wrobel27 07.02.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Witam serdecznie. jestem na etapie odwiertów pionowych pod pompę ciepła znalazłem ostatnio odwierty w technologii GRD (kilka odwiertów z jednej studni rozchodzących się promieniście) wydaje mi się to bardzo sensownym rozwiązaniem znikomo ingerującym w działkę. Proszę o opinie użytkowników tego rozwiązania ja działa w praktyce oraz innych forumowiczów co na temat tego rozwiązania myślicie ? Edytowane 7 Lutego 2016 przez wrobel27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.02.2016 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 jak ja zdecyduję się na pompę gruntową to nie będę robił odwiertów bo to za drogo tylko poziome wykopy , za koparkę dam może ze 500 zł może ciut więcej a to samo działanie , ale jak ktoś ma małą działkę to już tego wyboru nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.02.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 wydaje mi się to bardzo sensownym rozwiązaniem znikomo ingerującym w działkę. Oby żaden z Twoich sąsiadów nie wpadł w przyszłości na ten sam pomysł, bo łatwo możesz pozbyć się jednej z sond Lekko żartem, chociaż ja już trafiłem w sąsiedni odwiert na 35 metrze wiercąc obok (była konieczność i brak miejsca na działce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 12.02.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Witam serdecznie. jestem na etapie odwiertów pionowych pod pompę ciepła znalazłem ostatnio odwierty w technologii GRD (kilka odwiertów z jednej studni rozchodzących się promieniście) wydaje mi się to bardzo sensownym rozwiązaniem znikomo ingerującym w działkę. Proszę o opinie użytkowników tego rozwiązania ja działa w praktyce oraz innych forumowiczów co na temat tego rozwiązania myślicie ? Technicznie może o to ciekawe rozwiązanie, ale z tego co kojarzę to droższe rozwiązanie (chyba , że masz jakąś korzystną ofertę cenową na te odwierty) Pytanie czy warto iść w coś takiego w miejsce zwykłych pionowych odwiertów. Moim zdaniem nie. Liczy się wielkość dolnego źródła - dobrze przewymiarowane dolne źródło poziome może być znacznie wydajniejsze niż odwierty zwłaszcza przy korzystnych warunkach ziemi. Podsumowując : skoncentruj się na wielkości a przez to wydajności dź a nie innowacjach, które są moze i ciekawe technicznie, ale niekoniecznie wpłyną na funkcjonowanie pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts