sszakallx 08.02.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 WitamPosiadam pompę ciepla vitocal 242-g wraz z instalacja solarna Na pompie ustawioną mam temperaturę 44 stopni czas pracy od 4-8 później od 15-24 o godzinie 20 woda nagrzana jest to 37 stopni więcej w gore nie chce się podnieś od czego to może być uzależnioneZgłaszaliśmy problem instalatowy i włączył nam grzałkę elektryczne i wówczas się nagrzewała ale to chyba nie oto chodzi by była włączona grzałka elektryczna proszę o informacje i rady co może być problemem wszelkie zdjęcia konfiguracji mogę umieścić ( pompa cały czas jest na gwarancji o z ciepla woda problemy mamy cały czas :/) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 08.02.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Witam Posiadam pompę ciepla vitocal 242-g wraz z instalacja solarna Na pompie ustawioną mam temperaturę 44 stopni czas pracy od 4-8 później od 15-24 o godzinie 20 woda nagrzana jest to 37 stopni więcej w gore nie chce się podnieś od czego to może być uzależnione Zgłaszaliśmy problem instalatowy i włączył nam grzałkę elektryczne i wówczas się nagrzewała ale to chyba nie oto chodzi by była włączona grzałka elektryczna proszę o informacje i rady co może być problemem wszelkie zdjęcia konfiguracji mogę umieścić ( pompa cały czas jest na gwarancji o z ciepla woda problemy mamy cały czas :/) Pozdrawiam pompa ciepla + solary - zrobiles deal zycia pomijam sama firme pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 08.02.2016 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 pompa ciepla + solary - zrobiles deal zycia pomijam sama firme pompy to napewno ( wkurza mnie ta woda tyko i sie zastanawiam czy jest jakis blad w instalacji a moze ustawien ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.02.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 sie zastanawiam czy jest jakis blad w instalacji a moze ustawien 1. Instalator? 2. Serwis, jest chyba na gwarancji jeszcze? Zadałeś pytanie w rodzaju "mam samochód xx i silnik nie przyspiesza powyżej 2800obr/min.... Proszę o pomoc" Jak mamy zdiagnować to na odległość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 08.02.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Instalator był przecież. Grzałkę podłączył i jest git;) Swoją drogą super ten instalator:( i potem powstają mity jakie to te pompy są do dooopy. Kwestię solarów lepiej przemilczę, bo nie chciałbym już kopać lezącego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 08.02.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) ...Posiadam pompę ciepla vitocal 242-g wraz z instalacja solarna Na pompie ustawioną mam temperaturę 44 stopni czas pracy od 4-8 później od 15-24 o godzinie 20 woda nagrzana jest to 37 stopni więcej w gore nie chce się podnieś... Przecież ten model podobno umożliwia podgrzanie wbudowanego zbiornika 220l do 50*C. Instalator twierdzi, że taka temperatura to tylko przy pomocy grzałki? Edytowane 8 Lutego 2016 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 08.02.2016 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Przecież ten model podobno umożliwia podgrzanie wbudowanego zbiornika 220l do 50*C. Instalator twierdzi, że taka temperatura to tylko przy pomocy grzałki? mi sie zdaje ze do końca nie chce nam powiedzieć i dlatego tutaj napisałem zapytanie Na cale szczęście pompe mam jeszcze na gwarancji ,ale nie chce mi sie wierzyć ze pompa nie daje rady nagrzać wody do 43 stopni bez uzycia grzalki tym bardziej ze sa jeszcze solary :/ cisnienie na pompie mam 0,5 bar jak nie pracuje, podczas pracy 1,3 przypuszczam ze problem tkwi w cisnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.02.