Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

adaptacja poddasza w starym drenianym domu z bali

Janusz1109

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Chce zaadoptowac poddasze do pokojów.Jest to stary drewniany dom. Na podlodze strychu jest polepa pod nią deski 40 mm a pod deskami są belki o gr. 20 cm. Podłoge planuje zrobic tak: belki sa co metr wiec chce ściagnąć polepę i tu rodzi się pytanie czym ocieplić wolną przestrzen między belkami - styropianem, wełną czy celulozą wdmuchiwaną czy może pianą?. Na ścianach strychu są krokwie o grubości 15 cm, planuję też taką grubość wełny dać. Na tą wełnę bezpośrednio do krokwi planuję przykręcić płytę osb i żeby nie kręcić stelaża chcę położyć na płyty osb wełnę skalną elewacyjną o gr. 10 cm na tą wełnę klej i siatkę. czy taki pomysł jest realny i poprawny?

Proszę o pomoc i radę

Dzięki za odpowiedź. Jestem na etapie sprzątania, jednak martwi mnie to że chodząc po stropie na strychu wyczuwalne są drgania. Zastanawiam się czym jest to spowodowane? Może zbyt mała ilość legarów ale na obecnym etapie nie jestem w stanie tego sprawdzić muszę najpierw sciągnąć polepę z całego strychu, później odeskowanie ze stropu. Czy można zwiększyć ilośc nowych legarów? czy nowe legary mogą się spierać na ścianie nośnej?:confused: a może te legary w jakiś sposób da się wzmocnić?

• 1 year później...

Nie tak prędko, a adaptacja to zmiana sposobu użytkowania i trzeba papiery, później co ? życzliwy sąsiad doniesie i problem.

Dobrze wiem jak to jest kiedy były załatwiane sprawy na gębę.. teraz trzeba granice wznawiać i koszty koszty koszty..

Co do pomysłu, nie jest to do końca trafne- płyta OSB robi górkę w oporze dyfuzyjnym o tym trzeba pamiętać inaczej będzie bida.