lukasza 17.02.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 mam 1 taryfe stała - sprawdź ilość czynnika po wymianie sprężarki z jakimś panem od klimatyzacji dla 100% pewności - wywal bufor i dodatki - tak aby "nikt" nie widział - zmień ustawiania krzywej i czasu grzania - zmień w energetyce grzanie na 2 taryfy i zmień ustawienia pc by 80-90% szło w 2 taryfie Obawiam się, że w przyszłą zimę zapłacisz min 3 x mniej niż obecnie. Weź lokalnego hydraulika lub kogoś od innych PC. Daj mu kasę za zrobienie tego i poustawianie i 3-4 przyjazdy na korektę. Zakładam, że Cię stać a także że sfinansujesz to z oszczędności w eksploatacji za 2-3 msc używania PC. Sam szybko tego nie ogarniesz choć czytam, ze teraz się szybko uczysz, ale skoro kupiłeś solary bo PC gruntowa (na Boga) nie ogrzała ci CWU to masz zaległości spoooore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.02.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Wydaje mi sie ze wszystko juz zostalo powiedziane, musisz koniecznie przerobić instalacje. No i ewentualnie posprawdzaj szczelnosc jak radzi kolega wyżej. I nie patrz na gwarancje, bo gwarant przyjezdza, ustawia Ci grzalke i naraża Cie na koszty. Oni nie maja pojęcia o Twojej instalacji. Jak skorzystasz z naszych porad będziesz szukał kupca na solary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 17.02.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Wydaje mi sie ze wszystko juz zostalo powiedziane, musisz koniecznie przerobić instalacje. No i ewentualnie posprawdzaj szczelnosc jak radzi kolega wyżej. I nie patrz na gwarancje, bo gwarant przyjezdza, ustawia Ci grzalke i naraża Cie na koszty. Oni nie maja pojęcia o Twojej instalacji. Jak skorzystasz z naszych porad będziesz szukał kupca na solary dziekuje wszystkim za pomoc i rady Photos zmienilem krzywa grzewcza i wyłaczyłem bufor ilosc zuzycia kw z malala 3 krotnie jezeli chodzi na dzien dziekuje a wyniki takie same w ogrzaniu domu itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 17.02.2016 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 jutro kolejny dzien testów z ustawieniamy wszystko zapisuje ze ta woda tylko nie grzeje :/ dzis mialem dzwonic do doradcy ale corka zachorowala i wpracy co robic miałem ale za to jutro wolne wiec załatwie sprawe i opisze co doradzili jezelich chodzi o usuwanie bufora poki mam gwarancje nic nie bede kombinował bo jak cos sie zepsuyje to gwarancji juz nie bede miec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.02.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 dziekuje wszystkim za pomoc i rady Photos zmienilem krzywa grzewcza i wyłaczyłem bufor ilosc zuzycia kw z malala 3 krotnie jezeli chodzi na dzien dziekuje a wyniki takie same w ogrzaniu domu itp Jak wyłączyłeś bufor? Przecież pompą ogrzewasz wodę w buforze a następnie obiegówka którą masz na ścianie pompuje te wodę w podłogę. Masz jakieś obejście że możesz pominąc bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.02.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 jezelich chodzi o usuwanie bufora poki mam gwarancje nic nie bede kombinował bo jak cos sie zepsuyje to gwarancji juz nie bede miec To zawołaj tego swojego instalatora i powiedz żeby wymontował, albo zwyczajnie pominął, Na razie niech stoi na miejscu. Ja tak zrobiłem w sprawie mieszaczy na rozdzielaczach. Przyjechał i wymontował. Przez to gwarancji Ci nie zabierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 17.02.2016 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 znaczy wyłaczyłem podgrzewanie buforowe to co mi poleciles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 17.02.2016 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 jezeli chodzi o wode to cały czas 38 stopni nie chce przekroczyc, dzis ustawilem CWU do 46 stopni i czas zwiększyłem od 12-24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.02.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 znaczy wyłaczyłem podgrzewanie buforowe to co mi poleciles [ATTACH=CONFIG]347133[/ATTACH] na tym zdjeciu widac ze nie wyłaczyles tylko nadal na osi czasu masz ustawione podgrzewanie. chyba że fotke wstawiłeś wczesniejsza dla zobrazowania. Jesli wylaczyles grzanie bufora to nic nie da, zwyczajnie bedziesz mial zimno w domu odczujesz to jutro, po jutrze. Zawołaj instalatora i powiedz zeby zrobił Ci obejście bufora jezeli upierasz sie aby go zostawić. Tak abys mógł zakrecić zawor i puscic wode bezposrednio w rozdzielacz to jest klucz do malego poboru kW, w przeciwnym razie pompa nadal bedzie nadaremnie ladowala bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.02.