marcuso86 08.02.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 WitamDziałka leży przy drodze gminnej asfaltowej. Jednak nie ma bezpośredniego dostępu do drogi - dzieli ją rów. Czy moge tylko zgłosić budowe zjazdu na posesje na gminie czy potrzebny jest projekt oraz pozwolenie na budowe itd jak kiedyś. Czy coś już sie w tej sprawie zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.02.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Witam. Zgodnie ze znowelizowanym w czerwcu 2015 roku prawem budowlanym, budowa zjazdów indywidualnych i publicznych z dróg gminnych, powiatowych i wojewódzkich nie wymaga pełnej dokumentacji projektowej i uzyskania pozwolenia na budowę. Wystarczy w tym wypadku jedynie zgłoszenie zamiaru budowy zjazdu.Od tej zasady są jednak pewne wyjątki, gdyż kwestię lokalizacji i parametrów zjazdów reguluje nie tylko prawo budowlane, ale również inne akty prawne, jak chociażby rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej ws. warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. Kiedy zjazd z drogi nie wymaga pozwolenia? Do tej pory wszystkie zjazdu z dróg publicznych wymagały wykonania projektu budowlanego (4 egzemplarze) i złożenia wniosku o decyzję pozwolenia na budowę. W praktyce procedura taka rodziła dodatkowe koszty projektu oraz istotnie wydłużała okres oczekiwania na ostateczną zgodę na budowę zjazdu. Obecnie zjazdy zlokalizowane w pasie drogi gminnej, powiatowej lub wojewódzkiej wymagają jedynie zgłoszenia do odpowiedniego organu administracji architektoniczno-budowlanej – urzędu miasta lub starostwa powiatowego. Przepis z 2015 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.02.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Witam Czy moge tylko zgłosić budowe zjazdu na posesje na gminie czy potrzebny jest projekt oraz pozwolenie na budowe itd jak kiedyś. Czy coś już sie w tej sprawie zmieniło? Zmiana dotyczy tylko, ze nie jest wymagane PnB, tylko zgłoszenie, bo obowiazuje dalej zapis: W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. Czyli uzgodnienie i projekt zjazdu dalej jest wymagane - przy czym w trybie uproszczonym jakim jest zgłoszenie, projekt zjazdu nie musi być wykonany przez osobę uprawniona. Edytowane 8 Lutego 2016 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 08.02.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245892-Zjazd-z-drogi-gminnej&p=7067790#post7067790 W linku powyżej opisałem jak u mnie to wygląda post 2. Projektu gmina nie wymagała, wystarczył opis wg. warunków, kóre gmina wydała. Pod moim niby projektem podpisała się że jest zgodnie z wytycznymi i poszło do Starostwa. 14 lutego mija termin 30 dni od zgłoszenia. Do dnia dzisiejszego nic nie otrzymałem że jest coś nie tak. Edytowane 8 Lutego 2016 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 08.02.2016 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 A gdzie znajde warunki które gmina wydała? W planie zagospodarowania bedzie to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.02.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 A gdzie znajde warunki które gmina wydała? W planie zagospodarowania bedzie to? Nie - takie (te) warunki wyda/określi zarządca drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.02.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A gdzie znajde warunki które gmina wydała? W planie zagospodarowania bedzie to? Idź do Gminy albo zadzwoń.W każdej Gminie jest osoba ,która z racji pełnienia swej funkcji pokaże kolejne etapy tej procedury.Powiedzą ci nawet do jakiego organy musisz pójść najpierw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 10.02.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) U mnie wyglądało to tak, że najpierw złożyłam prośbę o wydanie warunków dostępu do drogi publicznej, potem o zgodę na lokalizację zjazdu i musiałam uzgadniać w gminie projekt zjazdu. Projektantce przez telefon urzędnik powiedział co i jak sobie życzy, zatwierdził projekt i wystawił do tego decyzję dając jednocześnie prawo do dysponowania pasem drogowym na czas budowy. To było w lipcu zeszłego roku, czyli już po wejściu nowych przepisów. PS. Całe szczęście, że nikt ode mnie nie wymagał operatu wodno-prawnego Bo niektórzy mając rów na działce musieli jeszcze taki dokument załatwiać... Edytowane 10 Lutego 2016 przez mother_nature Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 05.04.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) witam!mam wydaną zgodę na lokalizację zjazdu z drogi gminnej i za jakieś dwa tygodnie chciałbym zacząć budowę ogrodzenia. problem w tym, że jeszcze nie złozyłem w gminie zgłoszenia. jak złożę i będę musiał czekać 30 dni to mi ekipa zwieje, bo mają inne roboty. a jak nie zgłoszę? czy później będzie problem z naniesieniem zjazdu na mapę albo odbiorem budynku? Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez mj2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.04.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 ... zjazd drogowy ( łączący działkę z drogą publiczną ) powinien być naniesiony w Projekcie Zagospodarowania Działki, który stanowi część Projektu Budowlanego.