Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakończenie budowy

bob99

Recommended Posts

Po 12 latach budowy wysłałem do Inspektoratu Nadzoru Budowlanego wszystkie dokumenty jakie miałem. Mam od nich potwierdzenie na ZAWIADOMIENIU O ZAKOŃCZENIU BUDOWY. Minęły 2 miesiace i nikt się nie pojawił, co dalej? Podobno po 21 dniach moge sie meldować, żeby nie zaplacić jakiejś ogromnej kary.

bob 99 Jednak radzę byś skontaktował się z Nadzorem Budowlanym i zażądał wydania odpowiedniej decyzji.

Hipotetycznie może się zdarzyć np. taki przypadek.

UNB wysłał na Twój adres pismo w którym zwraca się o nadesłanie brakujących dokumentów lub też złożenie wyjaśnień. Z jakichś powodów Ty tego pisma z jakichs powodów nie odebrałeś a poczta ten list polecony zwróciła do nadawcy czyli UNB. Fakt złożenia zastrzeżeń czy też zwrócenie się o dodatkowe dokumenty w tym nieodebranym piśmie przerywa bieg ustawowego 21 dniowego terminu.

Czyli nie jest tak jak pisze Szymon, że możesz się meldować. Konieczne (i bezpieczne dla Ciebie jako inwestora) jest uzyskanie prawomocnej decyzji.

Potwierdzenie złożenia Zawiadomienia o zakończeniu budowy to jednak zbyt mało.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Nie zjawili się przez 2 miesiace a Ty nadal czekasz? :o

Mam zamiar wprowadzić sie za dwa tygodnie, dzis właśnie byłam zanieśc wszystko kierownikowi budowy, jeszcze brakuje mi umowy o dostarczanie wody (donisoe jutro) idziemy z tym do nadzowru w starostwie i pieczetują, ze przyjęli. Mają 21 dni na zgłoszenie zastrzeżeń ale nie mam zamiaru na nie czeakć. Lece z tym do Energetyki aby miec prąd i wprowadzam się.

Dokładnie moj kierownik budowy powiedział, że jak się nie odzwyają znaczy, ze przyjęli i wszystko jest ok - tajemnicą poliszynela jest, że na tak małe budowy się nie fatygują. Przynajmnije u nas.

Bob - My też czekaliśmy na pisemko z nadzoru - w końcu po miesiącu zadzwoniłam do nich a pani, która tam pracuje miłym głosem powiedziała mi, że decyzja od 3 tygodni na nas czeka i trzeba po nią przyjechać. Szkoda, że przy skadaniu papierów nikt nam nie powiedział, że po decyzję samemu ją odbierać. Najlepiej do nich zadzwoń i zapytaj.

• 2 weeks później...