Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza pianka prośbą o pomoc

perry_84

Recommended Posts

Witam. Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Zastanawiam się nad ociepleniem poddasza pianką natryskową, tylko mam parę wątpliwości a mianowicie. Mam dach dwuspadowy zwykły z 2 oknami dachowymi wymieniona nowa blachodachowka, membrana wysokoparoprzepuszczalna:

1. Czy można aplikować piankę bezpośrednio na membranę?

2. Jaką piankę wybrać otwarto komórkową czy zamknięto?

3. Czy po piance stosuje się folie paroprzepuszczalną?

4. Przed pianowaniem trzeba poprzykrecac wieszaki do Krokwi do mocowania profili, a po pianowaniu juz kręcić profile?

5. Czy przestrzeń pomiędzy pianką a płytą gk może być, czy płyta ma przylegać do pianki a pianka ma być rozprowadzona na równi z profilami?

Ad1. Tak

Ad2. Do ocieplenia dachu stosować należy tylko i wyłącznie piankę OK. Ta druga nadaje się do ocieplenia fundament, posadzki,

Ad3 .Folia paroszczelną nie paroprzepuszczalna

Ad4. Tak , z tym że radzę po przykręceniu wieszaków dokręcić profile wypoziomować i zdjąć przed pilnowaniem by po nim ponownie dokręcić profile,

Ad5. Przestrzeń może być, pianki się nie wyrównuje.

Jeśli masz jakieś okna dachowe to lepiej wpierw zrobić konstrukcje z gk położyć folię paroszczelną i dopiero póżniej natrysk.

Edytowane przez Tomaszs131

Witam. Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Zastanawiam się nad ociepleniem poddasza pianką natryskową, tylko mam parę wątpliwości a mianowicie. Mam dach dwuspadowy zwykły z 2 oknami dachowymi wymieniona nowa blachodachowka, membrana wysokoparoprzepuszczalna:

1. Czy można aplikować piankę bezpośrednio na membranę?

2. Jaką piankę wybrać otwarto komórkową czy zamknięto?

3. Czy po piance stosuje się folie paroprzepuszczalną?

4. Przed pianowaniem trzeba poprzykrecac wieszaki do Krokwi do mocowania profili, a po pianowaniu juz kręcić profile?

5. Czy przestrzeń pomiędzy pianką a płytą gk może być, czy płyta ma przylegać do pianki a pianka ma być rozprowadzona na równi z profilami?

Witam,

większość odpowiedzi Tomaszs131 (pozdrawiam :)) jest OK, nieco skoryguję te które wkradła się nieścisłość:

Zastosowanie pianki OK zamiast ZK jest uzasadnione z kilku powodów:

a. pianka OK nie stanowi bariery dyfuzyjnej dla pary wodnej dlatego jest zdecydowanie lepszym wyborem w przypadku konstrukcji z drewna litego (więźba)

b. w przypadku aplikacji pianki ZK na niewystarczająco stabilne podłoża (membrana) oraz obciążone dużym gradientem temperatur istnieje możliwość powstania pęknięć. Problem ten nie dotyczy pianki OK która jest twale elastyczna. W przypadku izolacji nakrokwiowej z płyt PUR lub PIR takie dylatacje są spełnione poprzez montaż z prefabrykatów (płyt).

c. aspekt kosztowy w zestawieniu z tzw. "starzeniowymi" współczynnikami lambda. Po prostu nie opłaca się. Lepszy i tańszy efekt da zastosowanie odpowiednio grubszej (o 50%) warstwy pianki OK.

Ad. 3 Czy mam rozumieć pytanie: czy poniżej termoizolacji, od wewnątrz poddasza stosuje się paroizolację? To zależy od przeznaczenia pomieszczenia oraz systemu wentylacji. W pomieszczenia "mokrych" (łazienki, kuchnie, pralnie) zawsze należy wykonać paroizolację. W pomieszczeniach mieszkalnych, w przypadku zastosowania WM z Rekuperatorem można odstąpić. Moje osobiste zdanie- stosować, to nie jest duży koszt. Lepiej zastosować aktywną, oczywiście perfekcyjnie wykonaną.

Ad 4 Tak

Ad 5 Pozostawienie nierównej, "bałwankowej :) " powierzchni ma dwie główne zalety:

a. skórka na piance ma istotny wpływ na utrudnienie wnikania ew. pary wodnej od strony mieszkalnej

b. nierówna powierzchnia wpływa rozpraszająco a zarazem wygłuszająco na hałasy powstające wewnątrz pomieszczeń.