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Problemem jest to że Twój instalator nie ma bladego pojęcia o wykonanej instalacji i o pompie ciepła. Szacunek że umiał włączyć grzałki... Instalator powinien Ci definitywnie wytłumaczyć jak ustawiać, co ustawiać i czego ustawienia dotyczą.... Przypuszczasz że "problem tkwi w cisnienie" -jakie ciśnienie? Czego ciśnienie? Manometrów w instalacji możesz mieć cztery i o który chodzi w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.02.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Ale przecież niedawno był tu doradca tej firmy może jego zapytać co i jak pewnie doradzi dokupienie kotła no bo jak można z zimnego powietrza ogrzać dom i jeszcze c.w.u. (solary już są to nie doradzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.02.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 był tu doradca tej firmy może jego zapytać Wrzuciłem zapytanie u "ekspertów", tylko czy marketingowiec zada sobie trochę trudu i czy podeśle tu kogoś "technicznego"?. Sprawa nie perspektywiczna bo klient już zakupił, ale kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.02.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Wrzuciłem zapytanie u "ekspertów", tylko czy marketingowiec zada sobie trochę trudu i czy podeśle tu kogoś "technicznego"?. Sprawa nie perspektywiczna bo klient już zakupił, ale kto wie... perspektywiczna bo można teraz udowodnić klientowi że jednak do tej specjalnie zdławionej pompy musi koniecznie kupić kociołek najlepiej firmowy co by dobrze współpracował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.02.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Fakt. Na zimę przydałby się kociołek, latem solar załatwi sprawę. I GIT.Jest o co się bić, panowie handlowcy, PR-owcy i marketingowcy... Przepraszam za sarkazm. Klientowi nie jest do śmiechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonard80 09.02.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Witam,czy woda w baterii rzeczywście osiąga 37stC czy może jest cieplejsza i bliżej jej do 44stC? Czy taki stan utrzymuje się od początku uruchomienia czy pojawił się po jakimś czasie?Leo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 09.02.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 sszakallxUkład uruchomiłeś w listopadzie 2014r. i do niedawna PC grzała CWU do 44*C?Obecnie podczas grzania CWU, po osiągnięciu 37*C w zbiorniku następuje wyłączenie sprężarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.02.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Zaraz na pewno sam Viesio pomoże. Wykupili płatne profile to na pewno komuś płacą za śledzenie forum i budowanie dobrego wizerunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonard80 09.02.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 wihajster a co się czepiasz? to raczej dobrze dla nich a już na pewno dla autora postu. a temat wydaje się ciekawy i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi od autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.02.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Nie czepiam się, tylko dziwi mnie przerost formy nad treścią (w temacie "EKSPERTÓW" na tym forum).Akurat konsultant/przedstawiciel Viessmanna wykazuje się aktywnością i coś sensownego czasami powiada, z tego co zdążyłem zauważyć. W odróżnieniu od "konsultanta marki Buderus" - ten to zwyczajnie sięgnął dna i tam tkwi. Też jestem ciekaw przyczyny tego problemu i mam nadzieję że autor dotrze do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 09.02.2016 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 WitamZ góry dziękuje za zainteresowanie się moim problemem Pompa uruchomiona została w listopadzie 2014 roku i od samego początku były problemy po tygodniu od uruchomienia została wymieniona sprężarka na gwarancji.Odkąd pamiętam z pompa cały czas cos się działo a to nie grzało domu a to chodziło 200h tygodniowo itp. Instalator twierdził ze to pierwsze uruchomienie pompy i tak to musi działaś nie wspominając o tym ze mięliśmy załączone ogrzewanie elektryczne, włączona grzałkę itp. Rachunki wychodziły na 2 miesiące po 1500 zł ale instalator wspominał