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 jezeli chodzi o wode to cały czas 38 stopni nie chce przekroczyc, dzis ustawilem CWU do 46 stopni i czas zwiększyłem od 12-24 Ustaw jej teraz np 60 stopni na CWU i postój przed nią i obserwuj, oczywiscie na osi czasu tez ustaw aby w tych godzinach mogla pracowac. Musi sie załączyć i pisz co sie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 17.02.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A jak wyglądają u Ciebie temperatury dolnego źródła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 17.02.2016 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 na tym zdjeciu widac ze nie wyłaczyles tylko nadal na osi czasu masz ustawione podgrzewanie. chyba że fotke wstawiłeś wczesniejsza dla zobrazowania. Jesli wylaczyles grzanie bufora to nic nie da, zwyczajnie bedziesz mial zimno w domu odczujesz to jutro, po jutrze. Zawołaj instalatora i powiedz zeby zrobił Ci obejście bufora jezeli upierasz sie aby go zostawić. Tak abys mógł zakrecić zawor i puscic wode bezposrednio w rozdzielacz to jest klucz do malego poboru kW, w przeciwnym razie pompa nadal bedzie nadaremnie ladowala bufor. wstawilem poprzednie zdjecie ustawilem ze wogole nie chodzi jak teraz przed chwilka ustawilem na ustawienia grzania jak na zdjeciu odrazu sie załaczyla pompa czyli rozumiem to zostawic mam bez zmian ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 17.02.2016 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 wode ustawilem jak napisalem i po chwili załaczyła sie sprezarka i pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 17.02.2016 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A jak wyglądają u Ciebie temperatury dolnego źródła ? przedchwilka zdjecia zrobilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.02.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) wstawilem poprzednie zdjecie ustawilem ze wogole nie chodzi jak teraz przed chwilka ustawilem na ustawienia grzania jak na zdjeciu odrazu sie załaczyla pompa czyli rozumiem to zostawic mam bez zmian ?? Tak, musisz wlaczyc bufor. Ta krzywa która ustawiles teraz może okazać się zbyt niska dla grzania przez bufor, ale zauważysz że w domu temp spada i mozesz ja wtedy podniesc. W menu masz dwa nastawy temperatury ogrzewania = wymagana i zredukowana. zredukowana ustaw o 2 stopnie niżej. Na osi czasu bufora ustaw w nocy temperature zredukowana a w dzien normalna- po prawej stronie godzin masz ustawienia. Bo na razie masz ustawione prawie całą dobe normalna co skutkuje ciaglym zalaczaniem sie pompy. Jak to zrobisz wrzuc fotke z ustawieniami Jeszcze raz przypominam o buforze - wyrzuc, zrob obejscie, cokolwiek to jest przeszkoda w instalacji Edytowane 17 Lutego 2016 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.02.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]347144[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347145[/ATTACH] przedchwilka zdjecia zrobilem temperatury jak na 117 godzin pracy w tygodniu sa dobre Edytowane 17 Lutego 2016 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.02.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 wode ustawilem jak napisalem i po chwili załaczyła sie sprezarka i pompa i pracuje nadal? czy juz sie wylaczyla osiagajac 38 st ? te 38 st bylo na zasilaniu, powrocie czy to byla temperatura CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 17.02.2016 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 photos po twoich propozycjac z CWU woda ciepla wzrosla do 41 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.02.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) no to jeszcze z 5 stopni i styknie do normalnego uzytkowania Ale ja grzeje do 50 na dluzej wystarczy. Ustaw na osi czasu CWU tak jak Ci pisałem 24 na dobe i 50 stopni. W nocy nie zużywasz wiec nie bedzi grzala a straty w zbiornkiu sa niewielkie w stosunku do komfortu Edytowane 17 Lutego 2016 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.02.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Niech zgadne temparatura CWU dalej wzrasta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts