Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła vitocal 242-g - ciepla woda

sszakallx

Recommended Posts

Witam

Posiadam pompę ciepla vitocal 242-g wraz z instalacja solarna

Na pompie ustawioną mam temperaturę 44 stopni czas pracy od 4-8 później od 15-24

o godzinie 20 woda nagrzana jest to 37 stopni więcej w gore nie chce się podnieś od czego to może być uzależnione

Zgłaszaliśmy problem instalatowy i włączył nam grzałkę elektryczne i wówczas się nagrzewała ale to chyba nie oto chodzi by była włączona grzałka elektryczna proszę o informacje i rady co może być problemem wszelkie zdjęcia konfiguracji mogę umieścić ( pompa cały czas jest na gwarancji o z ciepla woda problemy mamy cały czas :/)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Posiadam pompę ciepla vitocal 242-g wraz z instalacja solarna

Na pompie ustawioną mam temperaturę 44 stopni czas pracy od 4-8 później od 15-24

o godzinie 20 woda nagrzana jest to 37 stopni więcej w gore nie chce się podnieś od czego to może być uzależnione

Zgłaszaliśmy problem instalatowy i włączył nam grzałkę elektryczne i wówczas się nagrzewała ale to chyba nie oto chodzi by była włączona grzałka elektryczna proszę o informacje i rady co może być problemem wszelkie zdjęcia konfiguracji mogę umieścić ( pompa cały czas jest na gwarancji o z ciepla woda problemy mamy cały czas :/)

Pozdrawiam

pompa ciepla + solary - zrobiles deal zycia :D pomijam sama firme pompy

...Posiadam pompę ciepla vitocal 242-g wraz z instalacja solarna

o godzinie 20 woda nagrzana jest to 37 stopni więcej w gore nie chce się podnieś...

Przecież ten model podobno umożliwia podgrzanie wbudowanego zbiornika 220l do 50*C.

Instalator twierdzi, że taka temperatura to tylko przy pomocy grzałki?

Edytowane przez Zigobar

Przecież ten model podobno umożliwia podgrzanie wbudowanego zbiornika 220l do 50*C.

Instalator twierdzi, że taka temperatura to tylko przy pomocy grzałki?

mi sie zdaje ze do końca nie chce nam powiedzieć i dlatego tutaj napisałem zapytanie

Na cale szczęście pompe mam jeszcze na gwarancji ,ale nie chce mi sie wierzyć ze pompa nie daje rady nagrzać wody do 43 stopni bez uzycia grzalki tym bardziej ze sa jeszcze solary :/

cisnienie na pompie mam 0,5 bar jak nie pracuje, podczas pracy 1,3 przypuszczam ze problem tkwi w cisnienie

Problemem jest to że Twój instalator nie ma bladego pojęcia o wykonanej instalacji i o pompie ciepła. Szacunek że umiał włączyć grzałki...

Instalator powinien Ci definitywnie wytłumaczyć jak ustawiać, co ustawiać i czego ustawienia dotyczą....

Przypuszczasz że "problem tkwi w cisnienie" -jakie ciśnienie? Czego ciśnienie? Manometrów w instalacji możesz mieć cztery i o który chodzi w tym przypadku?

Wrzuciłem zapytanie u "ekspertów", tylko czy marketingowiec zada sobie trochę trudu i czy podeśle tu kogoś "technicznego"?.

Sprawa nie perspektywiczna bo klient już zakupił, ale kto wie...

perspektywiczna bo można teraz udowodnić klientowi że jednak do tej specjalnie zdławionej pompy musi koniecznie kupić kociołek najlepiej firmowy co by dobrze współpracował

Nie czepiam się, tylko dziwi mnie przerost formy nad treścią (w temacie "EKSPERTÓW" na tym forum).

Akurat konsultant/przedstawiciel Viessmanna wykazuje się aktywnością i coś sensownego czasami powiada, z tego co zdążyłem zauważyć. W odróżnieniu od "konsultanta marki Buderus" - ten to zwyczajnie sięgnął dna i tam tkwi.

Też jestem ciekaw przyczyny tego problemu i mam nadzieję że autor dotrze do niej.

Witam

Z góry dziękuje za zainteresowanie się moim problemem

Pompa uruchomiona została w listopadzie 2014 roku i od samego początku były problemy po tygodniu od uruchomienia została wymieniona sprężarka na gwarancji.