ze to tak na początku zawsze jest, jak w kwietniu dostaliśmy rachunek podobny zaniepokoilo mnie i napisałem pierwszy post na forum …..http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237532-Pompa-Ciep%C5%82a-Pierwsze-uruchomienie-zuzycie-praduGrzałkę wyłączyłem i rachunki się na całe szczescie zmniejszyły Dom ocieplony jest styropianem grafitowym 15cm, poddasze wełna 25cm Odwierty pionowe 100m Jeżeli chodzi o ciepła wodę do w sierpniu założyliśmy solary do pazdziernika było wszystko ok. a pozniej z nowy problemy z ciepła woda zgłaszaliśmy cos porobił pochodziło przez jakiś czas dobrze i znowu powróciło grzanie cieplej wody do 32 stopni wówczas instalator załączył ogrzewanie elektrycznie , ja się tym nie interesowałem bo woda nagrzana była do 42 stopni wiec jest ok. Az pewnego dnia zerknolem z ciekawości ustawienia i patrzę załaczona grzała miesiąc temu ja wyłączyłem i temperatura wody 37 stopni max w dodatku zauważyłem ze na buforze od ogrzewania podlogowego cisnienie 0,5 bara a dzis już jest 0,3 i znowu cos jest nie tak cały czas problemy pytanie co teraz instalator mi powie za tydzień ma podjecha i teraz wole być przygotowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 09.02.2016 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Witam, czy woda w baterii rzeczywście osiąga 37stC czy może jest cieplejsza i bliżej jej do 44stC? Czy taki stan utrzymuje się od początku uruchomienia czy pojawił się po jakimś czasie? Leo baterie prysznicowa mamy z termostatem jak woda na pompie pokazywała 42 to była faktycznie goraca i na termostacie ustawilismy temp. 38 stopni a teraz jak nam pokazuje 37 to mamy na termostacie temperaturę ustawiona maksymalnie i tak chlodna leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 09.02.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Witam Z góry dziękuje za zainteresowanie się moim problemem Pompa uruchomiona została w listopadzie 2014 roku i od samego początku były problemy po tygodniu od uruchomienia została wymieniona sprężarka na gwarancji. Odkąd pamiętam z pompa cały czas cos się działo a to nie grzało domu a to chodziło 200h tygodniowo itp. Instalator twierdził ze to pierwsze uruchomienie pompy i tak to musi działaś nie wspominając o tym ze mięliśmy załączone ogrzewanie elektryczne, włączona grzałkę itp. Rachunki wychodziły na 2 miesiące po 1500 zł ale instalator wspominał ze to tak na początku zawsze jest, jak w kwietniu dostaliśmy rachunek podobny zaniepokoilo mnie i napisałem pierwszy post na forum ….. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237532-Pompa-Ciep%C5%82a-Pierwsze-uruchomienie-zuzycie-pradu Grzałkę wyłączyłem i rachunki się na całe szczescie zmniejszyły Dom ocieplony jest styropianem grafitowym 15cm, poddasze wełna 25cm Odwierty pionowe 100m Jeżeli chodzi o ciepła wodę do w sierpniu założyliśmy solary do pazdziernika było wszystko ok. a pozniej z nowy problemy z ciepła woda zgłaszaliśmy cos porobił pochodziło przez jakiś czas dobrze i znowu powróciło grzanie cieplej wody do 32 stopni wówczas instalator załączył ogrzewanie elektrycznie , ja się tym nie interesowałem bo woda nagrzana była do 42 stopni wiec jest ok. Az pewnego dnia zerknolem z ciekawości ustawienia i patrzę załaczona grzała miesiąc temu ja wyłączyłem i temperatura wody 37 stopni max w dodatku zauważyłem ze na buforze od ogrzewania podlogowego cisnienie 0,5 bara a dzis już jest 0,3 i znowu cos jest nie tak cały czas problemy pytanie co teraz instalator mi powie za tydzień ma podjecha i teraz wole być przygotowany ludzie, jak mozna dac sie tak robic w wała? trzeba chyba byc bardzo bogatym, bo wiem ile kosztuje pompa z wieska... do tego jeszcze ktos wam polecil solary, a wy kupujecie jak leci. moze za chwile kaze dokupic piec na olej z wieska czy inne paliwko to wylozycie zloto i kupicie. nie wiem gdzie trzeba miec rozum, by tak sie dac dymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts