kl3 07.02.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Witam Mam nadzieję że to proste pytanie. Co bardziej się opłaca pod względem ekonomicznym (zużycie węgla) kocią z podajnikiem czy kocią bez podajnika z buforem ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 07.02.2016 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Kocią z podajnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.02.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 w przypadku podłogówki to pewne jak w banku że z podajnikiem bo odpada cykliczne rozgrzewanie podłogi aż osiągnie rozsądną temperaturę , przy kaloryferach to moze na remis wychodzić ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 08.02.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Spalisz podobną ilość węgla, ale kocią z podajnikiem zapewni ciepło całą dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.02.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 w przypadku podłogówki to pewne jak w banku że z podajnikiem bo odpada cykliczne rozgrzewanie podłogi aż osiągnie rozsądną temperaturę , przy kaloryferach to moze na remis wychodzić ale mogę się mylić Zauważ, że autor wątku pytał o zestaw "zasypowy z buforem". Żadnych cyklicznych grzań podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.02.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Zauważ, że autor wątku pytał o zestaw "zasypowy z buforem". Żadnych cyklicznych grzań podłogówki. sory przeoczyłem a to zmienia postać rzeczy , tylko zachodzi pytanie czy lepiej kupić już kocioł z podajnikiem czy zasypowiec plus bufor , chyba że autor ma juz zasypowca to wydaje się że dokoptowanie bufora taniej wyjdzie ale co ze spalaniem tego nie ogarniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kl3 08.02.2016 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 sory przeoczyłem a to zmienia postać rzeczy , tylko zachodzi pytanie czy lepiej kupić już kocioł z podajnikiem czy zasypowiec plus bufor , chyba że autor ma juz zasypowca to wydaje się że dokoptowanie bufora taniej wyjdzie ale co ze spalaniem tego nie ogarniam Właśnie jestem na etapie wyboru. Kocioł zasypowy plus bufor ciepła czy z podajnikiem. Chodzi mi co taniej wyjdzie w ogrzewaniu domu. Wydawało mi się zawsze że lepiej z podajnikiem ale teraz po wyliczeniu mocy kotła już sam nie wiem z strony CieploWlasciwie.pl Tam mi wyszło że Węgiel kamienny Spalany ekonomicznie w kotle zasypowym wyniesie na sezon 2 773 zł a Węgiel (+ bufor ciepła) Spalany w kotle zasypowym z buforem ciepła wynosi 2179 zł. Po tym już zgłupiałem. Jak ktoś był by zainteresowany może to sprawdzić na http://cieplowlasciwie.pl/wynik/17yw I co teraz mam wybrać już sam nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 08.02.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 z moich doświadczeń 3 rok z podajnikiem i 18 smieciuch wychodzi że dobry piec dolniak plus poprawna instalacja z zaworem 3 lub 4 drogowym wystarczy aby dojść do wyników pieca z podajnikiem a nawet zaoszczędzić bo piec tańszy i opał również a co ważniejsze mniej "wrażliwy " - czytaj łatwiej go poprawnie spalić - a bufor zawsze możesz dołożyć ale to kolejna inwestycja moim zdaniem zbędna . "Dobre piece" masz na stronie ciepło właściwe polecane i nie polecane -ranking .Ciekaw jestem co koledzy na taką tezę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kl3 08.02.2016 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Jestem laikiem możesz mi na chłopski rozum wytłumaczyć co to jest zawór 3 lub 4 drogowym ( drożny? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.02.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Właśnie jestem na etapie wyboru. Kocioł zasypowy plus bufor ciepła czy z podajnikiem. Chodzi mi co taniej wyjdzie w ogrzewaniu domu. Wydawało mi się zawsze że lepiej z podajnikiem ale teraz po wyliczeniu mocy kotła już sam nie wiem z strony CieploWlasciwie.pl Tam mi wyszło że Węgiel kamienny Spalany ekonomicznie w kotle zasypowym wyniesie na sezon 2 773 zł a Węgiel (+ bufor ciepła) Spalany w kotle zasypowym z buforem ciepła wynosi 2179 zł. Po tym już zgłupiałem. Jak ktoś był by zainteresowany może to sprawdzić na http://cieplowlasciwie.pl/wynik/17yw I co teraz mam wybrać już sam nie wiem Ten Twój bilans cieplny jest trochę dziwny. Ściana nośna 9cm? Zrób może to jeszcze raz poprawnie lub zleć fachowcowi, to bardzo pomoże w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kl3 08.02.2016 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Masz oczywiście racje pomyliłem linki http://cieplowlasciwie.pl/wynik/17yx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 08.02.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Jestem laikiem możesz mi na chłopski rozum wytłumaczyć co to jest zawór 3 lub 4 drogowym ( drożny? ) wpisz w gogle , poczytaj i się rozjaśni sytuacja jesteś na dobrej drodze szukasz , czytaj i licz ,licz ale wszystko . Gdybym u siebie zainstalował wcześniej zawór 3 lub 4 drogowy razem ze śmieciuchem to prawdopodobnie nie kupiłbym z podajnikiem bo zyski żadne , tylko trochę wolnego od pieca 3-6 dni zależnie od temp . na zewnątrz . W dolniaku jak się nauczysz palić to standardem może być 12-24 h stałopakności a nawet dłużej lub tyle ile chcesz zależy ile wsypiesz . Jest gość co robi takie piece na zamówienie zgodnie ze sztuką to pierwsza liga . poczytaj tu ; http://forum.info-ogrzewanie.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.02.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Masz oczywiście racje pomyliłem linki http://cieplowlasciwie.pl/wynik/17yx Coraz dziwniej. Z jakiego betonu masz ściany? Z bloczka (jakiego?) czy wylewane? Dlaczego 3 pary drzwi do w sumie niewielkiego budynku (w poprzednim linku były 2)? Jeśli nowy budynek (2016rok), kto zezwolił na 7cm ocieplenia podłogi? Mowiłem popełnij wysiłek i zrób to porządnie albo zleć OZC fachowcowi. ------ Porównałem sobie dane z tych linków. Jeśli Ty nie wiesz, jakie wymiary i powierzchnię ma Twój dom, to coś mi mówi, że nic nie zbudowałeś. Ja się wypisuję... Nie jestem silny miłością. Edytowane 8 Lutego 2016 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 09.02.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) z tym ciepłowłaściwe to też dziwne kwoty podają za opał , to wyglada jak by chcieli obrzydzić spalanie węgla a nie wiarygodnie podać dane , ja też robiłem na tej stronie symulacje i podano mi że mój dom potrzebuje opału za cene 6 tys zł a ja jak narazie wydałem około 1300-1500 musiałbym ważyć resztę tego węgla a sezon powoli się kończy to jak dojadę do 2 tys zł to max , tak że wszystko trzeba brać z pewnym umiarem ,a w domu od 22 do 25 stopni żona tak lubi , całość w podłogówce , kocioł górne spalanie , defro optima komfort przewymiarowany potężnie Edytowane 9 Lutego 2016 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 13.02.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Ja przechodząc z zwykłego pieca na podajnik zaoszczędzam lekko licząc 30% opału rocznie plus chodzę do pieca co 7-11 dni a nie co dzień i w domu cieplej nie ma wahań temperatur. Cena opału raczej taka sama czy do zwykłego czy do podajnika tu i tu od 500 do 800 przynajmniej w mojej okolicy. Na pewno przy moim podajniku nie idzie ciepło w komin tak jak miało to miejsce w poprzednim piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts