Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu poddasze użytkowe/strych + ocieplenie dachu garażu nieogrzewanego

Michał Kowalczyk

Recommended Posts

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie ocieplenia.

1.Dach z pełnym deskowaniem, pomiędzy krokwie 2cm pustka powietrzna, folia wysokoparoprzepuszczalna, wełna 14cm, pod krokwie wełna 10cm

Między jętki wełna 15cm, pod jętki 10 cm.

Czy folię paroizolacyjną położyć we wszystkich pomieszczeniach czy tylko w łazience? (wentylacja grawitacyjna)

Na stryszku planuję położyć deski lub płytę wiórową - co lepsze? Jeśli deski to w jakim odstępie je układać? Czy pod deskami ma być od razu folia wysokoparoprzepuszczalna czy jak w przypadku krokwi powinna być pierw pustka powietrzna 2 cm i dopiero folia i wełna?

2. Garaż doklejony, nieogrzewany, podłoga nieocieplona, ściana między garażem i pokojami ocieplona 5cm styropianem. Czy ocieplać dach tego garażu czy tylko go zabudować płytą wiórową?

Ja bym folię położył wszędzie. Koszt pomijalny, a WG na poddaszu działa słabiej, więc i wilgoci więcej, a wełna jej nie lubi.

Co do garażu to dałbym więcej styropianu na ścianę pomiędzy garażem i pokojami. Jeśli garaż ma nieocieplone ściany to bym strychu nad nim nie ocieplał. Jeśli ściany są ocieplone to wypada ocieplić też strych.

Gratulujemy odwagi i pomysłu. Super, że zdecydowałeś się na termomodernizację. Jeżeli chcesz podzielić się z nami swoim przedsięwzięciem i przy okazji walczyć o fajne nagrody weź udział w naszym konkursie Remont Roku 2016.

Zgłoś plan-projekt swojego remontu lub zrealizowaną przebudowę. Do wygrania nawet 10 tysięcy złotych :yes:

Zgłoś się

Dowiedz się więcej na www.remontroku.pl

Pozdrawiamy

Redakcja Muratordom.pl

Ponawiam pytanie odnośnie desek/płyty wiórowej nad wełną (stryszek nad poddaszem użytkowym). Przejrzałem kilka stron i różnie piszą, a wolę zasięgnąć opinii kilku osób niż później żałować, że coś zrobiłem niezgodnie ze sztuką i miałyby wyniknąć z tego powodu jakieś problemy...