Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza pianka prośbą o pomoc

perry_84

Recommended Posts

(..) Zawilgocenie waty skalnej lub szklanej na minimalnym poziomie pogarsza jej izolacyjność dramatycznie ale tego nie wyczytacie z nalepki na rolce. Dla pianek OK (jak i celulozy lub styropianu) to zjawisko nie ma aż takiego wpływu ale nie powinno się o nim zapominać. (...),

SM

A może jakieś konkrety ? Co to oznacza "dramatycznie" ?

A co można wyczytać na beczkach ze składnikiem A i B ? Trochę dziwnie wygląda podany parametr nasiąkliwości na komponentach pianek w postaci cieczy.

Poniżej tabela z normy, w której wykonuje się konwersję parametrów cieplnych m.in. z uwagi na wilgotność. Dla wełny mineralnej jak i natryśniętej pianki poliuretanowej przyjmuje się tę samą zawartość wilgoci 0,15 m3/m3

ISO 10456_17_.jpg

Jeśli można dołączam się do pytania Peery 84 i dopisuję pkt 6

6. Planuję dać pianę do kalenicy by na stryszku umieścić rekuperator, czy w takim układzie między jętki mogę włożyć wełnę czy musi też być piana żeby nie łączyć dwóch systemów izolacji?

Ad.6

Ja tak mam ocieplone poddasze i nic złego w tym nie widzę. Musisz tylko pamiętać o foli paroszczelnej.

• 7 years później...

Odgrzewam temat.

Mam pytanie.

Poddasze ocieplone pianą ale wcześniej nikt nie dał wieszaków.

I teraz moje pytanie:

1. Czy namierzyć gdzie idzie krokiew, wyciąć trochę piany, zamocować wieszaki itp następnie wypełnić luki pianą typu Polynor ?

2. Namierzenie krokwi, przyłożenie laty do piany i montaż na bardzo długich wkrętach ciesielskich ?

Pozdrawiam