Odkąd pamiętam z pompa cały czas cos się działo a to nie grzało domu a to chodziło 200h tygodniowo itp. Instalator twierdził ze to pierwsze uruchomienie pompy i tak to musi działaś nie wspominając o tym ze mięliśmy załączone ogrzewanie elektryczne, włączona grzałkę itp. Rachunki wychodziły na 2 miesiące po 1500 zł ale instalator wspominał ze to tak na początku zawsze jest, jak w kwietniu dostaliśmy rachunek podobny zaniepokoilo mnie i napisałem pierwszy post na forum …..

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237532-Pompa-Ciep%C5%82a-Pierwsze-uruchomienie-zuzycie-pradu

Grzałkę wyłączyłem i rachunki się na całe szczescie zmniejszyły

Dom ocieplony jest styropianem grafitowym 15cm, poddasze wełna 25cm

Odwierty pionowe 100m

Jeżeli chodzi o ciepła wodę do w sierpniu założyliśmy solary do pazdziernika było wszystko ok. a pozniej z nowy problemy z ciepła woda zgłaszaliśmy cos porobił pochodziło przez jakiś czas dobrze i znowu powróciło grzanie cieplej wody do 32 stopni wówczas instalator załączył ogrzewanie elektrycznie , ja się tym nie interesowałem bo woda nagrzana była do 42 stopni wiec jest ok. Az pewnego dnia zerknolem z ciekawości ustawienia i patrzę załaczona grzała miesiąc temu ja wyłączyłem i temperatura wody 37 stopni max w dodatku zauważyłem ze na buforze od ogrzewania podlogowego cisnienie 0,5 bara a dzis już jest 0,3 i znowu cos jest nie tak cały czas problemy pytanie co teraz instalator mi powie za tydzień ma podjecha i teraz wole być przygotowany

Witam,

czy woda w baterii rzeczywście osiąga 37stC czy może jest cieplejsza i bliżej jej do 44stC? Czy taki stan utrzymuje się od początku uruchomienia czy pojawił się po jakimś czasie?

Leo

baterie prysznicowa mamy z termostatem jak woda na pompie pokazywała 42 to była faktycznie goraca i na termostacie ustawilismy temp. 38 stopni a teraz jak nam pokazuje 37 to mamy na termostacie temperaturę ustawiona maksymalnie i tak chlodna leci

Witam

Z góry dziękuje za zainteresowanie się moim problemem

Pompa uruchomiona została w listopadzie 2014 roku i od samego początku były problemy po tygodniu od uruchomienia została wymieniona sprężarka na gwarancji.

Odkąd pamiętam z pompa cały czas cos się działo a to nie grzało domu a to chodziło 200h tygodniowo itp. Instalator twierdził ze to pierwsze uruchomienie pompy i tak to musi działaś nie wspominając o tym ze mięliśmy załączone ogrzewanie elektryczne, włączona grzałkę itp. Rachunki wychodziły na 2 miesiące po 1500 zł ale instalator wspominał ze to tak na początku zawsze jest, jak w kwietniu dostaliśmy rachunek podobny zaniepokoilo mnie i napisałem pierwszy post na forum …..

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237532-Pompa-Ciep%C5%82a-Pierwsze-uruchomienie-zuzycie-pradu

Grzałkę wyłączyłem i rachunki się na całe szczescie zmniejszyły

Dom ocieplony jest styropianem grafitowym 15cm, poddasze wełna 25cm

Odwierty pionowe 100m

Jeżeli chodzi o ciepła wodę do w sierpniu założyliśmy solary do pazdziernika było wszystko ok. a pozniej z nowy problemy z ciepła woda zgłaszaliśmy cos porobił pochodziło przez jakiś czas dobrze i znowu powróciło grzanie cieplej wody do 32 stopni wówczas instalator załączył ogrzewanie elektrycznie , ja się tym nie interesowałem bo woda nagrzana była do 42 stopni wiec jest ok. Az pewnego dnia zerknolem z ciekawości ustawienia i patrzę załaczona grzała miesiąc temu ja wyłączyłem i temperatura wody 37 stopni max w dodatku zauważyłem ze na buforze od ogrzewania podlogowego cisnienie 0,5 bara a dzis już jest 0,3 i znowu cos jest nie tak cały czas problemy pytanie co teraz instalator mi powie za tydzień ma podjecha i teraz wole być przygotowany

ludzie, jak mozna dac sie tak robic w wała? trzeba chyba byc bardzo bogatym, bo wiem ile kosztuje pompa z wieska... do tego jeszcze ktos wam polecil solary, a wy kupujecie jak leci. moze za chwile kaze dokupic piec na olej z wieska czy inne paliwko to wylozycie zloto i kupicie. nie wiem gdzie trzeba miec rozum, by tak sie dac dymac.