szala18 08.02.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Witam, chciałem zapytać czy koniecznie muszę dać grzejnik pod okna dachowe? czytalem że niby się skrapla woda gdy nie ma grzejnika ? mam 2 okna ROTO obok siebie o wymiarach 94 szerokie na 140 długie i instalator radzi dać ... w projekcie z kolei nie ma grzejnika pod nimi bo jest łóżko i pod ten wariant mam elektrykę dopasowaną .... a grzejnik za łóżkiem to chyba rozwiązanie nie do przyjęcia ? co radzicie? jest to sypialnia na piętrze ..... może alternatywnie zastosować podlogówkę w sypialni i po kłopocie ?? POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 09.02.2016 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 jak u Was jest rozwiąnie rozmieszczenie grzejników na poddaszu ? macie pod oknami czy też nie ma takiej konieczności ?? plz help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.02.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Na cholerę Ci grzejniki???Zrób podłogówkę w całym domu i po kłopocie. Nie ma sensu robienie OP tylko w jednym pomieszczeniu, przy błędnym montażu ogrzewania mieszanego będziesz mieć same problemy. Grzejniki owszem tak, ale tylko drabinki w łazience.Pomyśl o WM, u mnie w łazience mam okno Roto i przy wentylacji i OP nie mam żadnych problemów.Druga sprawa to ja na Twoim miejscu przy dwóch oknach dachowych w jednym pomieszczeniu rozsunął bym je. Łatwiej dokładnie je ocieplić. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 10.02.2016 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 poczytałem troszkę i chyba rzeczywiście zmienię grzejniki na podłogówkę na całym poddaszu, jedynie w garażu zostawie grzejnik, i dwa żeberkowe w łazienkach. Niestety okien już nie rozzsunę ponieważ są już zabudowane .... teraz myśle jakie sterowniki pokojowe wybrać do każdego z pokoi, wcześniej wybrałem na parter z firmy Salus ST320 dobowy..... Tomaszs131 a Ty jakie masz sterowniki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.02.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Nie mam żadnych sterowników w OP. Wychodzę z założenia, że nie ma co komplikować sprawy, najprostszy system jest zdecydowanie trwalszy i parę groszy w kieszeni zostaje. Temp. pomieszczeń reguluję rotamerami, na samym początki jest trochę zabawy ale raz ustawiona będzie działać. Ważną sprawą jest oznaczenie pętli na belce rozdzielacza, ułatwi to sterowanie. Zdjęcia oczywiście teź się mogą przydać. Pamiętaj, że OP charakteryzuje się dużą bezwładnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 10.02.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 wykonawca radzi że na sterownikach ustawiam w każdym pokoju inną temperaturę, jeśli wiem że w któryś nie przebywam to nie ustawiam na nim 25 stopni a np 18 .... co jednocześnie przekłada się na oszczędności w ogrzewaniu. Charakteryzuje się dużą bezwładnością czyli co masz na myśli ? że długo się nagrzewa i jednocześnie długo się wychładza po wyłączeniu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.02.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Wykonawca powiadasz, po prostu chcę zarobić. Co mu się dziwić. To samo możesz osiągnąć za pomocą skręcania rotamerami i termometrami pokojowymi.Bezwładność tym się właśnie charakteryzuje,, zwłaszcza przy posadzkach cementowych. Może podprowadź kabelki pod każdy zasilacz, jak postanowisz po wszystkim że zabawa rotamerami nie jest dla Ciebie to je założysz. Ile musiałbyś zapłacić za sterowniki z montażem dla całego budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 10.02.2016 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 cena jednego sterownika dotykowego to ok. 300 zł ... ale są również takie zwykłe za 77 zł sztuka ... tak zrobie już z elektrykiem gadałem wyciągnie mi kabelki do pokoi i pozniej sie zdecyduje czy je biore czy nie. czyli przy zastosowaniu OP lepiej mieć wylewkę anhydrytową niż cementową ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.02.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Jeśli zależy Ci na akumulacji (cementowa), czy na szybszymi podgrzewaniu i studzeniu posadzki. W pierwszym przypadku przy dobrze ocieplonym, szczelnym domu można wykorzystać akumulator w postaci posadzki do nagrzania jej w taniej taryfie a ciepło będzie oddawane w ciągu dnia. Podsumowując obie nadają się do OP, wszystko zależy od komfortu mieszkańców, a to już kwestia indywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts