Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła vitocal 242-g - ciepla woda

sszakallx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

żadnych pieniędzy ode mnie nie otrzyma, ma zrobić tak by działało i tyle w końcu za to zapłaciłem

Kolego, nie wiem na co czekasz. Czy instalator jest także autoryzowanym serwisem Viessmanna? Jeżeli tak, to zwróć się bezpośrednio do centrali firmy, jeśli nie, to wezwij najbliższy Tobie serwis.

Utrzymywanie prawidłowego ciśnienia w instalacji należy do Ciebie.

Na pompie ustawioną mam temperaturę 44 stopni czas pracy od 4-8 później od 15-24

A dlaczego tak??

ja ma 24 na dobe ustawione na 50 stopni. Uważasz że to zapewni oszczednosć? albo zapewni że w tych temp będziesz mial te zadaną temperaturę?Jest coś takiego jak histereza i możesz mieć o 7-8 stopni niższą temp w zbiorniku i pompa sie nie uruchomi. Pierwszą rzeczą jaką bym zrobił na Twoim miejscu to absolutnie wyłączyłbym grzałkę. W ogóle ja wymontuj i wsadz instalatorowi w buty. Drugą rzeczą to ustawiłbym stałą temperaturę dla CWU na cała dobę, i ustaw nie 44 a np 50. I dopiero zacząć obserwacje. Napisz jeszcze co z tymi ciśnieniami. na czym i jakie masz cisnienie.

A wam koledzy doradcy wszystkim chcialbym pogratulować, dwie strony dyskusji i każdy tekst jest wysmianiem inwestora.

Kiedyś tu sobie pomagaliśmy.

A w ogole jak czytam ten watek to mam jakieś dziwne odczucia. Gdzieś tam napisałeś że pompa ma 7,2 kWh - wydaje mi sie że typoszereg to 7,7 kWh.

Masz 120 m2 podlogi, 200 mb odiertow. Ten układ powinien byc sporo przewymiarowany jak na Twój dom.

Piszesz że pompa działała ponad 200 godzin tyg a ja nie widziałem tygodnia który miałby więcej niż 168 godzin, jakoś to wszystko dziwnie brzmi. Masz bufor? może masz mieszcze na rozdzielaczach i dodatkowo jeszcze bufor. Wstaw foty kotłowni, rozdzielacza, wowczas mysle ze pomożemy. Mnie na odległość dało sie pomóc, a wiązało się to równiez z przerobkami

Edytowane przez photos

no i zostaje pytanie - czy czapka została skończona??

photos - wg mnie nie ma sensu ustawiać grzania CWU 24h/dobre. Podniesienie temperatury jak najbardziej, ale po co grzać wodę cały czas?

On ma zbiornik 170 badz 220 L. Grzanie w drugiej taryfie i tak nie wystarczy, bo zbiornik okaże się zbyt mały. Ale taki jest tego plus że dosyć szybko podgrzewa cały zbiornik i można ustawic temperature całodobowo, ja tak mam i nie odczuwam większych rachunków.

To w jego przypadku w pierwszej kolejnosci pozwoli wykluczyc jakies zle ustawienia na pompie w celu uzyskania zadanej tem CWU

photos - ja też mam taki(podobny) zbiornik - znam jego wady i zalety. I mam ustawione okienka grzania od 5-6, 14-15 i 17:15-21 (od poniedziałku do piątku - weekend są inne ustawienia) Po co miałaby się grzać CWU w godzinach kiedy śpię i kiedy nie ma mnie w domu?!?

jak się kilka razy w miesiącu nocy załączy grzanie CWU to sie nic nie stanie, pytanie tylko po co?

Z tego co pisał sszakallx jest jakiś problem z pompą, bo nie dochodzi chyba do zadanej temperatury (bez grzałki)....

żeby to ustalic, nie trzeba grzać CWU cały czas

ludzie, jak mozna dac sie tak robic w wała? trzeba chyba byc bardzo bogatym, bo wiem ile kosztuje pompa z wieska... do tego jeszcze ktos wam polecil solary, a wy kupujecie jak leci. moze za chwile kaze dokupic piec na olej z wieska czy inne paliwko to wylozycie zloto i kupicie. nie wiem gdzie trzeba miec rozum, by tak sie dac dymac.

A Ty jesteś ekspertem w każdej dziedzinie?

Człowiek chciał mieć "czyste" ogrzewanie, założył PC i bardzo dobrze.

A że "coś" nie działa to nie jego wina tylko instalacji (urządzenia).

Dlatego niech EKSPERCI z tego forum zajmą się pomaganiem a nie obrażaniem....

A Ty jesteś ekspertem w każdej dziedzinie?

Człowiek chciał mieć "czyste" ogrzewanie, założył PC i bardzo dobrze.

