Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna - łączenie

Recommended Posts

Witam, posiadam w projekcie zastosowaną wentylację grawitacyjną, wykonawca na etapie stanu SSO zostawił mi dziury w pustakach i w kominie wentylacyjnym ... czy do sprawnego działania tej wentylacji wystarczy to tak pozostawić (zamontować kratki) czy czyli połączyć za pomocą jakiś rur (plastikowych czy stalowych) ? np odprowadzenie przez rurkę z łazienki do komina i przy kominie jakoś obrobić te połączenie ... proszę o radę jak miałoby to wyglądać ... w łązience dodatkowo będzie wentylator.

Dziekuje za odpowiedz

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Konto usunięte_12*
Witam, posiadam w projekcie zastosowaną wentylację grawitacyjną, wykonawca na etapie stanu SSO zostawił mi dziury w pustakach i w kominie wentylacyjnym ...

:confused:

czy do sprawnego działania tej wentylacji wystarczy to tak pozostawić (zamontować kratki) czy czyli połączyć za pomocą jakiś rur (plastikowych czy stalowych) ?

...odprowadzenie przez rurkę z łazienki do komina i przy kominie jakoś obrobić te połączenie ... proszę o radę jak miałoby to wyglądać ... w łązience dodatkowo będzie wentylator.

Konia z rzędem temu, kto to zrozumiał. Nie dziw się zatem, że jak dotąd - odpowiedzi brak :(

chodzi o to że wentylacje grawitacyjną mam zaprojektowaną że powietrze odprowadzane jest do kominów wentylacyjnych z pomieszczeń z których jest to wymagane (łazienka, spiżarka, kuchnia, garaż) nie posiadam osobnych wylotów na dach tzw. kominki wentylacyjne (grzybki na dachówce). I moje pytanie dotyczy połączenia otworów w pustakach oraz w kominie - czy wystarczy zaślepić to kratką i wentylacja już będzie działać, czy lepiej w otworach w pustkach puścić jeszcze jakąs rurkę pcv która przyłączona będzie aż do komina aby usprawić przepływ powietrza ?

Gość Konto usunięte_12*
... nie posiadam osobnych wylotów na dach tzw. kominki wentylacyjne (grzybki na dachówce).

Czy aby na pewno? :confused: Kto taki "projekt" śmiał wykonać? :confused:

I moje pytanie dotyczy połączenia otworów w pustakach oraz w kominie - czy wystarczy zaślepić to kratką i wentylacja już będzie działać, czy lepiej w otworach w pustkach puścić jeszcze jakąs rurkę pcv która przyłączona będzie aż do komina aby usprawić przepływ powietrza ?

Coś mi się tu nie zgadza: to jednak masz komin(y)? :confused:

tak mam kominy - 2 wentylacyjne, 1 spalinowy .... i podłączenie wentylacji grawitacyjnej mam w całym domu przewidziane do podłączenia do tych kominów głównych .... a wiem że ludzie mają poza kominami wypuszczone te małe grzybki wentylacyjne na dach z nefralgicznych miejsc ?? już inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć ...

projekt firmy Archon.

O ile dobrze zrozumiałem Twoje pisanie...

Jjaki projekt?

"Starsze" projekty Archonu (np.Tamaryszki) miały część wentylacji grawitacyjnej z pomieszczeń wyprowadzone rurami i wtedy na dachu były "grzybki".

Nowsze wariacje (np. Tamaryszki 2N) mają już +- w tym miejscu murowany komin wentylacyjny.

Funkcjonalnie to właściwie to samo a płaci inwestor a nie projektant...

Uwaga- to co widzisz na dachach- grzybki- to mogą być też odpowietrzenia pionów kanalizacji, powietrze zużyte inaczej z nich wylatuje :-P

Wg mnie jeśli masz równo i szczelnie wymurowane to żadnych rurek do przewodu wentylacyjnego wpychać nie trzeba, kratka w pomieszczeniu, wylot z komina na dachu tak żeby deszcz nie wpadał do przewodu i tyle.

Gość Konto usunięte_12*
mam projekt G2N ... to u mnie odpowietrzenie pionów kanalizacyjnych będzie odprowadzone do komina wentylacyjnego poprzez kratki i mogę lub nie muszę dać rury do środka ? dobrze zrozumiałem ?

Nie chce mi się szukać tego projektu G2N, ale to co piszesz, to kompletna bzdura! :jawdrop:

Piony odpowietrzające kanalizację powinny być kompletnie odseparowane od wentylacyjnych i usytuowane na dachu możliwie najdalej od wylotów kanałów wentylacyjnych.