- zgodnie z wydanym Zapewnieniem i Warunkami Technicznymi zjazdu wydanymi przez zarządcę ( właściciela ) drogi. Jeśli realizujesz obiekt zgodnie z projektem ( i PnB ) nie powinieneś mieć problemów z odbiorem budynku, natomiast KAŻDA zmiana w zagospodarowaniu jest ZMIANĄ ISTOTNĄ, prowadzącą wprost do projektu zamiennego. Dot. np. zmiany lokalizacji zjazdu w stosunku do zatwierdzonego Projektu Budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 20.04.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 sprawa wyjaśniona - zjazd naniesiony w projekcie zagospodarowania działki był jedynie wstępną jego lokalizacją i w żadnym wypadku nie jest ostateczną. najpierw wystąpiłem do gminy z prośbą o wyrażenie zgody na wykonanie zjazdu z drogi gminnej - urząd bez problemu wydał zgodę na nową lokalizację i sam uzgodnił to z gminnym zakładem gospodarki komunalnej. następnie na początku kwietnia w moim starostwie złożyłem zgłoszenie budowy zjazdu w nowej lokalizacji, innej niż w pierwotnie złożonym projekcie zagospodarowania. musiałem jedynie uzyskać zgodę na odrolnienie - od ręki - i temat zamknięty w dwa tygodnie. formalnie muszę odczekać do 30 dni, ale mam już nieoficjalną informację, że sprawa idzie do archiwum - czyli starostwo nie będzie wnosić uwag do mojego wnioskupoza tym wszystko potwierdzone w nadzorze budowlanym - nie będzie problemów przy odbiorze.zatem nasze urzędy nie są takie złe i wiele rzeczy można załatwić bez nerwów i długiego oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b7765 26.11.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) Wymyśl ustawy o drogach publicznych Art. 40. 1. Zajęcie pasa drogowego na cele niezwiązane z budową, przebudową, remontem, utrzymaniem i ochroną dróg wymaga zezwolenia zarządcy drogi, w drodze decyzji administracyjnej. natomiast zgodnie z rozporządzeniem Ministra Transportu i*Gospodarki Morskiej w*sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie zjazd to: rozumie się przez to część drogi na połączeniu z*drogą niebędącą drogą publiczną lub na połączeniu drogi z*dojazdem do nieruchomości przy drodze; zjazd nie jest skrzyżowaniem; Można zaliczyć to jako element drogi, a budowa zjazdu wydaje mi się, że jest związana z budową, przebudową, remontem, utrzymaniem i ochroną dróg, więc nie należy się zwracać o zezwolenie na zajęcie pasa drogowego? Jak postępowaliście w przypadku zgłoszenia zjazdu na zgłoszenie, wnosiliście o zajęcie pasa drogowego?? Edytowane 26 Listopada 2016 przez b7765 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 14.01.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Czy zjazd z drogi publicznej gminnej podlega odbiorowi? Jeśli tak to kto go ma odebrać, nigdzie nie ma informacji na ten temat. W moim przypadku mam pozwolenie na budowę domu, szamba i zjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 14.01.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Od 1.01.2017 zjazd z drogi gminnej nie wymaga nawet zgłoszenia Potrzebne jest tylko uzgodnienie z gminą oraz ewentualnie pozwolenie wodnoprawne na przepust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 15.01.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Mam projekt, uzgodnienie i zgłoszenie zajęcia pasa drogowego. We wniosku z PINB mam pozycję "protokół odbioru zjazdu" i dlatego pytam Edit: Dzwoniłem dziś do Urzędu Miejskiego, Pani urzędnik przyjedzie zobaczyć zjazd, jeśli nie będzie zastrzeżeń - wyda protokół Edytowane 16 Stycznia 2017 przez kravat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 30.03.2017 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Okazało sie że moja droga jest drogą powiatową. Złożyłem wniosek o wykonanie zjazdu z drogi do starostwa powiatowego. Dostałem odpowiedz że wyrażają zgode lecz przed wykonaniem zjazdu mam przyjść do nich uzgodnić jego wykonanie. A wiec mam pytanie. Działka jest narazie totalnie pusta. Nie ma dostępu do wody oraz prądu. Muszę wykonać wjazd na działkę przez rów. Przpust ma mieć średnice 400. Jak do najlepiej wykonać aby mostek wytrzymał wjazd samochodów cieżarowych potrzebnych do budowy (gruszka z betonem, wanna z piachem itd).Czy zastosować rure kabowaną czy rury betonowe(które trzeba bedzie połączyć na zaprawie). Zasypać tłuczniem czy najpierw piachem a potem tłuczniem. Co zrobić z murami oporowymi (dodam że nie mam możliwości ich zalania ponieważ działka jest nieuzbrojona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.03.2017 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Dostałem odpowiedz że wyrażają zgode lecz przed wykonaniem zjazdu mam przyjść do nich uzgodnić jego wykonanie. A nie masz czasem zrobić (zlecić) projektu zjazdu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 30.03.2017 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 nie chce nic mówić, ale ja musiałem mieć projekt zjazdu, uzgodnienia z zespołem administracji i dróg itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 30.03.2017 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 NIENaczelnik powiedział że przepisy sie zmieniły (od roku albo dłużej) i nie trzeba mieć projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 30.03.2017 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 nie chce nic mówić, ale ja musiałem mieć projekt zjazdu, uzgodnienia z zespołem administracji i dróg itp Kiedy wykonywałeś zjazd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts