Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna na poddasze - pomoc w wyborze

mi5iek84

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do ocieplenia dachu na poddaszu użytkowym.

W grę wchodzą 3 opcje

1. wełna 0,035 - 15 cm między krokwie i wełna 0,035 15 cm pod krokwie

2. wełna 0,035 - 15 cm między krokwie i wełna 0,033 15 cm pod krokwie

3. wełna 0,035 - 15 cm między krokwie i wełna 0,035 18 cm pod krokwie

Do ocieplenia ok 150 m2.

Jeżeli dobrze policzyłem to Współczynnik przenikania ciepła (U) dla powyższych kombinacji wygląda następująco

1. 0,1167

2. 0,1132

3. 0,1061

Wartości U są do siebie zbliżone. Natomiast różnice w cenie są znaczące, bo pomiędzy opcją 1 a 2 to ok 1000 zł a pomiędzy 1 a 3 to już 1200 zł.

Proszę o poradę co wybrać

Czy warto zainwestować w lepsze parametry czy jednak opcja 1 jest całkiem całkiem?

Pozdrawiam mi5iek84

Edytowane przez mi5iek84

• 2 weeks później...

1. 0,1167

2. 0,1132

3. 0,1061

Wartości U są do siebie zbliżone. Natomiast różnice w cenie są znaczące, bo pomiędzy opcją 1 a 2 to ok 1000 zł a pomiędzy 1 a 3 to już 1200 zł.

W zyciu takiego U nie uzyskasz. Zapominasz chocby o krokwiach. One izoluja pare razy gorzej niz welna. A o roznice miedzy 0,116 a 0,106 nie warto sie wogole bic. DUZO wiecej zyskasz porzadznie nadzorujac wykonanie. Niestety DOBRZE zrobione ocieplenie poddasza welna to trudna sztuka jest, bo jak to zawsze diabel tkwi w szczególach. Ja bym brał taka welne ktora sie najlepiej docina jest najlatwieksza w obrobce, jesli sa tam jakies roznice miedzy tymi produktami.

każdy który dba o swoje zdrowie

No z tym akurat różnie bywa. U mnie facet jak kładł, to bez żadnej maski, tylko okulary i nic mu nie porzeszkadzało, a ja się dusiłem jak na chwilę do niego wszedłem. A le może to dlatego, że spalał ze 3 pak fajek dziennie. A tak na temat. To faktycznie najlepiej wybrać tę, która dobrze się przycina i raczej unikac tych żółtych, bo one mają niskie osiągi termiczne.