Witam. Chciałbym zapytać z innej beczki. Chodzi mi o wentylację poieszczenia - kuchni. Dom parterowy bez uzytkowego poddasza(Acapulco Słoneczne Domy). Wg projektu kuchnia jest wentylowana przez rurę spiro i kominek wentylacyjny na dachu. Ponieważ w kuchni ma być anemostat w suficie ale w takim miejscu, że do wylotu kominka wentylacyjnego będzie około 150cm maksymalnie. Obawiam się , że może zachodzić zjawisko "cofki" zimnego powietrza ze względu na krótką odleglość od anemostatu do wylotu kominka wentylacyjnego. Zakupiliśmy nasady wentylacyjne turbo żeby poprawić wentylację. Teraz moje pytanie. Czy mogę rurę spiro , która będzie podłączona do kominka wentylacyjnego puścić pod kątem (jakim) tak żeby przesunąć trochę kominek na dachu w kierunku kalenicy co spowoduje wydłużenie "komina" z rury spiro.

Gość Konto usunięte_12*
U mnie będzie jeden pion kanalizacyjny ( pod łazienką jest WC ) , i planuję dać pion na strychu a do niego zawór napowietrzający aby nie wylatywały zapachy. Czy tak można zrobić?

Tak można zrobić, ale pod warunkiem, że ten zawór będzie naprawdę szczelny i jednocześnie niezawodny. Bo jeśli z czasem zacznie szwankować, to mogą się pojawić kłopoty ze spuszczaniem ...

Najlepiej jest, gdy taki pion odpowietrzający jest po prostu oddalony na bezpieczną odległość od najbliższego pionu WG.

Gość Konto usunięte_12*
Witam. Chciałbym zapytać z innej beczki. Chodzi mi o wentylację poieszczenia - kuchni. Dom parterowy bez uzytkowego poddasza(Acapulco Słoneczne Domy). Wg projektu kuchnia jest wentylowana przez rurę spiro i kominek wentylacyjny na dachu. Ponieważ w kuchni ma być anemostat w suficie ale w takim miejscu, że do wylotu kominka wentylacyjnego będzie około 150cm maksymalnie. Obawiam się , że może zachodzić zjawisko "cofki" zimnego powietrza ze względu na krótką odleglość od anemostatu do wylotu kominka wentylacyjnego. Zakupiliśmy nasady wentylacyjne turbo żeby poprawić wentylację. Teraz moje pytanie. Czy mogę rurę spiro , która będzie podłączona do kominka wentylacyjnego puścić pod kątem (jakim) tak żeby przesunąć trochę kominek na dachu w kierunku kalenicy co spowoduje wydłużenie "komina" z rury spiro.

1. czy twoja wentylacja, to WG czy WM?

2. jeśli WG, to kto ci taki "projekt" wysmarował? Zarówno anemostat jak

i rura spiro nie nadają się do WG! :no:

Tak można co najwyżej odpowietrzać pion kanalizacyjny.

3. najpierw zakupujesz nasady wentylacyjne, a potem pytasz tu na Forum, "czy dobrze zrobiłem i czy dobrze myślę"(?) :(

4. oprócz "cofki" problemem mogą się stać jeszcze ... skropliny

Summa sumarum - wszystko o kant d...y potłuc! :(

Gość Konto usunięte_12*
kanał wentylacyjny mam za ścianką dzialowa kuchni , chce dać kolanko 90' i 50cm rury fi 125cm aby była wentylacja dla kuchnia ,czy będzie to działało?

@rustin, czy jesteś specjalistą od wentylacji, że "proponujesz" tu jakieś własne "rozwiązania", zamiast pokazać sytuację i zapytać, jak by tę wentylację zrobić, aby było dobrze? :confused:

Gość Konto usunięte_12*
To przecież pokazałem sytuację. Mało jasno ? W kuchnie nie ma wentylacji, bo komin wentylacyjny , jest za ścianą działową 12cm.

Mało jasno zadałem pytanie? Czy takie rozwiązanie może być , czy inaczej to zrobić, jeżeli inaczej to jak?

Zrób jakiś szkic, bo na razie "jasno" nie jest :no:

Co to za kolanko 90 st.? Po co?

Wentylacja kuchni jest b. ważna (szczególnie, gdy jest gaz). Więc nie jest to taki sobie "mały pikuś", jak ci się wydaje ;)

Edytowane przez Konto usunięte_12*