Pozdawiam

SM

Reasumując można dawać piankę na membranę dachową tylko musi być pianka otwartokomórkowa. A między piankę a płytę gk trzeba dać folie paroizolacyjną a nie paro-przepuszczalną.

To jeszcze podpowiedzcie jakiej firmy piankę wybrać polskiego producenta czy zainwestować w zagraniczna jakąś. A może polecicie firmę co w woj podlaskim robi???

Nie inwestowałybym w polską piankę. Pozdrawiam Panie Sławku.

Panie Tomaszu,

W, tak zwanym, międzyczasie polscy producenci poczynili ogromne postępy. Jako żywo przypomina mi to rozwój sytuacji kiedy wchodziły do stosowania w Polsce systemy ETICS. Królował amerykański Dryvit (ktoś jeszcze kojarzy? :) ) i systemy austriackie oraz rzadziej niemieckie... Po pięciu latach Atlas prawie nie ustępował zwłaszcza w systemach mineralnych przy przygniatająco korzystniejszej cenie. Podobny proces obserwuję w dziedzinie pianek. Już jeden polski producent ma certyfikowaną klasyfikację ogniową E (samogasnąca), lada chwila drugi... Sądzę, że podobnie będzie z programem długoletnich gwarancji. Jestem sobie w stanie wyobrazić scenariusz, że za kilka (niedługich) lat pianki importowane zza wielkiej wody zostaną zmarginalizowane na rynku, chyba, że dostosują ceny systemów do polskich uwarunkowań. Aktualnie rozwijam współpracę dystrybucyjną z.... o tym to napiszę jak wykupię płatny profil :) . W każdym razie, uważam, że czas zmienić podejście do oferty polskich producentów.

Pozdrawiam,

SM

Edytowane przez mat3006

1. tak, ale pod warunkiem rozpięcia dodatkowej membrany.

3.perry pisał o folii paroprzepuszczalnej, której użycie w tym miejscu jest błędne.

Dodatkowej membrany? A po co? Może Kolega pomylił sytuację z koniecznością dystansowanej membrany przy deskowaniu z pokryciem papą? W rozwiązaniu wentylowanego dachu z membraną nie ma potrzeby wykonywania żadnej dodatkowej membrany. Aplikuje się bezpośrednio na istniejącą. Jednak jestem w stanie sobie wyobrazić sytuację kiedy będzie potrzebne wykonanie dublowania.Jeżeli główna membrana będzie bardzo luźna i niechlujnie ułożona lub poszarpana. Istnieje prawdopodobieństwo i ryzyko, że na łączeniach pianka się przeciśnie. Należy w takiej sytuacji kleić zakłady. Zastosowanie pianki o bardzo niskiej sorpcji (IC lub Prodex) daje większą pewność, że w razie czego nie będzie wchłaniania ale jeżeli na łączeniach powstaną "kalafiory" to żadna pianka tego nie ździerży. W takiej sytuacji należy rozważyć podbicie dublujące membrany.

Pozdrawiam

SM

Edytowane przez mat3006

Z tego co się orientowałem to tak pianki producentów polskich za 20 cm koszt 50-55 złm2, pianki producentów zagranicznych (USA, Kanada) za 20cm koszt 70-80 zł/m2. Parametry wg deklaracji producenta takie same a produkty polskie ponoć lepiej wypadają na papierze. Wykonawcy na produktach zagranicznych zachwalają zagraniczne pianki, mówiąc że polskie produkty są słabe, a wykonawcy na polskich produktach mówią że polskie pianki są identyczne a niekiedy maja lepsze parametry niż pianki z USA czy Kanady, ale nie szkalują ich produktów i mówią że też dobre :-)

Ot i bądź mądry i coś wybierz hehe...

Rzeczywistość a badania laboratoryjnie to często dwie różne sprawy. Zawilgocenie waty skalnej lub szklanej na minimalnym poziomie pogarsza jej izolacyjność dramatycznie ale tego nie wyczytacie z nalepki na rolce. Dla pianek OK (jak i celulozy lub styropianu) to zjawisko nie ma aż takiego wpływu ale nie powinno się o nim zapominać. W konkurencji "niska sorbcja wilgoci" jest dwóch liderów, w ucieczce przez rozciągniętym peletonem. Różnica między pierwszym a ostatnimi jest 100-krotna. Zgadzam się z przedpisarzem :) niektóre polskie pianki są na bardzo wysokim poziomie. Lada dzień, pod względem badań i deklaracji (w tym gwarancji) nie będą ustępować w niczym tym zza Atlantyku :) :) :) Oj dzieje się :)

Pozdawiam,

SM

Edytowane przez mat3006