saabina2 07.02.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Od 2 lat Jestem właścicielem gospodarstwa rolnego 1,3 h. W gospodarstwie tym jest dom wraz zabudowaniami gospodarczymi w ewidencji oznaczony jako B-RVI. Dom jest malutki 50 m2 więc chciałam go rozbudować o 40 m2. Dostałam na to warunki zabudowy. warunki zabudowy dostałam na "rozbudowę domu jednorodzinnego mieszkalnego". W Warunkach zabudowy jest napisane, że grunty pod budowę są VI klasy więc nie trzeba uzyskać pozwolenia na przeznaczenie na cele nierolne. I teraz okazuje się, że gdy dostanę pozwolenie na budowę automatycznie grunty zostaną wyłączone z produkcji rolnej. Ale ja tego nie chcę, bo przecież chcę by dalej było to gospodarstwo rolne i nie chcę a nawet ne mogę nic wyłanczać z produkcji rolnej. Pozwolenia na rozbudowę siedliska ponoć nie dostanę, bo średnia gospodarstw w gminie wynosi 9 h, a ja mam mniej. Jeżeli działka straci status użytku rolnego, ja stracę status gospodarstwa i od budynków zostanie mi naliczony gigantyczny podatek od nieruchomości. Chyba, że ziemia zostanie wyłączona z produkcji rolnej tylko pod nowowybudowanym budynkiem 40 m2? Czy zostanie wyłączona pod wszystkimi dotychcza budynkami i utwardzeniami? Lub cała czylo ok 0,7h? Proszę o wskazówki. Edytowane 7 Lutego 2016 przez saabina2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts