Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie systemy alarmowe

Recommended Posts

Witam, podjelismy decyzje o zakupie domu i myslimy, ze w niedlugim czasie to sie uda. Juz rozmyslamy co i jak i gdzie i jednym z tematow jest alarm.

Napisalem temat "tanie systemy" i pewnie odrazu pojawi sie sporo teorii, ze tani znaczy kiepski - o to wlanie chcialem zapytac.

Na poczatek moze zdefiniuje co rozumiem przez tani.

No wiec chodzi o zestaw za ok 800 PLN - centralka, skrzynka, akumulator, modul GSM, sterownik, pare czujek ruchu i sygnalizator.

Rozumiem, ze mozna zbudowac bardzo rozbudowane rozwiazania chroniace kazda kempke trawy wokol naszej posiadlosci i z takim w/w nie ma co o tym myslec. Wobec tego nie interesuje mnie ochrona terenu czy zbicia szyby. Interesuje mnie tyle, zeby wykryc/odstraszyc wlamywacza jak najszybciej po tym jak juz dostal sie do srodka.

Tu mysle, ze w/w system wystarczy ale chcialem zapytac Was o opinie. Czy jesli czesc domu nie bedzie chroniona to wlamywacz jest w stanie sobie jakos poradzic?

Dom to szeregowka (nie skrajna), ok 120 m2 cos jak na tym projekcie.

U gory 1 wejscie:

a) do pokoju dziecinnego przez balkon na pietrze. Z tego pokoju moze ukrasc pilki, skakanki, klocki, misie a z fajniejszych rzeczy mini-wierze i tablet. Zadna czujki tam nie ma i nikt o nim nie wie. Sprawdza lusterkiem i widzi czujke na korytarzu/schodach oraz wlaz na poddasze gdzie bedzie centralka. Wedlug mnie to koniec zabawy.

Na dole 4 wejscia:

b) drzwi wejsciowe - wejscie na korytarz (czujka na korytarzu)

c) drzwi garazowe - z przejciem na korytarz (w/w czujka na korytarzu ale tez osoba juz w garazu)

d) male okno do pom. gospodarczego/kotlowni/praln - z przejciem na korytarz (czujka na korytarzu)

e) drzwi balkonowe/okna od tarasu - wejscie do salonu (czujka w salonie)

Wobec tego czujki bylyby:

1) na pietrze

2) na korytarzu

3) w garazu

4) w salonie

Nie byloby ich w:

5) pokojach na pietrze (2/4 maja balkony a pozostale skosne lub trojkatne okna, przez ktore ciezko sie dostac)

6) pom. gospodarczym

7) lazienkach

8) na poddaszu (tam gdzie centralka), chyba ze by jakas zostala albo jest to wazne (?)

Czy jest jakas luka w moim podejsciu do tematu ? Czy wlamywacz bedac w srodku moze w jakis sposob zdeaktywowac alarm (slyszalem, ze mozna zaklucic GSM i jest mozliwosc, ze centralka nie wysle powiadomien) ale czy moze wylaczyc caly alarm ?

Zastanawialem sie tez nad sygnalizatorem - sa zabezpieczone przed oderwaniem od sciany i zapiankowaniem ale zakldajac, ze wlamywacz jakos tam sie do niego dobierze to czy moze np. usmarzyc przez jego linie centralke dajac na nia impuls elektryczny lub wysokie napiecie ?

Z gory dziekuje za wszystkie sugestie.

Edytowane przez pawel7318

Napisalem temat "tanie systemy" i pewnie odrazu pojawi sie sporo teorii, ze tani znaczy kiepski - o to wlanie chcialem zapytac.

Na poczatek moze zdefiniuje co rozumiem przez tani.

No wiec chodzi o zestaw za ok 800 PLN - centralka, skrzynka, akumulator, modul GSM, sterownik, pare czujek ruchu i sygnalizator.

Być może trafiłeś w sedno sprawy. Napisz czy chcesz alarm przewodowy czy bezprzewodówkę

Czy jest jakas luka w moim podejsciu do tematu ? Czy wlamywacz bedac w srodku moze w jakis sposob zdeaktywowac alarm (slyszalem, ze mozna zaklucic GSM i jest mozliwosc, ze centralka nie wysle powiadomien) ale czy moze wylaczyc caly alarm ?