A że "coś" nie działa to nie jego wina tylko instalacji (urządzenia).

Dlatego niech EKSPERCI z tego forum zajmą się pomaganiem a nie obrażaniem....

Zauważ, że to sami właściciele klimatyzatorów marki P oni mają tak niesamowite urządzenia, o których inżynierom z V nawet się nie śniło.

witam

Masz racje tydzien niema 200h napisalem o 200 h bo na samym poczatku jak pompa zostala uruchomiona chodzila po 150h tygodniowa caly czas czasem nawet 140 i mnie to wkurzało a wiadomo zeby nie była ustawiona praca na 24h bo wtedy zapewne by bylo 168

aktualne wyniki pompa ustawiona na 21 stopni 20160209_200037.jpg cisnienie na buforze ogrzewania podlogowego20160209_200120.jpg wieczorkiem wrzuce zdjecia kotlowni moge rowniez umieszczyc konfiguracje co i jak mam poustawiane

praca pompy ciepła rok temu od listopada do kwietnia IMG_4872.jpg

20160209_200046.jpg

Edytowane przez sszakallx

A dlaczego tak??

ja ma 24 na dobe ustawione na 50 stopni. Uważasz że to zapewni oszczednosć? albo zapewni że w tych temp będziesz mial te zadaną temperaturę?Jest coś takiego jak histereza i możesz mieć o 7-8 stopni niższą temp w zbiorniku i pompa sie nie uruchomi. Pierwszą rzeczą jaką bym zrobił na Twoim miejscu to absolutnie wyłączyłbym grzałkę. W ogóle ja wymontuj i wsadz instalatorowi w buty. Drugą rzeczą to ustawiłbym stałą temperaturę dla CWU na cała dobę, i ustaw nie 44 a np 50. I dopiero zacząć obserwacje. Napisz jeszcze co z tymi ciśnieniami. na czym i jakie masz cisnienie.

A wam koledzy doradcy wszystkim chcialbym pogratulować, dwie strony dyskusji i każdy tekst jest wysmianiem inwestora.

Kiedyś tu sobie pomagaliśmy.

dziś jak wrócę ustawie grzanie wody na 24h i podniosę do 50 stopni zobaczymy jaki rezultat bedzie czy sie nagrzeje woda powyzej 37 stopni grzałke mam wyłaczona wspomnie jeszcze ze posiadam solary i momo to jest temp. 37stopni

bym zapomniał rok temu również mieliśmy problemy z ciepla woda i tez temp. była 37 stopni

wiec może faktycznie z pompa coś jest nie tak :( ( zerknąłem korespondencje z instalatorem gdyż wole wszystko mieć na piśmie i tel spraw nie załatwiam )

A w ogole jak czytam ten watek to mam jakieś dziwne odczucia. Gdzieś tam napisałeś że pompa ma 7,2 kWh - wydaje mi sie że typoszereg to 7,7 kWh.

Masz 120 m2 podlogi, 200 mb odiertow. Ten układ powinien byc sporo przewymiarowany jak na Twój dom.

początkowo odwierty miałby byc zrobione po 90m pozniej nastapiła zmiana na 100m inwestor powiedział ze lepiej pompa bedzie sie sprawować (badania geologiczne mieliśmy robione)

z kosztorysu

kompaktowa centrala Vitocal 242-G o mocy 7,7kW

– regulator pogodowy Vitotronic 200 WO1B

– zintegrowany podgrzewacz wody użytkowej o poj.220l do współpracy z solarem

– wbudowany zawór przełączny trybu pracy c.o – cwu

– wbudowana pompa obiegu pierwotnego - solanki

– wbudowana pompa obiegu wtórnego – grzewczego

– współczynnik efektywności COP 4,3

osprzet

grupa bezpieczenstwa 3bar obiegu grzewczego 1kpl

– grupa bezpieczeństwa 3bar obiegu solanki 1kpl

– naczynie przeponowe obiegu solanki Reflex 25l 1szt

– naczynie przeponowe obiegu grzewczego Reflex 50l 1szt

– pompa cyrkulacyjna cwu 1szt

– kontroler faz sprężarki 1szt

– zestaw przyłączeniowy obiegu grzewczego 1kpl

– zestaw przyłączeniowy obiegu solanki 1kpl

– zawory kulowe dn32,25,20,15 1kpl

– zawory zwrotne dn32,25 i dn15 1kpl

– naczynie przeponowe 12l Reflex 6bar 1szt

– konsola i szybkozłącze do naczynia Reflex 3kpl

– bufor wody grzewczej 200l 1szt

– czujniki temperatury wody grzewczej 2szt

Instalacja solarna z kolektorami Vitosol 200T

- Kolektor płaski 1xVitosol200 T 2m2 1szt

- Zestaw przyłaczeniowy 1kpl

- Zestaw montażowy na dachu pochyłym 1kpl

- Zestaw pompowy Solar Divicon 1szt

- Grupa bezpieczeństwa 1kpl

- Naczynie przeponowe Solar 18l 1szt

- Złączka zaciskowa z odpowietrznikiem 1kpl

- Czynnik roboczy Tyfocor 25l

- Czujnik temperatury kolektora 1szt

- Złączka przyłączeniowa do zasobnika cwu 1kpl

- Rura karbowana 2xdn16 z izolacją 15mb 1kpl

Witam

Posiadam pompę ciepla vitocal 242-g wraz z instalacja solarna

Na pompie ustawioną mam temperaturę 44 stopni czas pracy od 4-8 później od 15-24

o godzinie 20 woda nagrzana jest to 37 stopni więcej w gore nie chce się podnieś od czego to może być uzależnione

Zgłaszaliśmy problem instalatowy i włączył nam grzałkę elektryczne i wówczas się nagrzewała ale to chyba nie oto chodzi by była włączona grzałka elektryczna proszę o informacje i rady co może być problemem wszelkie zdjęcia konfiguracji mogę umieścić ( pompa cały czas jest na gwarancji o z ciepla woda problemy mamy cały czas :/)

Pozdrawiam

Podtrzymuje pytanie przedmówcy - czy instalator był naszym oficjalnym instalatorem?

Mamy całodobowy serwis zadzwoń i zgłoś problem - podaje numer: 801 0801 24

Najpewniej będzie wszystko na spokojnie wyjaśnić, rzeczywiście nie powinno być tak, że cały czas ratunkiem jest grzałka elektryczna, ale informacji o całej instalacji mamy bardzo mało.

Podtrzymuje pytanie przedmówcy - czy instalator był naszym oficjalnym instalatorem?

Mamy całodobowy serwis zadzwoń i zgłoś problem - podaje numer: 801 0801 24

Tak jest Autoryzowanym partnerem Viessmanna w najbliższych dniach ma do nas podjechać jestem ciekaw czy po raz kolejny raz załączy nam grzałkę elektryczna by rozwiązać problem

Napewno zadzwonie pod wskazany nr przy wolnej chwili

A jakie informacje sa potrzebne to wszystko opisze

...Pompa uruchomiona została w listopadzie 2014 roku i od samego początku były problemy po tygodniu od uruchomienia została wymieniona sprężarka na gwarancji...

Z jakiego powodu została wymieniona?

Czy wymiana sprężarki coś dała?

Czy przed wymianą również występował problem z nagrzewaniem CWU (tylko do 37*C)?

Czy przed wymianą również występował problem z nagrzewaniem CWU (tylko do 37*C)?

Pompa ciepła została uruchomiona i po tygodniu pracy nagle przestała ocieplać dom sprężarka się nie załączała po wymianie wszystko bylo dobrze

a jeżeli chodzi o wodę do od samego początku sie nie nagrzewała i instalator załączył ogrzewane grzałka nic nam o tym nie mówiąc jak otrzymywaliśmy wysokie rachunki do w kwietniu sie w kurzyłem i napisałem pierwszy post na forum i tam poradzili mi żebym wyłączył grzałkę elektryczne

Tez występowały problemy z ciśnieniem na samym początku mieliśmy zbyt wysokie i wąż który dochodził do sprężarki się odczepiał i cała woda dołem uciekała parę razy tak mieliśmy tak wiec cały czas coś jest i teraz z pomocą wasza zamierzam sie za to zabrać i dowiedzieć o co chodzi bo ta zimna woda mnie już doprowadza do szału :( cały czas nie mam zamiaru jechać na grzałce

Pompa ciepła została uruchomiona i po tygodniu pracy nagle przestała ocieplać dom sprężarka się nie załączała po wymianie wszystko bylo dobrze

a jeżeli chodzi o wodę do od samego początku sie nie nagrzewała i instalator załączył ogrzewane grzałka nic nam o tym nie mówiąc jak otrzymywaliśmy wysokie rachunki do w kwietniu sie w kurzyłem i napisałem pierwszy post na forum i tam poradzili mi żebym wyłączył grzałkę elektryczne

Tez występowały problemy z ciśnieniem na samym początku mieliśmy zbyt wysokie i wąż który dochodził do sprężarki się odczepiał i cała woda dołem uciekała parę razy tak mieliśmy tak wiec cały czas coś jest i teraz z pomocą wasza zamierzam sie za to zabrać i dowiedzieć o co chodzi bo ta zimna woda mnie już doprowadza do szału :( cały czas nie mam zamiaru jechać na grzałce