Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła vitocal 242-g - ciepla woda

sszakallx

Recommended Posts

Pompa ciepła została uruchomiona i po tygodniu pracy nagle przestała ocieplać dom sprężarka się nie załączała po wymianie wszystko bylo dobrze

a jeżeli chodzi o wodę do od samego początku sie nie nagrzewała i instalator załączył ogrzewane grzałka nic nam o tym nie mówiąc jak otrzymywaliśmy wysokie rachunki do w kwietniu sie w kurzyłem i napisałem pierwszy post na forum i tam poradzili mi żebym wyłączył grzałkę elektryczne ...

Skoro po wymianie sprężarki (ciekawe co ją wykończyło?) problem z grzaniem CWU nadal występuje, to moim zdaniem ta PC jest po prostu niesprawna i tyle.

Może już czas, aby w końcu (tak dla odmiany) zajął się nią ktoś kompetentny.

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak w ogóle, to byłeś przy tej wymianie tej sprężarki?

jesteś pewny że dostałeś nowy egzemplarz PC a pc nie była naprawiana??

bo z tego co piszesz, może wyciągam zbyt daleko idące wnioski ale:

- po tygodniu od zainstalowania zaczęły się problemy - PC nie osiągała zadanej temperatury

- niby została wymieniona sprężarka, ale ja mam wątpliwości co do tego, pewne jest tylko, że podłączono ci grzałkę, przez pół roku jechałeś na grzałce, a tobie wmawiano, że w pierwszym sezonie grzewczym tak po prostu musi być. Dziwię się że tak długo w to wierzyłeś. Jak wyglądał kolejny sezon grzewczy? jak pracowała PC po odłączeniu tej grzałki w kwietniu 2015 do teraz??

- problem jest chyba dalej taki sam. Przychylam się do tego co napisał Zigobar. Najwyższy czas, żeby problemem zajął się ktoś, kto się na tym zna

tak w ogóle, to byłeś przy tej wymianie tej sprężarki?

jesteś pewny że dostałeś nowy egzemplarz PC a pc nie była naprawiana??

bo z tego co piszesz, może wyciągam zbyt daleko idące wnioski ale:

- po tygodniu od zainstalowania zaczęły się problemy - PC nie osiągała zadanej temperatury

- niby została wymieniona sprężarka, ale ja mam wątpliwości co do tego, pewne jest tylko, że podłączono ci grzałkę, przez pół roku jechałeś na grzałce, a tobie wmawiano, że w pierwszym sezonie grzewczym tak po prostu musi być. Dziwię się że tak długo w to wierzyłeś. Jak wyglądał kolejny sezon grzewczy? jak pracowała PC po odłączeniu tej grzałki w kwietniu 2015 do teraz??

- problem jest chyba dalej taki sam. Przychylam się do tego co napisał Zigobar. Najwyższy czas, żeby problemem zajął się ktoś, kto się na tym zna

w kwietniu 2015 czas pracy 2093h to dnia dzisiejszego 3500h

tez sie dziwie ze w to wierzyłem za bardzo ufny byłem teraz się tym bardziej interesuje bo dla mnie faktycznie coś jest nie tak

w kwietniu 2015 czas pracy 2093h to dnia dzisiejszego 3500h

tez sie dziwie ze w to wierzyłem za bardzo ufny byłem teraz się tym bardziej interesuje bo dla mnie faktycznie coś jest nie tak

czasy pracy niewiele mi mówią

chodziło mi bardziej, czy PC dawała radę nagrzać dom i CWU

to co piszesz, to jakiś kosmos...

w moim durszlaku, pierwszy pełny rok CO+CWU kosztowało niecałe 2tys zł. Czytałem wątki tutaj na forum i nie uwierzyłbym, że trzeba płacić tyle co ty....

byłeś fizycznie przy tej wymianie sprężarki?

czasy pracy niewiele mi mówią

chodziło mi bardziej, czy PC dawała radę nagrzać dom i CWU

to co piszesz, to jakiś kosmos...

w moim durszlaku, pierwszy pełny rok CO+CWU kosztowało niecałe 2tys zł. Czytałem wątki tutaj na forum i nie uwierzyłbym, że trzeba płacić tyle co ty....

byłeś fizycznie przy tej wymianie sprężarki?

Niestety przy wymianie sprężarki mnie nie było

Jezeli chodzi o to czy pompa dała rade to było cieplo ale jak wspomniałem wczesnie miałe rowniez właczona grzałke menu instalacja ogrzewanie grzałką

rachunki mialem po 1,5 tys na 2 miesiace luty-kwiecien cos 1200zł sporo mnie kosztował pierwszy rok uzytkowani, teraz czekam za rachunkiem i jak zerknołem ile zuzyło kw to wyszło ponad 2tys kwh wiec powyzej 1000 jak nic bede miał do zapłaty

Edytowane przez sszakallx

Panowie na co ten sarkazm, komu on jest tu potrzebny? Mleko się rozlało i trzeba przejść do porządku dziennego i pomoc inwestorowi.

Parę lat temu był podobny na FM przypadek Pani z Lublina i pompa GW w roli głównej- (tej samej firmy). Nic podobnego nie miało miejsca, każdy z Was starał się pomóc, aż w końcu się udało. Może lepiej dla sprawy byłoby pisać o swoich problemach z punktu widzenia płci pięknejj?

Edytowane przez Tomaszs131

Podtrzymuje pytanie przedmówcy - czy instalator był naszym oficjalnym instalatorem?

