yarecki_wr 06.02.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Witam. Słyszałem, że ponoć niedawno były jakieś zmiany w prawie gdzie np. nie potrzeba już warunków przyłączenia mediów do pozwolenia na budowę. W moim przypadku jest taka sytuacja, że aby dojechać na działkę potrzebuję zjechać z drogi gminnej na drogę prywatną, do której mam wieczyste prawo przejazdu, przechodu itd. Czy nadal potrzebuję dostać od gminy pozwolenie na zjazd z drogi gminnej na wspomniana drogę prywatną, czy teraz jakoś inaczej się to odbywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 07.02.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Idziesz do gminy o wydanie warunków na zjazd. Dostajesz i robisz albo projekt/ opis sam lub dajesz do projektanta z uprawnieniami. Ale wg nowego prawa budowlanego projekt od osoby z uprawnieniami nie jest wymagany. Oczywiście warunki wydane na zjazd musza się uprawomocnić. Robisz opis/projekt i idziesz do gminy po pieczątkę ze jest zgodny z warunkami. Do starostwa dajesz kopie warunków,opis zjazdu, wypełniasz papier o posiadanym prawie do działki tylko nie swojej a numer działki gminy do której należy pas drogowy czy jak to się nazywa. Robisz to za zgłoszenie i czekasz 30dni. Obecnie ja czekam te 30 dni po złożeniu papierów. Edytowane 7 Lutego 2016 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 07.02.2016 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 A czy jest to konieczne do uzyskania pozwolenia na budowę czy można to później załatwiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 08.02.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Przy zgłoszeniu nie było wymagane, tak samo jak warunki na prąd i wodociąg. Przy pozwoleniu z tego co sie orientuje również nie jest wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomekx 09.02.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Przy zgłoszeniu nie jest to wymagane, ale trzeba to załatwić przed oddaniem domu do użytkowaniaPrzy pozwoleniu trzeba wszystkie papiery załatwić od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 09.02.2016 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Właśnie nie jest dla mnie dalej jasne, bo nie znalazłem żadnego przepisu pasującego pod moją sytuację gdzie podkreślam na posesję będę zjeżdżał z drogi prywatnej, więc wydaje mi się, że tu wystarczy pozwolenie od właściciela drogi. Ta droga prywatne przechodzi w gminną i tu nie jestem pewien czy cośkolwiek potrzebuję robić bo ani jedna ani druga nie jest moja i zakładam, że właściciel tej drogi prywatnej ma już pozwolenie na zjazd na nią z gminnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts