Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła vitocal 242-g - ciepla woda

sszakallx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na 46 pompa sie wyłaczyła [ATTACH=CONFIG]347157[/ATTACH]czyli wychodzi z tego ze nie wazne jaka temp zadam to nagrzeje o 4 stopni mniej

ustawione wczesniej mialem na 43 i grzalo do 38 czyli cos jest nie tak rozumiem bo powinno do zadanej podnies

to na szybko ustaw jej teraz 60 powinna znowu sie zalaczyc i zobaczymy do ilu dogrzeje (uruchomi sie za okolo 10 min - takie zabezpieczenie sprezarki)

Da się te zjawisko przestawić ale trzeba kodami operować a tego nie wiem, do tego kody podają tylko instalatorom. Zauważ że ustawiasz np 40 i pompa grzeje aż uzyska na zasilaniu taka temp a temperatura wody w zbiorniku jest o kilka stopni niższa. Zwyczajnie podnies na wyzszą wymagana i to załatwi sprawe , ewentualnie jak chcesz dzwon do instalatpra i niech przekoduje.

Edytowane przez photos

Przytrzymaj gorny klawisz menu (te zawinięta strzałkę) jednoczesnie z przyciskiem "ok" przez 5 sekund. Wejdziesz do menu serwisowego wez nastepnie diagnostyka, nastepnie przeglad instalacji, pokaże Cie sie taka tabela ze wszystkimi temperaturami podczas pracy, kiedy będzie grzała juz te wysokie temperatury cyknij fote i wrzuc.

A i odsuń tę zasuwke po lewej stronie ekranu masz pod nią dwie diody, zielona i czerwona, jak się swieci zielona to pompa nie ma żadnego błędu i pracuje tak jak powinna, jak czerwona chyba nie muszę pisać :)

Edytowane przez photos

a wiec tak ustawilem CWU na 55 nagrzało do 51 czyli o 4 stopnie mniej nagrzewa od ponad roku walcze z woda a tu wystarczylo ustawic o 4 stopnie wiecej by miec porzadana temperatur [ATTACH=CONFIG]347171[/ATTACH]

Forum dziala cuda...:)

Dioda swieci na zielono wiec pompa pracuje prawidlowo

Teraz czas na bufor

dokladnie działa cuda :) problem z woda rozwiazany :) jutro sprawdze czy cisnienie na buforze mam 1bar czy znowu spadnie to pół napisze tez informacje do mojego instalatora i sie jego zapytam o ten bufor bo nie chciałbym stracić gwarancji
,

Ciśnienie waha się na buforze, nabij tam śmiało 2bary (ten wskazany na zegarze 1 bar to jest minimum poniżej ktorego cisnienie nie powinno spadać) i obserewuj może masz jaką petle zapowietrzoną w podłogówce, wszystkie pomieszczenia sa ogrzewane?

Ty się instalatora nie pytaj czy Ci wymontuje tylko mu oznajmij że chcesz aby Ci to wymontował, żadnej gwarancji nie stracisz, bo robia instalacje bez bufora.

,

Ciśnienie waha się na buforze, nabij tam śmiało 2bary (ten wskazany na zegarze 1 bar to jest minimum poniżej ktorego cisnienie nie powinno spadać) i obserewuj może masz jaką petle zapowietrzoną w podłogówce, wszystkie pomieszczenia sa ogrzewane?

Ty się instalatora nie pytaj czy Ci wymontuje tylko mu oznajmij że chcesz aby Ci to wymontował, żadnej gwarancji nie stracisz, bo robia instalacje bez bufora.

pamietam ze jak mialem cisnienie ustawione powyzej 1,5 bar to waz od sprezarki wyskakiwal i woda mi leciała z bufora pytanie czy to sie powtorzy czy nie niby instalator to poprawil ale cisnienia juz nie zwiekszyl

pamietam ze jak mialem cisnienie ustawione powyzej 1,5 bar to waz od sprezarki wyskakiwal i woda mi leciała z bufora pytanie czy to sie powtorzy czy nie niby instalator to poprawil ale cisnienia juz nie zwiekszyl

Jaki waż? nie rozumiem tam nie powinno byc zadnego weza. Pompa ma byc połączona z buforem na sztywno najlepiej miedzianymi rurkami. Co ten instalator Ci tam zmodził.

Wstaw jakiś foty tego połączenia, prosiłem wczesniej o zdjecie rozdzielacza podłogówki, jak możesz to wstaw

masakra...Potwierdza sie tylko to co napisałem na początku o ich instalatorach

dokładnie sam do konca nie wiedział czemu sie tak dzieje i zaczerpnał porady doradcy viesmana zmienil zawor kulowy i poprawil ta rure, czy ja wymienil juz sam do konca nie wiem, ze ja wtedy sie tym tak nie interesowałem jak teraz ( alel epiej pozno nic wcale ) teraz ma do nas podjechac to porozmawiam sobie znim

[ATTACH=CONFIG]347182[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]347183[/ATTACH]zona jest zadowolona jak tylko powiedzaiłem ze nagrzało wode zabrała prysznic he ale cieszy sie bo corke bedzie mozna spokojnie wykąpac w cieplutkiej wodzie

tu jest ok chociaz przydalyby sie odpowietrzniki na belkach.

Czyli teraz Twój jedyny problem to bufor...bez tego nic nie zdzialamy, tzn da sie obnizyc rachunki np z takimi nastawami jak masz teraz ale starty i tak beda.

Ustaw narazie program czasowy bufora jak pisałem kilka postow wyzej - w rozdzieleniu na dwie temperatury i bez zadnej przerwy w ciagu doby

Edytowane przez photos

Sytuacja którą opisujecie może mieć związek z trybem pracy CWU w tych pompach - przykładowa instrukcja https://www.hb-kotly.pl/files/1681530027/file/io_vitocal_222g_242g_333g_343g_200908.pdf 3 tryby podgrzewu. str 32

Na logikę jednak, jeżeli ustawiamy żądaną temperaturę ciepłej wody, to nie do końca jest normalne, że uzyskujemy ją zawsze o kilka stopni mniejszą, interesuje nas to, co jest na wylewce. Być może jest jakiś błąd - zmieniali oprogramowanie ? coś w ustawieniach serwisowych albo inne celowe działanie o którym wie producent.