Mamy całodobowy serwis zadzwoń i zgłoś problem - podaje numer: 801 0801 24

Tak jest Autoryzowanym partnerem Viessmanna w najbliższych dniach ma do nas podjechać jestem ciekaw czy po raz kolejny raz załączy nam grzałkę elektryczna by rozwiązać problem

Napewno zadzwonie pod wskazany nr przy wolnej chwili

A jakie informacje sa potrzebne to wszystko opisze

Proszę o informacje, czy wszystko w porządku i jak zakończyła się cała sprawa!

Pozdrawiam!

Moim zdaniem instalatorów mają do d..y i urządzenia mają do d..y.

Też znam na swoim podwórku historię z pompą tej samej marki, która nie mogła zacząć działać normalnie przez kilka lat od zamontowania a działania zarówno instalatorów (salon firmowy V) jak i serwisu firmowego były na podobnym poziomie jaki tu opisałeś.

Co się w ogóle dzieje z tą Twoją godną polecenia (jak sam napisałeś) pompą?

na CO jak rozumiem działa prawidłowo (bez grzałki? )

na CWU pomimo wyższej temp zadanej nie dogrzewa wody?

- nie dogrzewa i przechodzi w stan awaryjny? (ten przypadek o którym mówiłem wcześniej tak miał)

- nie wchodzi w awarię, ale nie dogrzewa?

jakie są parametry podczas pracy sprężarki przy grzaniu CWU? (temperatury dolnego żródła, temp sprężarki, temp zasilania i powrotu CWU? )

porównaj powyższe parametry przy pracy na CO (jak rozumiem prawidłowej)

może jest jakiś problem z odbiorem ciepła na zasobniku i stąd niedogrzanie i wcześniejsze wyłączenie grzania?

(z tym że każda normalna pompa przeszła by w stan awarii, ale cholera wie co wymyślili w V i może nie wchodzić w awarię a przerywa grzanie)

to tylko jedna z przyczyn jaka może wystąpić, przypadek należałoby potraktować bardzo szczegółowo i eliminować po kolei przyczyny, których może być cała masa...

...Też znam na swoim podwórku historię z pompą tej samej marki, która nie mogła zacząć działać normalnie przez kilka lat od zamontowania a działania zarówno instalatorów (salon firmowy V) jak i serwisu firmowego były na podobnym poziomie jaki tu opisałeś...

Przez kilka lat?! To już jakieś przegięcie pały.

Wzywa użytkownik serwis firmowy "...więc zjeżdżają się jebacze, czarodzieje, zaklinacze...".

Najwyraźniej nikt nie uznał za konieczne zatrudnić oprócz marketingowców również chłodniarza.

Przez kilka lat?! To już jakieś przegięcie pały.

.

wiem że szukali winy we wszystkim, tam był też problem z pracą na CO (wchodziła w awarię) wymieniali pompki obiegowe, zamieniali miejscami podłączenia króćców na wymienniku (następni zamieniali z powrotem bo stwierdzili że są źle) kazali płukać instalację bo stwierdzili że jest pozapychana i pozapowietrzana (pomimo że w domu było gorąco jak pompa zechciała zadziałać)

szukali winy wszędzie tylko nie w samej pompie.

wreszcie po bodajże trzech czy czterech latach wzięli się za pompę czyli czujniki i elektronikę

czym to się zakończyło niestety nie wiem bo nie jestem na bieżąco

photos - ja tylko ciągle pamiętam ten grzejnik co ci zabudowali zamiast bufora :rotfl:

nie pamiętam szczegółów, ale ty też przecież tutaj szukałeś pomocy, bo ci nie działało tak jak powinno...

mam nadzieję że nic nie pokręciłem...

NIe pokreciłeś ale to potwierdza tylko to co ja napisałem instalatorów maja do dupy i tyle. Oni nic bez bufora nie potrafią zrobic, a że pokomplikowali instalacje to musieli zrobić ten grzejnik, bo nie byłoby obiegu a obiegowka w pompie chodzi non stop. Ogólnie skonczylo się tak że wywaliłem mieszacze (tak wstawili mi w rozdzielaczach uklady mieszające), wywaliłem grzejnik i puściłem zasilanie z pompy prosto w podłogę. Czyli tak jak ma wiekszość użytkowników tego forum, a jak według Viessmanna nie ma prawa zadziałać. Nawet instalator powiedział że to nie będzie działać. Działa od tamtej pory do dziś. NIe mam żadnych grzałek wbudowanych i śmiga w największe mrozy az miło. Dlatego ja polecam pompę. Znam też kilka instalacji Viessmanna w mojej okolicy i oczywiście po przerobkach (podstawa wywalenie bufora) wszystko działa jak należy. Pisząc działa jak należy mam na myśli dogrzewanie do zadanej temperatury przy niskich rachunkach.

Edytowane przez photos

witam

Dzis tem cieplej wody 44 stopnie nic nie zmienialem nagle temperatura od 3 dni sie utrrzymuje dziwne

jutro odpowiem na wszystkie pytania dzwonie na infolinie viesmana bo sie wkurzyłem zobaczyłem ze od 20 listopada do teraz pobralo mi 2600kwh rachunek bedzie jak nic ponad 1300zł za prad dla mnie chyba jest cos nie tak jutro sie dowiem gdyz moj instalator niewiem kiedy przyjedzie zmienil termin wiec koniec tego

Prosze o informacje ile wam zuzylo pradu przez 2 miesiace

dziekuje