Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba krokwiowo kleszczowa o rozpiętość 10,5 m

davib

Recommended Posts

Witam,

Mam wątpliwości co do prawidłowości zaprojektowanej konstrukcji więźby dachowej.

Moje wątpliwości budzi sytuacja że przy rozpiętość 10,5 m projektant zaprojektował jedną jętkę zamiast kleszczy oraz dał płatwie pośrednie na wysokości 1/3 krokwi. Gdzie nie czytam płatwie pośrednie powinny znajdować się wyżej, gdzieś w okolicach środka krokwi (2/3 jej wysokości) usytuowane nad kleszczami. Dodatkowo płatew jest przecięta przez okno. Zwrócono mi także uwagę na murłatę która służy także jako podcień. Przy długości podcienia 6,0 m jet on za mały (14/14) i powinien być większy.

Dodam czego nie ma rysunku choć projektant o tym wiedział, dach ma być cały deskowany.

Myślimy także nad zastąpieniem blachodachówki betonowa dachówka BRAASa.

Co sądzicie o takiej konstrukcji

Poniżej załączyłem zdjęcia

https://drive.google.com/file/d/0B-ZJlhSHVF-bQXNRdVE2bEZtRUE/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B-ZJlhSHVF-bRnhzakZ2bDJyekk/view?usp=sharing

przekroj.jpgrzut.jpg

Edytowane przez davib

Witam,

Mam wątpliwości co do prawidłowości zaprojektowanej konstrukcji więźby dachowej.

Moje wątpliwości budzi sytuacja że przy rozpiętość 10,5 m projektant zaprojektował jedną jętkę zamiast kleszczy oraz dał płatwie pośrednie na wysokości 1/3 krokwi. Gdzie nie czytam płatwie pośrednie powinny znajdować się wyżej, gdzieś w okolicach środka krokwi (2/3 jej wysokości) usytuowane nad kleszczami. Dodatkowo płatew jest przecięta przez okno. Zwrócono mi także uwagę na murłatę która służy także jako podcień. Przy długości podcienia 6,0 m jet on za mały (14/14) i powinien być większy.

Dodam czego nie ma rysunku choć projektant o tym wiedział, dach ma być cały deskowany.

Myślimy także nad zastąpieniem blachodachówki betonowa dachówka BRAASa.

Co sądzicie o takiej konstrukcji

Poniżej załączyłem zdjęcia

https://drive.google.com/file/d/0B-ZJlhSHVF-bQXNRdVE2bEZtRUE/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B-ZJlhSHVF-bRnhzakZ2bDJyekk/view?usp=sharing

[ATTACH=CONFIG]346192[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]346193[/ATTACH]

A więc tak:

Wpierw pogadaj z architektem, a najlepiej bezpośrednio z konstruktorem w związku z Twoimi wątpliwościami.

Jeżeli Cię to nie przekona, chcesz cos zmienić, nie dogadasz się z tym konstruktorem i chcesz zakwestionować projekt to musisz to zrobić poprzez jakiegoś innego konstruktora z uprawnieniami lub ewentualnie ponownie zlecić projekt konstrukcji dachu.

Od siebie dodam tak:

Ta konstrukcja to nie jest typowa konstrukcja płatwiowo- kleszczowa. Jest to konstrukcja płatwiowo - jętkowa. I płatwie są w tym miejscu w celu zmniejszenia ugięć i momentów w krokwi. Nie jest to źle jeżeli chodzi o umiejscowienie płatwi. Projektant miał na celu wygospodarowanie jak największej przestrzeni w środku bez przeszkadzających słupów i w dobie programów komputerowych taka optymalizacja ułożenia płatwi jest możliwa.

Mnie również nie podoba się to przecięcie płatwi, dlatego jeżeli bardzo potrzebujesz to okno dachowe to ja bym proponował je zmniejszyć tak aby się zmieściło miedzy jętką a płatwią np. 78x118 - konsekwencją tego będzie nietypowa wysokość montażu okna, ale jeżeli w pomieszczeniu są okna pionowe w ścianach szczytowych to to okno będzie takim doświetleniem, nie musisz go permanentnie otwierać ( tak przy okazji mam do sprzedania okno Fakro 78x98 PCV bez nawiewnika w okleinie sosnowej w dobrej cenie - jakbyś był zainteresowany info na priv).

Jeżeli chodzi o jętki to również mam mieszane uczucia ponieważ wydaje mi się, że nie powinny być jako pojedyncze ( z tego co wyczytałem są grubości 4 cm ), zresztą dąży się do tego aby jętka była w osi krokwi jeżeli jest pojedyncza, albo podwójne i wtedy mogą być "na krokwiowo".

Jedyna rzecz, która bardzo mi się nie podoba to kotwienie murłaty do wieńca, w przypadku tej konstrukcji nie powinno się ono odbywać poprzez jedną warstwę pustaków - to nie jest konstrukcja płatwiowo - kleszczowa ani jętki nie są blisko płatwi, aby płatwie brały tak dużą cześć obciążenia poziomego z krokwi, jest tu potencjalne ryzyko niezamierzonych deformacji ( konstrukcja może się troszkę rozjechać) oraz zarysowań na styku bloczek - strop (jeszcze kotwa na zewnątrz pustaka a nie od wewnątrz jakby było najlepiej).

Jeżeli chodzi o pełne deskowanie to trzeba by było zerknąć do obliczeń czy i jak je projektant uwzględnił.

Tyle na razie ode mnie....

Edytowane przez jacentyy

Fatalny projekt. Jeszcze blachodachówka... IMO ten dach poleci przy pierwszej wichurze. Ma to jeszcze szanse bytu przy solidnie zrobionym zakotwieniu murłaty do wieńca. Wywalić ten pustak, zrobić żelbetową ściankę kolankową i kotwić do niej murłatę co max. 1.5 m. Edytowane przez wojtusp

Murłata będzie mocowana do trzpieni co 1,5 m. Obliczeń w projekcie brak, podejrzewam żę konstruktor ich nie wykonał. Na moją prośbę lekko mnie spławił. Twierdzi że nie jeden dach wykonał i ta konstrukcja jest pewna. W końcu się podpisał pod tym. Dach będzie na pewno cały deskowany oraz pokryty dachówką betonową płaską firmy Brass więc lekki nie będzie.