xle bo im tak jest szybciej i wygodniej a jak przytnie się kasę to i tak uwazaja, że swoje zarobili na tej budowie

strop ma 236 metrow, z tego ok 75 m balkonów. Wiekszosc w grubosci 20 cm, czesc 16 cm.

To prawda, cena jest straszna, i gdybym znal konsekwencje pewnych ekstrawagancji architektonicznych to szukalbym pewnie lepszych rozwiazan.

Łomatko - 60k za strop? A nie dało się zastosować jakiejś Terivy? Byłoby chyba dużo taniej ...