Nie może zdeaktywować alarmu nie znając kodu. Może zakłócić GSM ale alarm i tak się włączy a powiadomienie wyśle jak tylko nawiąże połączenie z nadajnikiem GSM.

Zastanawialem sie tez nad sygnalizatorem - sa zabezpieczone przed oderwaniem od sciany i zapiankowaniem ale zakldajac, ze wlamywacz jakos tam sie do niego dobierze to czy moze np. usmarzyc przez jego linie centralke dajac na nia impuls elektryczny lub wysokie napiecie ?

Można uszkodzić centralę podając wysokie napięcie na linię, ale prawidłowo zainstalowany alarm powinien włączyć sabotaż i wysłać powiadomienie zanim włamywacz dorwie się do linii.

Napisz czy chcesz alarm przewodowy czy bezprzewodówkę

Przewodowy. Myslalem o zestawie na bazie Satel CA-5 ale chyba zdecyduje sie na CA-6 bo ma 2 obiegi i bede mogl zazbroic czesc bedac w domu (np. garaz, salon i wejscie)

Można uszkodzić centralę podając wysokie napięcie na linię, ale prawidłowo zainstalowany alarm powinien włączyć sabotaż i wysłać powiadomienie zanim włamywacz dorwie się do linii.

Zastanawialem sie jakie slabe punkty moze miec taki zestaw i to chyba jedyne na co wpadlem (pomijajac oczywiscie jego ograniczony zakres dzialania).

Przewodowy. Myslalem o zestawie na bazie Satel CA-5 ale chyba zdecyduje sie na CA-6 bo ma 2 obiegi i bede mogl zazbroic czesc bedac w domu (np. garaz, salon i wejscie)

Jeśli przewodówka to masz szansę się zmieścić w tysiącu za mały firmowy zestaw. Oczywiście sam zakup, nie licząc instalacji i konfiguracji.

Z instalacja i konfiguracja mysle, ze sobie poradze, o cene tez sie nie martwie bo pewien serwis aukcyjny oferuje mase takich wlasnie w takich cenach. Jak chodzi o CA-6 to moge dokupic pozniej 2 dodatkowe czujki i podlaczyc je w pokojach z balkonami ale na starcie bylyby to obszary niechronione gdzie intruz mialby latwy dostep i mogl przebywac dowolnie dlugo kombinujac co dalej.

Ciekawi mnie przedewszystkim Wasza opinia na takie podejscie.

Znaki na niebie i ziemi oraz moja zona mowi mi, ze czeka mnie jeszcze maly pies... Z tego co do tej pory wyczytalem to musze tylko zadbac by czujki mialy regulacje.

• 7 months później...
Ja naprzykład korzystam z systemów Fibaro, które kupiłam na stronie Instalatona. Niestety wydałam o wiele więcej niż Ty chcesz, ale uważam, że warto. Bezpieczeństwo przede wszystkim. Wyposażyłam się w Centrala Fibaro Home Center 2. Mega sprawa :)
A, byłbym zapomniał. W poczuciu obowiązku muszę Cię uświadomić zanim zjawi się u Ciebie złodziej, że zainstalowałaś sobie system alarmowy który w żadnym wypadku nie jest systemem alarmowym i nie spełnia żadnych wymogów bezpieczeństwa. Można go np zagłuszyć zwykłym zagłuszaczem częstotliwości komórkowych. Podłącz sobie przynajmniej centralę do UPS-a żeby mieć jakiekolwiek zasilanie awaryjne na wypadek gdyby złodziej odciął ci zasilanie z zewnątrz. Aczkolwiek jeśli czujka ruchu łączy się w meshu poprzez repeater, to zasilanie awaryjne i tak nic Ci nie da bo wyłączy się element pośredni. Jeśli masz dom a nie mieszkanie to możesz być pewna że większość urządzeń korzysta u Ciebie z mesha. Uprzedzam że urządzenia bateryjne z-wave nie posiadają funkcji mesh. Edytowane przez iF-Jimi