leszekrozycki 07.02.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Witam, melduję się, ponieważ wraz z żoną, 6 letnim synem Igorkiem oraz półrocznym Miłoszkiem, postanowiliśmy zbudowac sobie własne cztery (może więcej) ściany. wszystko zaczęło się w zeszłym roku, gdy znaleźliśmy w naszej pięknej okolicy ciekawą działkę za niezłą cenę. nie zastanawialiśmy się długo, zarówno lokalizacja jak i widoczki bardzo nam odpowiadały. zakupiliśmy działkę, i zaczeliśmy szukać jakiegoś zadowalającego nas projektu domu. przeglądaliśmy różne strony, aż natrafiliśmy na dobredomy.pl na projekt o nazwie BIANKA http://www.dobredomy.pl/projekt/bianka/lustro/ zainteresowało nas jego lustrzane odbicie. szybko jednak po konsultacji z architektem okazało się, że nasza działka (50mx20m) jest zbyt wąska dla tego projektu. niezrażeni tym postanowiliśmy, żeby przerobił projekt pod naszą działkę oraz nasze wymagania. w efekcie czego powstał taki oto projekt: w efekcie nasza Bianka ma teraz długość 20m a szerokość 12m projekt zaakceptowaliśmy i zleciliśmy architektowi załatwienie wszystkich zezwoleń oraz uzgodnień potrzebnych do zgody za zabudowę. minęło trochę czasu, ale stało się! otrzymaliśmy prawomocne zezwolenie na zabudowę! poprosiłem 4 ekipy o sensowne wyceny robocizny oraz zleciłem wykonanie zestawenia materiałów i znalazłem rozsądną cenowo hurtownię budowlaną. wczoraj wraz z geodetą biegałem po działce i nanosiłem osie ścian - tak to zażyczył sobie kierownik budowy. tak oto zaczyna się nasza przygoda ze spełnianiem marzenia - budową swojego własnego, funkcjonalnego i pięknego domu ze snów. będę starał się zamieszczać zdjęcia z poszczególnych etapów budowy, proszę o komentarze i rady użytkowników bardziej doświadczonych w temacie budowy. może uda mi się ustrzec błędów, które sami popełniliście. będę zobowiązany za każdą pomoc i miłe słowo, jak również i krytykę. poniżej zamieszczam zdjęcia naszej wczorajszej ciężkiej pracy na działce. pozdrawiam, trzymajcie kciuki! (działka ma dosyć duży spadek - na długości budynku (20m) odnotowalismy różnicę w wysokości terenu wynoszącą 167 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 07.02.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 gratulacje, trzymam kciuki! Będę śledzić, ale rad raczej nie udzielę, bo budowę zaczynam dopiero wiosną piękna okolica - zdradzisz, gdzie się budujecie? zazdroszczę garderoby i łazienki przy sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekrozycki 07.02.2016 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Okolica to kisielów - woj. Śląskie. 10 km od Cieszyna, 20 km od Bielska białej. Samo miejsce rewelacyjne, ale zauważyliśmy, że okropnie nam na tej działce wieje wiatr Co do samej inwestycji, to szacujemy ze zamknięty się w kwocie 300k zł. I tego się w sumie realnie możemy trzymać. Założyliśmy ze same materiały (z dachowka) wyniosą około 98k zł Robocizna wyceniono (fundamenty, mury, pokrycie) 40k zł Więźba (wiazary) z montażem 32k zł Zostanie jeszcze coś na tynki, posadzki i instalacje Teoretycznie powinno się to zamknąć w tej sumie, najbliższy rok wyjaśni całą sprawę. oby na naszą korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts