Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakończony stan surowy,po jakim czasie montować okna

Recommended Posts

Na przełomie sierpnia i września ekipa zakończy mi budowę stanu surowego otwartego Zastanawiam się czy warto kontynuować dalej budowę tj.montować okna,drzwi,kłaść tynk instalacje etc,czy odczekać bo budynek może jeszcze "osiąść" okna mogą się powykrzywiać,a tynki popękać ( buduję z Maxa,dachówka cementowa zatem wszystko dość ciężkie ).Innymi słowy teraz czy na wiosnę ???

Chciałbym sie możliwie szybko wprowadzić i sprzedać mieszkanie

Witam

Właśnie ostatnio wałkowaliśmy ten temat z naszą ekipą. Właśnie kończymy stan surowy. Powiedzieli, że trzeba 2 miesiące odczekać i można spokojnie montować okna. Natomiast tynki dopiero w przyszłym roku. Nie wiem czy mają racje. Ale raczej ma do nich zaufanie.

Pozdrawiam i życzę sukcesów

Wiola

w moim domu wstrzymałem się z oknami, tynkami, itp od wiosny do jesieni, żeby dom został "przewiany" przez wiatr, co na pewno przyczyniło się do przynajmniej częściowego wysuszenia ścian, w tym roku już mieszkam i mam tylko jedem mały (ok 10 cm 2)wykwit grzyba w narożniku w kuchni w piwnicy

Na pewno jest lepiej wysuszyć stan surowy przez kilka miesięcy, co wpłynie również korzystnie na ewentualne osiadanie.

Co do okien to zdecydowanie lepiej jest przed wstawieniem okien zrobić przynajmniej wewnętrzne tynki, aby miały szanse nieco wyschnąć przed wstawieniem okien.

Odwrotną kolejnośc sobie nie wyobrażam, bo:

- jak się wstawi okna i zrobi tynki to jak je wysuszyć aby uniknąć grzyba, lub zapachu stęchlizny?

- zostawiać otwarte na noce to tak jakby zapraszać amatora cudzej własności aby je wyjął

- montować alarm i podłączyć monitoring, to przy włącząonym alarmie i przeciągach można wywoływać fałszywe alarmy.

czyzbym miał przed soba kłopot?

zamirzam zakończyć stan surowy gdzieś na pa poczatku października (zależy od pogody) a ponieważ okna mam kupione przed 1 maja to chciałem je wprawić przed zimą...

czyzby to był zły pomysł???

ale nie mam co zrobić z tymi oknami, z hurtownikiem jestem umówiony na przetrzymanie do listopada :cry:

na Twoim miejscu nie wstawiałbym ich na zimę, bo nic Cię nie goni...a dla ścian lepiej jak je "przedmucha"... lepiej pogadaj z kimś, kto mógłby je przezimować, nawet gdybyś miał zapłacić - w zimie nie bedziesz częstop zaglądał na budowę, a po co ma ktoś się nimi zainteresowac...

pozdr,

Witam

U siebie zamknąłem stan surowy natychmiast. Okna z marszu po dachu. Było to na jesieni zeszłego roku. Zamontowałem także kominek. Przy sprzyjających temperaturach (plus kominek) można robić instalacje wod-kan i elektryczną. Wczesną wiosną tego roku zrobiłem wylewki (miskokret) i zaraz po nich tynki (całość płyty g-k). Domek skończony. Trwają prace na zewnątrz - podjazd i ogrodzenie.

pzdr i życzę udanych decyzji budowlanych C

Planowaliśmy zrobić w tym roku jak najwięcej. Myślałem, że jesienią (aż dopóźnej jesieni) przy sprzyjających temperaturach (można jeszcze dogrzewać jakimś piecykiem na drzewo czy węgiel) wprawimy okna, zrobimy instalacje, które i tak trzeba zatynkować (w części albo całe ściany) a na wiosnę wylewki, wykończeniówka tak aby za rok można było się wprowadzać... całe życie mieszkałem w domku a teraz przejściowo na czas budowy mieszkamy w bloku!!! :cry: (więc chciałbym jak najprędzej sie przeprowadzić do nowego domku)

Mamy ten sam etap budowy. Mnie fachowcy proponują kolejno : instalacje el, alarm, i wszystko co wymagałoby kucia, potem tynki [połowa 09.], potem instalacje co [w sumie 2 tygodnie], i równocześnie okna z wykończeniem - znaczy tynki wokół okien, parapety. Regipsy wraz z ociepleniem poddasza proponują w październiku [w połowie] i wtedy też ocieplenie i tynkowanie elewacji. Też nie ukrywam, że zależy mi na czasie, najchętnie wprowadziłbym się przed Wielkanocą 2005.

Witam

U siebie zamknąłem stan surowy natychmiast. Okna z marszu po dachu. Było to na jesieni zeszłego roku. Zamontowałem także kominek. Przy sprzyjających temperaturach (plus kominek) można robić instalacje wod-kan i elektryczną. Wczesną wiosną tego roku zrobiłem wylewki (miskokret) i zaraz po nich tynki (całość płyty g-k). Domek skończony. Trwają prace na zewnątrz - podjazd i ogrodzenie.

pzdr i życzę udanych decyzji budowlanych C

Czy nic się złego nie działo, chodzi mi to te objawy, którymi tu straszą: grzyby, pleśnie, pękające ściany, zapach stęchlizny?

jęśli nie piekarnia to niech budynek przezimuje..... najwięcej osiada przez pierwsze 2 lata i szczególnie wczesną wiosną. Ja w sierpniu zamkę surowy i dalej ruszam w maju z resztą

nie wiem skad taka obiegowa opinia sie bierze ze tylko dwa lata

Realnie -jesli dol lawy fundamentowej lezy ponizj granicy przemarzania nic sie nie dzieje strasznego, jesli stropy wyposazone w wieniec to sciana pelne obciazenie stropu przejmuje. Sciskanie warst zaprawy przez pustaki czy cegly wlasciwie pomijalne gdyz sa to lekkie materialy. Warunki gruntowe jesli sa stabilme - poziom wod niezmienny - to skad ten ruch tylkw dwa pierwsze lata? to tak samo obiegowa opinia jak o oddychaniu lub nieoddychaniu scian oblozonych styropianem.

lekkie spekania scian jakie bardzo czesto widze sa nie zalezne czy tynkowane w tym samym roku co lawa fundamentowa czy po kilku latach gdzy na wykonczenie kasy zabraklo (jak chocby u mnie - sciany pokoi na pietrze byly tynkowane po 6 latach od zamieszkania - teraz widze jedna ryske a chalupa postawiona zgodnie ze sztyka budowlana)

A swoja droga - czy ktos widzial chalupe bez rys? :)