xdnetx 07.02.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 witam, Ogrzewanie podlogowe zostało zamontowane w lipcu 2015. Budynek prywatny (mieszkanie 75m2 użytkowe, jedna kondygnacja) Wprowadziliśmy się do budynku w listopadzie.Od listopada też zostało uruchomione ogrzewanie podłogowe. Piec Immergas Victrix 24kW. Po okolo miesiącu grzania zauważyłem, że rotametry są lekko zabrudzone (były delikatnie żółtawe) - instalator powiedział mi, że to po prostu lekki syf, który dostał się wraz z wodą, jako że instalacja jest nowa - mogło się tak zdarzyć, przy ponownym napełnieniu instalacji, wymianie wody będzie woda czystsza. Teraz, bo po 3 miesiącach grzania spojrzałem na owe rotametry do skrzynki, są wręcz smolisto czarne (zdjęcie)... O co tu chodzi? Przejmować się tym? Nie ma to złego wpływu na piec, ew. instalacje?Proszę o pomoc, co robić. ZDJĘCIEhttp://i.imgur.com/nMizs2z.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 07.02.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 witam, Ogrzewanie podlogowe zostało zamontowane w lipcu 2015. Budynek prywatny (mieszkanie 75m2 użytkowe, jedna kondygnacja) Wprowadziliśmy się do budynku w listopadzie. Od listopada też zostało uruchomione ogrzewanie podłogowe. Piec Immergas Victrix 24kW. Po okolo miesiącu grzania zauważyłem, że rotametry są lekko zabrudzone (były delikatnie żółtawe) - instalator powiedział mi, że to po prostu lekki syf, który dostał się wraz z wodą, jako że instalacja jest nowa - mogło się tak zdarzyć, przy ponownym napełnieniu instalacji, wymianie wody będzie woda czystsza. Teraz, bo po 3 miesiącach grzania spojrzałem na owe rotametry do skrzynki, są wręcz smolisto czarne (zdjęcie)... O co tu chodzi? Przejmować się tym? Nie ma to złego wpływu na piec, ew. instalacje? Proszę o pomoc, co robić. ZDJĘCIE http://i.imgur.com/nMizs2z.jpg A potrafisz stwierdzic czy to jest woda zasyfiala czy rotametry? Bo ostatnio sciagalem grzejnik i wlasnie poleciala kompletnie czarna woda o specyficznym zapachu jak u gumolepa, ale mimo tak czarnej wody to rotametry mam czyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 09.02.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A potrafisz stwierdzic czy to jest woda zasyfiala czy rotametry? Bo ostatnio sciagalem grzejnik i wlasnie poleciala kompletnie czarna woda o specyficznym zapachu jak u gumolepa, ale mimo tak czarnej wody to rotametry mam czyste U mnie jest to samo. Zasyfione są rotametry. W wodzie jest jakiś czarny osad. Wyczyściłem rotametry i po miesiącu widac że tam gdzie jest większy przepływ robi się czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 09.02.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A co się dzieje na filtrach? Czy ktoś z Was sprawdzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 09.02.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A u mnie rotametr przytkał syf przez co słabo mi grzała jedna pętla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 10.02.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Niestety instalator nie zadbał o płukanie czyszczenie instalacji oraz zabezpieczenie odpowiednimi preparatami.Nową instalację wystarczyło wyczyścić preparatem Fernox F3 lub Sentinel X300 a po czyszczeniu dodanie do instalacji podłogowej inhibitora Fernox F1 lub Sentinel X 100 i dodanie preparatu biobójczego Fernox AF-10Jeśli nic z tym nie zrobicie problem będzie narastał.Proponuję zwrócić się do firmy która zajmuje się profesjonalnie czyszczeniem instalacjiFilm z czyszczenia.https://drive.google.com/folderview?id=0B5hjrH1yR3aYR0dwZzF4UEpYUWs&usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek wisniewski1719512756 05.03.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Niestety instalator nie zadbał o płukanie czyszczenie instalacji oraz zabezpieczenie odpowiednimi preparatami. Nową instalację wystarczyło wyczyścić preparatem Fernox F3 lub Sentinel X300 a po czyszczeniu dodanie do instalacji podłogowej inhibitora Fernox F1 lub Sentinel X 100 i dodanie preparatu biobójczego Fernox AF-10 Jeśli nic z tym nie zrobicie problem będzie narastał. Proponuję zwrócić się do firmy która zajmuje się profesjonalnie czyszczeniem instalacji Film z czyszczenia. https://drive.google.com/folderview?id=0B5hjrH1yR3aYR0dwZzF4UEpYUWs&usp=sharing Co to za firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts