marcuso86 28.02.2016 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Właśnie myśle o PC pow-woda. Strop zdecydowanie drewniany. Sam go wykoncze i rozprowadze WM + zamontuje jakiś reku tani. Tylko kurcze mysle czasem czy nie isc w parterówke 2 spadową ze wzgledu na koszty. Jedni mówią tak inni tak - sam juz nie wiem. Projekt gracjan jak na parterówke nie ma aż tak dużego dachu - tylko 256m2 przeważnie tego typu domy mają najmniej 300m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 29.02.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Dwuspadowy dach w parterówce.... Jeśli masz WZ, które Cię puści na 15-25 stopni pochylenia dachu to tak. Większe kąty dachu na parterowym wyglądają jak stodoły, czapka krasnoludka. Uwierz mi, nie wygląda to dobrze. Mój ultra tani projekt Emilia z Archipelagu chyba, poległ właśnie przez idiotkę z architektury, która w otoczeniu domów z płaskim dachem stwierdziła, że ja muszę mieć min 35 stopni . Dwuspadowy dach widziałem na fajnej parterówce, chyba projekt Meus, i to jeszcze było akceptowalne po wywalczeniu w WZ 30 stopni dachu. Pozostałe to kształt stodoły, mnie osobiście się nie podobają, bardziej celuje w kształt litery T. Zwróć tez uwagę na usytuowanie na działce i jak ta stodoła będzie stała, gdzie wjazd, strefy spania i dzienne - to bardzo ważne! Po miesiącach kombinacji zrezygnowaliśmy ze stodół i mam projekt indywidualny, w głównej mierze zbliżony do Spokojnej przystani muratora M36a. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 29.02.2016 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Wiem i zgadzam sie w 100% - dla mnie 30 stopni to tez troche duzo - najlepiej 25 - a wiec poszliscie w koperte. Ruszyliscie juz coś czy dopiero projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.02.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Właśnie myśle o PC pow-woda. Strop zdecydowanie drewniany. Sam go wykoncze i rozprowadze WM + zamontuje jakiś reku tani. Tylko kurcze mysle czasem czy nie isc w parterówke 2 spadową ze wzgledu na koszty. Jedni mówią tak inni tak - sam juz nie wiem. Projekt gracjan jak na parterówke nie ma aż tak dużego dachu - tylko 256m2 przeważnie tego typu domy mają najmniej 300m2 Koszty czterospadu nie są takie duże,też mam 260m2 i koszt dachówki ceramicznej z rynnami to 18tys.zł a więźba chyba 5tys.zł. No i o wiele ładniejszy dom od typowej stodoły Troche gotówki odłożone reszta kredyt lecz nie przeznacze wiecej jak 350 tyś na dom w którym bede mógł juz zamieszkać (bez elewacji podjazdów i ogrodzenia) - bo poprostu na wiecej mnie nie stać. Widzę,że nie masz dwóch lewych rąk to starczy chociaż zależy też w głównej mierze od standartu wykończenia. Ja wydałem na swój 310tys.zł na gotowo z podjazdami w tym miałem kosztowne zabezpieczenia na szkody górnicze. Jak myślicie panowie ile bedą kosztować pojedyncze etapy takiego budynku Stan zero - wiadomo tutaj bedzie drogo - parterówka duża powierzchnia a wiec fundamenty droższe niż domu z poddaszem stan SSO stan SSZ z dachem krytym dachówką ceramiczną średniej klasy. U mnie tyle: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5424825&viewfull=1#post5424825 i tyle: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5436470&viewfull=1#post5436470 i tyle: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5587240&viewfull=1#post5587240 Edytowane 29 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 01.03.2016 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) Wiem i zgadzam sie w 100% - dla mnie 30 stopni to tez troche duzo - najlepiej 25 - a wiec poszliscie w koperte. Ruszyliscie juz coś czy dopiero projekt? Tak zaczęliśmy. Mam SSO, czekam tylko lepszą pogodę, bo okna już czekają u wykonawcy. Niestety 30 stopni, ale dach wygląda pięknie, zrezygnowałem ze ściany kolankowej i domek ładnie "siadł na ziemi." Wyszło lepiej niż na projekcie. Arturo 72: No gratuluję takiego pułapu cen. Ja mam 135m2 plus 50m2 garażu. Wyszło nieco więcej. Edytowane 1 Marca 2016 przez Szklara dodałem metraż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 01.03.2016 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Szklara napisz coś o twoich kosztach oraz materialach prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 01.03.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Szklara napisz coś o twoich kosztach oraz materialach prosze Dom budowany przez firmę stąd większe koszty. izolowana 10 cm styroduru Płyta ok 50 tyś. (uwaga miałem własny piasek i koparkowego, płyta zawiera rozprowadzona kanalizację i drenaż), robocizna od reszty 43 tyś.(solidnie i szybko) Więźba 16 tyś, dachówka ceramiczna kastania (piękna - tak mówi żona i sąsiedzi - ja się nie znam na kolorach) ok. 22 tyś. (chyba - podam dokładnie później). Resztę strzelałbym, mam to zapisane mogę podrzucić na priva wieczorem z domu. Budowałem z BK 500 termobetu, wewnętrzne silikaty. Podrażacze budowy: zero wkładu własnego - wszystko firma, Budowa na płycie (duuuzy fundament), 2 stanowisk. garaż pod dachem, strop żelbet (drogo), 2 kominy systemowe, w tym jeden podwójny (7 tyś) , komin do kominka zbędny ale zona się uparła, rynny niestandardowe 125 planja, kształt domu wymusił dużo rynien i spustów, wszystkie nadproża systemowe, kominy wykończone klinkierem. Liczyłem wszystko rzetelnie, każdy rachunek mam rozbity na cel zakupu, więc jestem w stanie określić poszczególne koszty co do grosza, tylko po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts